Седмокласна Изпитна - Четвърто класиране

• 40 447
  • 823
  •   1
Отговори
# 195
Аз съм чела списъка, тъй като самата аз имам дете с ТЕЛК, но то уви, не попадаше в този списък. Или за щастие, защото там бяха деца с много тежки заболявания (онкологични), с нарушено зрение, с липсващи крайници, пареза, диабет и т.н.
Преди години имахме ученик с квадрипареза. Майка му беше неговите ръце, изпитваха го и устно. След това завърши му университета по същия начин. Живееха в една село, всеки божи ден тази жена го качваше в автобуса и в слънце, дъжд или сняг го водеше на училище.
При нас тези деца биват насочени към ПГ като към ПГИУ се насочват най-много заболявания. Моето се яви на НВО, но не можа да се пребори за място там, а нискобаловите гимназии са професионални и не са подходящи за момиче с диспраксия, защото изискват определена сръчност.
Децата, които не покриват ДОИ имат качествени оценки и тях ги насочват от Ресурсен център. Те не могат да попаднат в НПМГ или ТУЕС, или Първа Английска, за тях са БУЗЕМА и други гимназии с направление, в които има първа квалификационна степен като помощник в строителството, помощник в кухня и подобни. Тези деца учат до 10 клас, след това само професионална подготовка с разрешение на министъра за всеки случай отделно.
Насочването на деца с увреждания или тежки заболявания от РУО е позитивна дискриминация - дава им равен достъп до  образование като на здравите деца. Те се борят помежду си за място в дадено училище, не влизат просто така.

Последна редакция: пт, 08 авг 2025, 06:49 от Mama Ru

# 196
Моето дете е с ТЕЛК и е насочвано от комисия. Комисията се съобразява с желанията на родителите. Ние сме с качествени оценки, тъй като системата и даскалите са много адекватни , при нас са засегнати и горни крайници, нямаше как да сме в професионална паралелка или училище по изкуствата,  например, макар и това да ни беше желанието, а и най-добре като възможност за придобиване на знания и умения. За децата, ,които са да речем с диабет, предполагам съвсем изцяло се съобразяват с родителите. Но не мисля, че има родител, който би подложил болно дете на излишен стрес и не би се съобразил с възможностите му. Достатъчно и Господ и Обществото наказват болните деца, не е необходимо всеки път да ги ровим. Дали има злоупотреба? Вероятно, но са единици. В комисиите има и лекар , който също дава становище.

# 197
Аз съм чела списъка, тъй като самата аз имам дете с ТЕЛК, но то уви, не попадаше в този списък... диабет 

С диабет в гимназиите от първи ешалон се влиза само с изпит. Децата с диабет имат нужда само от малко толерантност на мястото, на което са ги приели. Да могат да излязат от час по свое желание или да хапват в час, когато им се наложи примерно. В момента не знам дали децата с диабет имат удължено време, преди години май не им се полагаше.
Но има други тежки болести и състояния на деца, с които ги класират или по близост, или по някакво желание. Например оказват се деца, неспособни да учат език, в езикови училища. Тези деца обаче често са с индивидуална форма на обучение и на практика не влизат в часовете с класа. Не знам обаче дали се броят като част от класа или са над бройката от 26 деца.

# 198
  • София
Чета последната дискусия за децата с ТЕЛК. Недейте да се обиждате, че възникват въпроси. Това е част от приема в училищата и хората, които нямат деца с ТЕЛК не са наясно как се случват нещата. Това не значи, че "се оглеждат" или "ровят" в това. Самата аз не знаех как става този прием, но ми беше неудобно да попитам точно, за да не бъда погрешно разбрана.
Mama Ru, благодаря ти за изчерпателния отговор! Heart
Пожелавам на ВСИЧКИ деца да бъдат здрави и да сбъдват мечтите си!

Последна редакция: пт, 08 авг 2025, 09:20 от Vache

# 199
Позната на дъщеря ми е с ДЦП и е влязла в 91 НЕГ с комисия. После момичето завърши журналистика. Не съм чувала да не се справя с ученето. Тази комисия гледа успеха от първи срок на 7-ми клас и ако не се лъжа провежда събеседване с детето. От друга страна моя приятелка вкара сина си в 91 НЕГ плащайки подкуп. Детето закъса по немски още на втория месец на 8-ми клас. В 9-ти положението беше двойки и тройки по немски и около петици по другите предмети. Избута някак гимназията и го пратиха да учи в Англия. За немски не иска и да чуе.

