Отговори
Здравейте! Simple Smile Тъй като страдам от дългогодишни стомашно-чревни проблеми, за които все още си нямам официална диагноза, а от време на време се оплаквам и от необясними алергични реакции, преди време реших да си направя пълни изследвания на всички показатели, свързани с Хистамин, Зонулин и DAO-ензима.

Какво пуснах, като тестове (на някого може да му е любопитно или от полза):

🍉 1. Първо си направих генетично изследване в "Genica", това, за способността на организма да разгражда хистамин. Цената на теста в момента е 280 лв. и се проверяват варианти в DAO и HNMT гените.
Тъй като това е генетично изследване, то се прави само веднъж в живота!
При мен, за щастие, резултатите бяха добри, нямам никакви мутации в тази област. Ето ги точните ми резултати:

Скрит текст:

🍉 2. След това пристъпих към тестване на Хистамин и Диаминооксидаза (DAO) чрез кръвна проба, за да се види какви са нивата им в кръвта. Тях ги пуснах в лабораторията на "Иван Рилски". За съжаление, макар в ценоразписа им да фигурира изследване на Зонулин, на място ми казаха, че всъщност, не правят такова. Съответно, наложи се да пусна втора кръвна проба в "Genica" (при това, в същия ден; беше неприятно да ме бодат 2 пъти).

Ето ги и резултатите от "Иван Рилски" (също са доста добри, както при първото изследване):

Скрит текст:

🍉 3. Накрая, в същия ден, в който правих изследване #2, отидох и до "Genica", където си пуснах Зонулин в серум. И този път резултатът е задоволителен и не индикира проблем. Ето го:

Скрит текст:

Неприятната част беше, че пробата се праща до Германия и се изследва там. Демек, по-скъпо е, а и чакаш за резултата.

Също така, в онзи ден в "Genica" оставих и фецес проба, в която също изследваха нивата на Зонулин и Хистамин. Исках да сравня какви ще са резултатите от кръвната проба, спрямо тези от фецес.
И тук вече резултатите наистина са много кофти – многократно завишени нива на Зонулин и Хистамин в екскрементите:

Скрит текст:

🍉 !!! Важно уточнение: Искам да спомена, в че в рамките на седмица преди изследването, всеки ден умишлено ядях храни, богати на хистамини, от сорта на зрели сирена, шоколадови продукти и кисело зеле. Пих и доста червено вино, отново на ежедневна база.
От сегашна гледна точка, се чудя дали постъпих правилно. Подозирам, че е възможно изкуствено да съм натоварила организма с огромното количество хистамини, т.е. един вид, резултатите да са компрометирани и нереални.
Защото, ето че в кръвта ми всички показатели са с нормални стойности; само във фецеса има големи отклонения...
Май трябва да повторя тези изследвания в период, в който се храня нормално. Със сигурност нямам навика да пия вино всеки ден или да ям твърди сирена на закуска. Flushed Киселото зеле пък въобще не ми е в менюто, при нормални обстоятелства.

Някой може ли да даде интерпретация на изследванията ми, моля? Как мислите – дали страдам от Хистаминова непоносимост, все пак? Благодаря! Flowers Four Leaf Clover

Последна редакция: пн, 04 авг 2025, 15:34 от Гърне без похлупак

# 1
  • София
Хистаминът във фецеса е заради храната, която си консумирала преди теста. Той няма къде да отиде, освен да се изведе от тялото по нормалния начин. За да имаш HI, трябва и DAO ензима ти да е намален, което не е така при теб.
Зонулинът е малко сива зона и при тебе в кръвта е добре, но във фецес е завишен, което вероятно е заради високия хистамин. Просто си разсъждавам, да не помислиш, че знам някакви отговори. Но съм изчела доста книги и знам, че и хората, които трябва да знаят отговорите, не ги знаят.

Моите два евроцента по въпроса са, че някъде в храносмилателната система е възникнало локално възпаление, т.е. има някакъв проблем, на който имунната система реагира. Това може да се прояви по различни индивидуални начини, които никой не познава достатъчно добре. Лекари-учени имат успехи да докажат, че това е така (промяна в лигавицата и микробиома в части на хр. система на болни в сравнение с контролна група от здрави индивиди), но са все още далеч от лекуването. Дори и да успеят да бръкнат със стерилна пробка на всеки болен и то навсякъде (а те не могат), те все още не знаят как да лекуват.

Както казваш, ти нямаш диагноза, значи спадаш към групата на функционалните заболявания, или както е новата номенклатура - Disorders of gut-brain interaction ((DGBIs).  Засега единствените обещаващи терапии са антидепресантите и "омммм".

# 2
Хей, много, много мерси, че се нае да коментираш в детайли! Hug

Всъщност, аз пропуснах да спомена, че съм с диагностицирано SIBO и, разбира се, Хашимото. Предполагам, те също влияят по някакъв начин.
Не споменах този факт, защото в случая ме интересуваше анализирането на резултатите конкретно относно Хистамина. Simple Smile

Да, и аз мисля, че може би нямам този тип непоносимост, което е добре.

Сега, от позицията на времето, взех да се дразня защо направих тази тежка диета преди теста, обаче. Малко приказката за прекаления светец, се получи.

