Седмокласна Изпитна - Четвърто класиране

• 40 437
  • 823
  •   1
Отговори
# 210
  • София
За първи и осми клас дори онлайн може да подадете след 15 септември, не по-рано (поне така беше преди, малката е четвърти вече). Тогава може да получите и бележка в училището (не е задължително мисля вече), която да прикачите в електронното подаване. Сега също може да подадете, без да прилагате нищо. Ако искат пложение, ще ви се обадят. Но при всички случаи за първи и осми клас ще Ви платят след 15 септември (без бележката от училището).

# 211
Помощта важи ли вече и за деца в частни училища?

# 212
Това намерих: https://urbn.dir.bg/semeyni-finansi/300-lv-ednokratna-pomosht-za … ak-da-ya-poluchim
"Няма подоходен критерий, а помощта е за ученици, независимо дали учат в държавно, общинско или частно училище"

# 213
  • София
Аз като проучвах всичко и знам всичко, голяма работа и топ учители му намерих, и половината къща е в сборници и учебници. Като няма кой там да се напъне малко...все тая.
Ако го бях оставила на самотек, пак влизаше в абсолютно същите училища. Е, с много по-нисък бал, но си влизаше.
От майките на София, ако някой е още без училище, за 17-то
Скрит текст:
Здравейте. Пиша към родителите, чиито деца не са записани още никъде: искам да дам глас за училището, в което учи дъщеря ми - 17 СУ Дамян Груев, район Красна поляна, намира се на няколко минути от метростанция Вардар. Миналата година не успя да влезе в Елисавета Вазова и сама избра да продължи в него (учи там от 1 клас) Специалността, която имат след 7 клас е Туристическа анимация. Паралелката е с изучаване на френски език, а от 9 клас започват италиански или испански по избор. Специалните предмети, които изучават поне за нея са интересни, работят по различни пректи, набляга се доста на физическата активност , имат сключен договор с БГ Травел и  пътуваха няколко пъти през изминалата учебна година. Училището е много спокойно - няма агресия или наркотици, имат и лятна школа по класически езици. 

Дано съм била полезна на някой, ако имате въпроси питайте Simple Smile

Снимката е за цвят от миналата година минути преди да влезне на изпита по математика, след който излезе и каза :"Важното е да сме живи и здрави" 😁

Мое лично мнение е, че над 50% от децата са точно както сте описали. По-рано в темите писах по-подробно. Това за мен е огромна тема, която засяга много родители и деца!

Реалността е, че един родител може да има огромно желание, да отдели нужните средства за всякакви учители и школи, да набави всички сборници, помагала и т.н., да почне много от рано подготовката, да се информира брилянтно за материала нужен за НВО, за редене на желания и пак максимума на неговото дете да е средно 71 точки на всяка от матурите или 350 точки общ бал или нещо подобно. Чисто и просто статистически погледнато повечето деца имат силно изразени различни от МАТ+БЕЛ силни страни, а тези 2 предмета са им наистина слаби до средни. Като сложим към това и натури, които въобще не са ученолюбиви, просто почти по нищо не им се учи, да речем имат само един любим предмет, било то биология, история и т.н. и картинката става точно такава. Самото дете може иначе да е чудесно, възпитано, с много други качества и накрая в живота да се реализира много добре.

Съвета ми към тези родители е максимално рано 5-6 клас да разберат дали тяхното дете попада в този процент и да положат много много повече усилия, за да успеят да добутат максимално близо до тези 350 точки, а не отново с не малко усилия да се чудят какво да правят с под 200 точки и къде да го запишат. Средата, избора и всичко останало в тези 5 години е много важна и трябва да се бута с всички сили.

Разбира се, 200 точки не е края на света. Живота продължава, човек може да попадне и на добри училища, паралелки с бал 200, а може да избере частно училище. И, разбира се, че някой път много трудности и неприятности от всякакъв характер заздравяват характера и волята на едно дете и този опит му е безценен в живота. И точно в училище, където има много неприятности от този тип може да ги изгради.

# 214
  • София
Здравейте!
Регистрирах ПИК на НАП с идеята за електронно подаване на заявление за помощ за ученици, записани в 8 клас. Влязох в egov и там пише:

Необходими документи:

Към заявлението-декларация се прилагат следните документи, в случаите, в които дирекция „Социално подпомагане" не може да получи информацията по служебен път:

Заявление-декларация по образец;
    Удостоверение, че детето/децата е/са записано/и като ученик/ци в осми клас, издадено от съответното училище.

Може ли някой с опит да обясни какво точно се прилага. Записването на детето не се ли получава по служебен път след 15.09?
Може да подадете сега, без да прилагате удостоверението. В този случай те ще си го вземат автоматично през септември и ще получите помощта през октомври. При мен беше така, дори ми се обадиха да ми го кажат.

