Какво пуснах, като тестове (на някого може да му е любопитно или от полза):
🍉 1. Първо си направих генетично изследване в "Genica", това, за способността на организма да разгражда хистамин. Цената на теста в момента е 280 лв. и се проверяват варианти в DAO и HNMT гените.
Тъй като това е генетично изследване, то се прави само веднъж в живота!
При мен, за щастие, резултатите бяха добри, нямам никакви мутации в тази област. Ето ги точните ми резултати:

🍉 2. След това пристъпих към тестване на Хистамин и Диаминооксидаза (DAO) чрез кръвна проба, за да се види какви са нивата им в кръвта. Тях ги пуснах в лабораторията на "Иван Рилски". За съжаление, макар в ценоразписа им да фигурира изследване на Зонулин, на място ми казаха, че всъщност, не правят такова. Съответно, наложи се да пусна втора кръвна проба в "Genica" (при това, в същия ден; беше неприятно да ме бодат 2 пъти).
Ето ги и резултатите от "Иван Рилски" (също са доста добри, както при първото изследване):

🍉 3. Накрая, в същия ден, в който правих изследване #2, отидох и до "Genica", където си пуснах Зонулин в серум. И този път резултатът е задоволителен и не индикира проблем. Ето го:

Неприятната част беше, че пробата се праща до Германия и се изследва там. Демек, по-скъпо е, а и чакаш за резултата.
Също така, в онзи ден в "Genica" оставих и фецес проба, в която също изследваха нивата на Зонулин и Хистамин. Исках да сравня какви ще са резултатите от кръвната проба, спрямо тези от фецес.
И тук вече резултатите наистина са много кофти – многократно завишени нива на Зонулин и Хистамин в екскрементите:

🍉 !!! Важно уточнение: Искам да спомена, в че в рамките на седмица преди изследването, всеки ден умишлено ядях храни, богати на хистамини, от сорта на зрели сирена, шоколадови продукти и кисело зеле. Пих и доста червено вино, отново на ежедневна база.
От сегашна гледна точка, се чудя дали постъпих правилно. Подозирам, че е възможно изкуствено да съм натоварила организма с огромното количество хистамини, т.е. един вид, резултатите да са компрометирани и нереални.
Защото, ето че в кръвта ми всички показатели са с нормални стойности; само във фецеса има големи отклонения...
Май трябва да повторя тези изследвания в период, в който се храня нормално. Със сигурност нямам навика да пия вино всеки ден или да ям твърди сирена на закуска.

Някой може ли да даде интерпретация на изследванията ми, моля? Как мислите – дали страдам от Хистаминова непоносимост, все пак? Благодаря!