Тъй като страдам от дългогодишни стомашно-чревни проблеми, за които все още си нямам официална диагноза, а от време на време се оплаквам и от необясними алергични реакции, преди време реших да си направя пълни изследвания на всички показатели, свързани с Хистамин, Зонулин и DAO-ензима.Какво пуснах, като тестове (на някого може да му е любопитно или от полза):
🍉 1. Първо си направих генетично изследване в "Genica", това, за способността на организма да разгражда хистамин. Цената на теста в момента е 280 лв. и се проверяват варианти в DAO и HNMT гените.
Тъй като това е генетично изследване, то се прави само веднъж в живота!
При мен, за щастие, резултатите бяха добри, нямам никакви мутации в тази област. Ето ги точните ми резултати:

🍉 2. След това пристъпих към тестване на Хистамин и Диаминооксидаза (DAO) чрез кръвна проба, за да се види какви са нивата им в кръвта. Тях ги пуснах в лабораторията на "Иван Рилски". За съжаление, макар в ценоразписа им да фигурира изследване на Зонулин, на място ми казаха, че всъщност, не правят такова. Съответно, наложи се да пусна втора кръвна проба в "Genica" (при това, в същия ден; беше неприятно да ме бодат 2 пъти).
Ето ги и резултатите от "Иван Рилски" (също са доста добри, както при първото изследване):

🍉 3. Накрая, в същия ден, в който правих изследване #2, отидох и до "Genica", където си пуснах Зонулин в серум. И този път резултатът е задоволителен и не индикира проблем. Ето го:

Неприятната част беше, че пробата се праща до Германия и се изследва там. Демек, по-скъпо е, а и чакаш за резултата.
Също така, в онзи ден в "Genica" оставих и фецес проба, в която също изследваха нивата на Зонулин и Хистамин. Исках да сравня какви ще са резултатите от кръвната проба, спрямо тези от фецес.
И тук вече резултатите наистина са много кофти – многократно завишени нива на Зонулин и Хистамин в екскрементите:

🍉 !!! Важно уточнение: Искам да спомена, в че в рамките на седмица преди изследването, всеки ден умишлено ядях храни, богати на хистамини, от сорта на зрели сирена, шоколадови продукти и кисело зеле. Пих и доста червено вино, отново на ежедневна база.
От сегашна гледна точка, се чудя дали постъпих правилно. Подозирам, че е възможно изкуствено да съм натоварила организма с огромното количество хистамини, т.е. един вид, резултатите да са компрометирани и нереални.
Защото, ето че в кръвта ми всички показатели са с нормални стойности; само във фецеса има големи отклонения...
Май трябва да повторя тези изследвания в период, в който се храня нормално. Със сигурност нямам навика да пия вино всеки ден или да ям твърди сирена на закуска.
Киселото зеле пък въобще не ми е в менюто, при нормални обстоятелства.Някой може ли да даде интерпретация на изследванията ми, моля? Как мислите – дали страдам от Хистаминова непоносимост, все пак? Благодаря!

Но не помня нещо да съм била особено зле, честно казано.