# 200
Чувствам се отвратително. Моля за извинение.
Бих помолила да се изтрие моя пост, ужасно ме е срам… Съжалявам, че сама попаднах в ролята на тези, от които винаги съм се възмущавала - незапознати, търсещи конспирация…
Благодаря ви, че ми спестихте упреците, които подобен пост заслужава.
Отново моля за извинение.

# 201
Чувствам се отвратително. Моля за извинение.
Бих помолила да се изтрие моя пост, ужасно ме е срам… Съжалявам, че сама попаднах в ролята на тези, от които винаги съм се възмущавала - незапознати, търсещи конспирация…
Благодаря ви, че ми спестихте упреците, които подобен пост заслужава.
Отново моля за извинение.
Недей, нормално е да мислиш така. Разбирам те напълно.
Има и злоупотреби, за съжаление. Имам познати, които вкараха така дете в близка и желана градина. За училище, поне аз, не съм чувала.
Но животът на родителите и децата с някои болести е много труден.

# 202
  • София
Имаме познато дете с тежко сърдечно заболяване. Справя се съвсем добре с живота, но всякакъв стрес и натоварване са противопоказни. Преди години беше "насочено" към НТБГ.

Може би точно заради детските градини, където преди поне се случваха много злоупотреби с хроничните заболявания доста хора не са наясно с местата в училищата.
На мен самата са ми казвали - за ясла не се притеснявай, ще го пишеш хронично и няма драма... е аз нямах драма, защото Малечка беше трето дете и си вървеше с бонуса.

# 203
За много болести е противопоказно големия стрес. Така че нека им се спести това на децата. И без това си носят кръста.
Нека са ни живи и здрави децата, намерили са си мястото в гимназиите вече. Дано и ние се "укротим" и да не виждаме конспирации навсякъде. Не, че ги няма, но то и в живота е така.

# 204
Моето дете е с диагнози, които подлежат на насочване от Ресурсен център, но тъй като е на количествени оценки няма право на такова по списъка на РУО. Да, учи по-трудно, успехът й е около 3,50-4, има затруднения и с фината моторика (липсват ловкост, сръчност за дейности като шивачка, готвачка или фризьорка). Може да работи на бюро, на компютър, удават й се езиците, макар и на ниво 4-5, обича историята и също е добре там. Ако имаше право на насочване щяхме да пишем три подходящи за нея в града ни опции - предприемачество с НЕ и АЕ в езиково СУ, Оперативно счетоводство в Икономическа гимназия и Графичен дизайн (проявява интерес да се занимава с обработващи програми). Да, навсякъде не й стига балът. Да, щеше да е последна в класа по успех и за нея щяха да говорят същото, че е приета с предимство в училище, което не е за нея. А детето може да завърши, да има средно и нормална работа и живот и без да е отличник. Ако живеехме в София без проблем и с нейните резултати би влязла това, което иска в квартално училище като 95СУ с профил ЧЕ или Бизнес администрация, или Екскурзоводско обслужване.... Има и други интересни и подходящи опции, но в София, не и при нас. Ние попаднахме в ситуацията - там, където детето се класира по бал не е подходящо за момиче и/или за несръчно дете, а там, където е горе-долу подходящо нямахме право на насочване и не ни стигна балът. Намерихме друг изход , не най-подходящият, компромисен, но достъпен.
Децата, които биват насочвани се записват преди първо класиране, затова останалите се борят за 24-25 места, а не за 26. Децата със СОП може и да са ИФО, но може и да влизат в клас - зависи от конкретния случай е най-вече дали детето може да издържи по 7 часа на ден , спазвайки реда в училище и да не пречи на учебния процес дори и да е на качествени оценки по някои предмети. Деца с лека форма на ДЦП например и при изградена достъпна среда (насочват се там, където има рампи и асансьори) си получават подкрепа от съучениците при придвижване, ако имат нужда и се вписват чудесно в клас. Там вече зависи доколко другите са емпатични и доколко се случва подкрепящата среда в класа. В 8 клас родителите трябва вече да са си свършили работата в това отношение. При деца с дислексия, дискалкулия и някои други състояния родителите могат и да не подадат в гимназията за СОП точно заради стигмата, заради това, че ресурсният няма капацитет да помогне на ниво гимназия, а и заради многото подигравки, които е отнесло детето до 7 клас това често са деца с ниско самочувствие и по-свити.