Абе, видяло се е, че ще повторя изследвания #2 и #3, този път - без да спазвам никакви високохистаминови режими (не че ми беше лесно и приятно, де). Joy

По последното ти изречение, не знам наистина. От стреса няма как да се избяга напълно, разбира се, но аз не живея някакъв особено кофти живот - спокойно ми е през голяма част от времето. Щадя се и си почивам, при възможност. Балансирана съм по характер. Не смятам, че проблемите ми са дотолкова свързани с психиката, ама знае ли човек. Flushed

# 3
  • София
Много погрешно се счита, че става дума за стрес и психика. Проблемът е в нарушената комуникация между ентеричната нервна система и мозъка. Лечението е "оммм", защото така учиш мозъка, че няма нужда от такава сериозна реакция на безобиден стимул. Все едно да научиш кучето на Павлов, че няма нужда да слюноотделя, защото звънецът вече не е свързан с храна. Трудно е, кучето винаги ще си слюноотделя, но и частта на нашия мозък е на същото развитие като този на кучето.

СИБО и него ще го детронират, има мнение, че е реакция на организма. Нещо като има бактерии, които отделят вредни вещества и организмът реагира с изобилие от други бактерии, които изяждат храната на лошите и така ги подтиснат. Още е на ранен етап това детрониране, но е факт, че лечението не помага.

Ти като ядеше тези вкусни високохистаминови храни, имаше ли влошаване? Ако не си имала, няма нужда да повтаряш тестовете.
Можеш да пробваш с храна да видиш дали няма да се подобриш. При мен работи, но трябва да съм стриктна, а и има някои неща от правилните храни, които ме дразнят и чийтвам със сирене и други вкусотии, което продължава няколко седмици. Иначе Whole Food Plant Based е доказано храната която се бори с възпалението в тялото.

# 4
Ти като ядеше тези вкусни високохистаминови храни, имаше ли влошаване?

Не си спомням, да ти кажа. Мисля, че някакво осезаемо влошаване не съм имала. А леко такова, смятам, че е допустимо, с оглед на това, че всеки ден, в продължение на седмица, пиех по няколко чаши червено вино. Laughing Но не помня нещо да съм била особено зле, честно казано.

Относно SIBO-то - с адски бавна перисталтика съм и хроничен запек. За момента не съм търсила лечение или причина за състоянието ми. Единствено си правих дихателен тест в "Genica", с който, всъщност, хванах проблема. Ще го мисля допълнително. Първо мисля да си пусна един "Микробиом" пак там.

И с храна да регулирам нещата изцяло, за съжаление, не се получава. А и към момента има десетки неща, които не ям и не бих тръгнала да въвеждам наново. От месо също никога не бих се лишила (моята теория е, че изначално това, че в миналото се храних без почти никакви протеини, беше част от причините, които ми докараха автоимунното).

# 5
Допълвам, понеже виждам, че съм пропуснала в предишното си мнение, че аз ям именно whole foods почти през цялото време. Много рядко си позволявам нещо нездравословно. Simple Smile

За жалост, освен че отслабнах доста, друг келепир не съм видяла от режима. Но пак не е малко. Wink

# 6
  • София
Аз също си имах проблеми със зонолина първо, оправи се и сега хистамина последно беше някакви бомбастични стойности. Последният път обаче като го правих бях и болна. Та ми е интересно дали при някой това е оказало силно влияние?

# 7
От кръвна или фецес проба са изследванията?

# 8
  • София
Фецес

# 9
  • София
Аз също си имах проблеми със зонолина първо, оправи се и сега хистамина последно беше някакви бомбастични стойности. Последният път обаче като го правих бях и болна. Та ми е интересно дали при някой това е оказало силно влияние?
Как се оправя зонулин? Стана ми интересно. С диета ли?

# 10
  • София
Ами пазя диета без глутен, без захар и без млечни и доста добавки.

# 11
Аз също съм със завишен зонулин във фецес. На стриктна диета съм за 4 месеца без глутен, захари, млечни, консерванти и приемам добавки, пробиотици. Обърнах внимание и на движението, детокс. Нямам ограничение на протеините и мазнините (полезните такива). Бих препоръчала работа с нутриционист, защото е много трудно човек сам да се лута сред цялата информация.
Режимът звучи рестриктивен, но се свиква и дори вече го харесвам. Толкова здравословно никога не съм се хранила.
В момента съм на 3 месеца от режима и след месец ми предстои контрола. Но съм сигурна, че ще има подобрение, защото всекидневно виждам ползите от промяната - редовен стомах, плосък корем, спиране на мигренозни пристъпи и др. Simple Smile

# 12
  • София
Аз пуснах контрола едва след година.... 3 месеца ми се виждат доста малко. Интересно ми е дали имаше промяна в килограмите Ви?

# 13
При мен да, отслабнах с 3кг., но аз съм доста слаба по принцип и не беше търсен ефект.

# 14
  • София
Да и аз съм слаба и не беше търсен ефект при мен също Simple Smile Просто ми беше интересно дали само при мен е имало смъкване в килограмите.

Общи условия

Активация на акаунт