# 215
Моето дете също е с дцп, адекватна е, интелигентна и много над нещата ,що се касае за училище. За съжаление, не може да се очаква съучениците  да помагат дали с адаптация, дали физически. В училището в големия град даже ни бутаха по стълбите. Никой не й обръща внимание и не я забелязва,като невидима я третираха. За това я преместих и нещата са други, но в голямо училище не може да се очаква никакво разбиране от никого. И в стария клас, и в сегашния (вече бивш), имахме деца с дислексия, големи проблеми имат с ученето. На повечето от тях, обаче, родителите не признаваха проблем и не беше работено изобщо, и като станат 5,6,7 клас, е много страшно. Моята дъщеря с качествените си оценки се справя по-добре от такова дете в класа й (с количествени). Та и родителите са важни. Образователната ни система няма никакви механизми ,с които да работи с различни деца. Учителите не им се занимава, гледат да си измият ръцете, а ако запишеш,не дай си Боже, дете със затруднения в училище с претенции, е страшна трагедия ,докато го изгонят, за да не им разваля успеха. За това и повечето родители се съобразяват с децата си. Повярвайте ми, дори моето адекватно и мило дете беше мачкано заради това, че му потърсих правата (в обикновено квартално училище). Разбирах, защото съучениците ми казваха. Тя не обича да се оплаква. Както и да е, тези, които се възползват от възможността да запълват училища в топ 10 в София съм убедена,че децата им могат да се справят. Иначе е непосилно да издържиш на напрежението 5 години.
Много ми стана тежко да чета как блъскат дете с ДЦП по стълби. За съжаление, пълно е с деца и учители без елементарно възпитание, включително и директори такива.

# 216
Още преди 2 години я даваха и на тези деца.

# 217
Аз като проучвах всичко и знам всичко, голяма работа и топ учители му намерих, и половината къща е в сборници и учебници. Като няма кой там да се напъне малко...все тая.
Ако го бях оставила на самотек, пак влизаше в абсолютно същите училища. Е, с много по-нисък бал, но си влизаше.
От майките на София, ако някой е още без училище, за 17-то
Скрит текст:
Здравейте. Пиша към родителите, чиито деца не са записани още никъде: искам да дам глас за училището, в което учи дъщеря ми - 17 СУ Дамян Груев, район Красна поляна, намира се на няколко минути от метростанция Вардар. Миналата година не успя да влезе в Елисавета Вазова и сама избра да продължи в него (учи там от 1 клас) Специалността, която имат след 7 клас е Туристическа анимация. Паралелката е с изучаване на френски език, а от 9 клас започват италиански или испански по избор. Специалните предмети, които изучават поне за нея са интересни, работят по различни пректи, набляга се доста на физическата активност , имат сключен договор с БГ Травел и  пътуваха няколко пъти през изминалата учебна година. Училището е много спокойно - няма агресия или наркотици, имат и лятна школа по класически езици. 

Дано съм била полезна на някой, ако имате въпроси питайте Simple Smile

Снимката е за цвят от миналата година минути преди да влезне на изпита по математика, след който излезе и каза :"Важното е да сме живи и здрави" 😁

Мое лично мнение е, че над 50% от децата са точно както сте описали. По-рано в темите писах по-подробно. Това за мен е огромна тема, която засяга много родители и деца!

Реалността е, че един родител може да има огромно желание, да отдели нужните средства за всякакви учители и школи, да набави всички сборници, помагала и т.н., да почне много от рано подготовката, да се информира брилянтно за материала нужен за НВО, за редене на желания и пак максимума на неговото дете да е средно 71 точки на всяка от матурите или 350 точки общ бал или нещо подобно. Чисто и просто статистически погледнато повечето деца имат силно изразени различни от МАТ+БЕЛ силни страни, а тези 2 предмета са им наистина слаби до средни. Като сложим към това и натури, които въобще не са ученолюбиви, просто почти по нищо не им се учи, да речем имат само един любим предмет, било то биология, история и т.н. и картинката става точно такава. Самото дете може иначе да е чудесно, възпитано, с много други качества и накрая в живота да се реализира много добре.

Съвета ми към тези родители е максимално рано 5-6 клас да разберат дали тяхното дете попада в този процент и да положат много много повече усилия, за да успеят да добутат максимално близо до тези 350 точки, а не отново с не малко усилия да се чудят какво да правят с под 200 точки и къде да го запишат. Средата, избора и всичко останало в тези 5 години е много важна и трябва да се бута с всички сили.