# 205
  • София
За мен е напълно резонно да има въпроси. Аз съм майка на аутист. В класа му ще има дете, насочено от комисия. От сега съм на нокти как ще се възприемат реакциите на моето по отношение на това дете, защото всички решават, че щом реагира извън стандартните начини, значи е невъзпитан... Дали за моето съжителство с такова дете би било стрес никой от комисията не е мислил...

# 206
Аз съм учител и имам в почти всички випуски пренасочени от РУО деца със СОП. По-миналата година имах абитуриент с Аспергер, който си взе и двете матури с 4.50 - в момента е студент в ТУ, сега ще имам в 12 клас 2 деца с умствена изостаналост на качествени оценки, но без никакви проблеми с поведение и вписване в класа - просто няма да се явят на ДЗИ и няма да завършат, но прекараха чудесни 4(досега) години в своя клас. Миналата година имах близнаци - единият аутист с фотографска памет, другият - отличникът на класа, за съжаление младежът със СОП не успя да вземе втората матура (БЕЛ го мина с 5), но стискам палци сега август да се справи и да осъществи мечтата си да учи за строителен инженер. Тази година също завърши училище, но пак за съжаление без диплома, девойка с дискалкулия, амбицира се да се явява на изпити по Математика от 7 до 12 клас, но е непосилна задача, много иска да учи Мода в Свободния университет във Варна, но няма как... Та, шарени са съдбите на тези деца, но с подкрепа от родители, късмет да попаднат в читаво училище и съученици, имат реален шанс за добър старт!

# 207
Моето дете също е с дцп, адекватна е, интелигентна и много над нещата ,що се касае за училище. За съжаление, не може да се очаква съучениците  да помагат дали с адаптация, дали физически. В училището в големия град даже ни бутаха по стълбите. Никой не й обръща внимание и не я забелязва,като невидима я третираха. За това я преместих и нещата са други, но в голямо училище не може да се очаква никакво разбиране от никого. И в стария клас, и в сегашния (вече бивш), имахме деца с дислексия, големи проблеми имат с ученето. На повечето от тях, обаче, родителите не признаваха проблем и не беше работено изобщо, и като станат 5,6,7 клас, е много страшно. Моята дъщеря с качествените си оценки се справя по-добре от такова дете в класа й (с количествени). Та и родителите са важни. Образователната ни система няма никакви механизми ,с които да работи с различни деца. Учителите не им се занимава, гледат да си измият ръцете, а ако запишеш,не дай си Боже, дете със затруднения в училище с претенции, е страшна трагедия ,докато го изгонят, за да не им разваля успеха. За това и повечето родители се съобразяват с децата си. Повярвайте ми, дори моето адекватно и мило дете беше мачкано заради това, че му потърсих правата (в обикновено квартално училище). Разбирах, защото съучениците ми казваха. Тя не обича да се оплаква. Както и да е, тези, които се възползват от възможността да запълват училища в топ 10 в София съм убедена,че децата им могат да се справят. Иначе е непосилно да издържиш на напрежението 5 години.

# 208
Със сигурност има злоупотреби и сега, но това не е важно. Дали ще успеят да вкарат по втория начин 5-10 деца не е от съществено значение. Трябва да има прием с насочване и надпланов при определени обстоятелства, защото има деца, които не са здрави и не могат да се конкурират с болшинството. Има и други тежки обстоятелства. Преди години посъветвах близки на познато дете да ползват възможността за прием за пълни сираци. Детето загуби и двамата си родители и остана под грижите на 19 годишна сестра. Така че, дали някое дете ще учи в НПМГ или в някое училище от втори ешелон не е важно. Само да са живи и здрави, и ние да можем да им се радваме и подкрепяме, докато имат нужда.

# 209
Здравейте!
Регистрирах ПИК на НАП с идеята за електронно подаване на заявление за помощ за ученици, записани в 8 клас. Влязох в egov и там пише:

Необходими документи:

Към заявлението-декларация се прилагат следните документи, в случаите, в които дирекция „Социално подпомагане" не може да получи информацията по служебен път:

Заявление-декларация по образец;
    Удостоверение, че детето/децата е/са записано/и като ученик/ци в осми клас, издадено от съответното училище.

Може ли някой с опит да обясни какво точно се прилага. Записването на детето не се ли получава по служебен път след 15.09?

Общи условия

Активация на акаунт