Разбира се, 200 точки не е края на света. Живота продължава, човек може да попадне и на добри училища, паралелки с бал 200, а може да избере частно училище. И, разбира се, че някой път много трудности и неприятности от всякакъв характер заздравяват характера и волята на едно дете и този опит му е безценен в живота. И точно в училище, където има много неприятности от този тип може да ги изгради.
Той изкара над 300-360 бал в зависимост от балообразуването, но точно колкото за няколко точки да не стигне за училище втори ешелон.. Ами със същия успех можеше и да не се явява на НВО. В същите училища щеше да попадне. Дано поне нещата, които е научил да му останат в главата.
Аз съм абсолютно сигурна, че ако проима мечта, ще намерим начин да я сбъдне, но просто в училищата, които бях набелязала, щяха да му се получат нещата по-лесно откъм учебна програма. И съм му бясна все още, скоро няма да ми мине.

# 218
За първи и осми клас дори онлайн може да подадете след 15 септември, не по-рано (поне така беше преди, малката е четвърти вече). Тогава може да получите и бележка в училището (не е задължително мисля вече), която да прикачите в електронното подаване. Сега също може да подадете, без да прилагате нищо. Ако искат пложение, ще ви се обадят. Но при всички случаи за първи и осми клас ще Ви платят след 15 септември (без бележката от училището).
Може и без бележка от училището, така ли? Като я записвах девойката попитах в училището и ми казаха да отида септември за тази бележка.

# 219
  • Куциндрел
Spensa, не се коси, същото говедо е и у нас. Онзи ден сам ми призна, че последните 2 месеца не искал да учи и да се старае. Но той по принцип си върви така - не иска да си дава зор, много рядко и ако само той реши. Иначе успява да подържа що-горе приличен успех. За това сега е в професионална гимназия, ако му допадне поне професия да има. Колкото и да е умен и схватлив, характера си е характер. Вари го, печи го - това е положението.

# 220
  • Бургас
Може и без бележка от училището, така ли? Като я записвах девойката попитах в училището и ми казаха да отида септември за тази бележка.
Да, можете да подадете сега без бележка, просто изплащането ще е след 15.09, когато ще си получат информацията по служебен път. Ако подавате онлайн, ще получите обаждане от Социалните, за да ви кажат същото, на мен лично ми изпратиха и декларация, в която ме уведомяват писмено за забавянето и причината за това, и ме помолиха да върна имейл, че съм запозната със съдържанието на декларацията. За децата от 2.,3.и 4.клас не е нужна служебна бележка.

# 221
Spensa, не се коси, същото говедо е и у нас. Онзи ден сам ми призна, че последните 2 месеца не искал да учи и да се старае. Но той по принцип си върви така - не иска да си дава зор, много рядко и ако само той реши. Иначе успява да подържа що-горе приличен успех. За това сега е в професионална гимназия, ако му допадне поне професия да има. Колкото и да е умен и схватлив, характера си е характер. Вари го, печи го - това е положението.
За мен професионалните училища винаги са били по-предпочитан вариант. Навремето даже си бяха доста престижни, но явно умишлено и тях ги опропастиха. Аз съм завършила техникум, ММ е завършил техникум, брат ми е завършил техникум.... Синът ми завърши професионална гимназия и е изключително доволен от своя избор, сега и сестра му се насочи натам. Струва ми се, че на професионалните гимназии им е нужен нов живот.

# 222
Аз също едно време предпочетох техникум пред МГ. После ми беше супер лесно в университета за разлика от други колеги, учили в други училища. Моя съученичка даже казваше, че не си е купувала учебници в унито, карала е на записки от училище.

# 223
Аз също едно време предпочетох техникум пред МГ. После ми беше супер лесно в университета за разлика от други колеги, учили в други училища. Моя съученичка даже казваше, че не си е купувала учебници в унито, карала е на записки от училище.
Аз с изненада установих сега, че освен висшата математика първите няколко семестъра дисциплините, които са му включени в учебния план, той вече ги е учил в училище. Вярно, ще надгражда, но си има солидни знания по тях.

# 224
  • Куциндрел
За мен професионалните училища винаги са били по-предпочитан вариант. Навремето даже си бяха доста престижни, но явно умишлено и тях ги опропастиха. Аз съм завършила техникум, ММ е завършил техникум, брат ми е завършил техникум.... Синът ми завърши професионална гимназия и е изключително доволен от своя избор, сега и сестра му се насочи натам. Струва ми се, че на професионалните гимназии им е нужен нов живот.
Като гледам от тази година бала и сравнявайки го с минали години, професионалните гимназии започват да дърпат нагоре. Явно хората се усещат, че вече пазара е пренаслен с ИТта, психолози, пегагози, юристи и т.н. Вече и работния пазар не е само България, та има хляб в доста професии.

Общи условия

Активация на акаунт