Седмокласна Изпитна - Четвърто класиране

• 40 455
  • 823
  •   1
Отговори
# 180
За мен е непонятно да искаш много едно място, а да го пишеш на 2 в желанията. В смисъл, ако се бориш за него, защо е на 2 ... Няма никаква логика. Лошото е,че детето щяха да да го приели всъщност, ако мислеха повече . Иначе, в училищата наистина не дават адекватна информация. Аз се наложи да спорят с директора на нашето, която каза на децата, че балообразуването е със средната оценка от трите години ... И децата изтръпнаха. Изобщо не знаят подробности учителите, които не се занимават с това покрай децата си, факт

# 181
  • София
За мен е непонятно да искаш много едно място, а да го пишеш на 2 в желанията. В смисъл, ако се бориш за него, защо е на 2 ... Няма никаква логика. Лошото е,че детето щяха да да го приели всъщност, ако мислеха повече . Иначе, в училищата наистина не дават адекватна информация. Аз се наложи да спорят с директора на нашето, която каза на децата, че балообразуването е със средната оценка от трите години ... И децата изтръпнаха. Изобщо не знаят подробности учителите, които не се занимават с това покрай децата си, факт

Не е чак непонятно. Просто хората се объркват, недочитат, емоционално нещо пишат без да го обмислят внимателно, подвеждат се или не проучват някои детайли. После набързо се заплита нещо и така.

Тези, които много пъти са прочели нещо, обсъдили с приятели, много внимателно и старателно са проверили и обмислили дадена информация - за тях всичко изглежда лесно като "2 и 2", но за други забързани, уморени, разтревожени за други неща често, наистина често се случват такива на пръв поглед странни "омотавания".

Ето защо, когато става дума за важно решение трябва от рано да се почне и достатъчно пъти да се премислят нещата от различни гледни точки, при различни сценарии и т.н. А, това определено е важно решение, защото за целта са хвърлени доста усилия, нерви, пари и определя важни 5 години от живота на детето и родителите.

# 182
Затова и подобни социални платформи са много полезни - сблъскваш се с неща, за които не си се сетил; мненията на хора извън обкръжението. А и когато още няколко чифта очи погледнат, изскачат неща, които си проспал. Stuck Out Tongue Closed Eyes

# 183
Не всички им се занимава с това ,но .. плаща цената. В класа на детето ми, от 10 деца,  поне 5 не си бяха подредили желанията добре, общо взето се съобразяваха с бала си, записаха се на 1 класиране още, някои имаха потенциал за повече, изобщо не бяха наясно с училищата в Пловдив, но ... Не им пукаше. Включително на родителите. Едното дете пък беше от тези, които много искат нещо, но не се напънаха да стане, и едни училища написа, които не са за него, защото е кротко детенце, но се беше вторачило в едно училище,за което аз поне знаех още от февруари, че бал няма да изкара ... Жалко е, но непоискани съвети не се дават и всеки носи кръста на решенията си. Дано всяко дете си е намерило мястото, където ще е щастливо . Все пак смятам ,че който е искал, е намерил информация.

# 184
И все пак има хора, които търсят информация, но попадат на уж много "компетентни" близки и приятели, които пък съвсем ги омотават. Имам такива познати, интелигентни хора, но криво разбрали правилата, чак и мен се опитват да убедят в обратното. Поспорих, поспорих и накрая спрях.

# 185
Има хора, на които наистина им е трудно да схванат нещо. А и при схващащите също се случва зацикляне. На мозъка винаги му е по-лесно да приеме информация, която съвпада с това, което (мисли, че)знае, отколкото противоречаща. Така си филтрира по принцип. За да приеме обратното трябва или много хора около теб да го надвикат, или целенасочено да го напънеш, а понякога не се получава изобщо.

# 186
О,има много агресивни незнаещи хора, които успяват да убедят слушателите си,че са прави. На племенника майка му ходи да се консултира с някаква велика учителка за подредбата, след като й казах, че мога да помогна, че знам училищата , че ги следя от 5 години. Еми все пак отиде и така наредиха желанията, че детето с хубав бал е в почти най-нискобаловото училище. Две деца познавам, дето не са взели ДЗИ бел в 12 клас и са от там. Понеже не са наясно, не ги просветлих,защото няма смисъл. Ако бяха се интересували по-сериозно или бяха погледнали резултатите на децата в 12 клас, щяха да го напишат доста по-надолу в желанията. Както и да е, всеки с късмета си. Иначе всеки може да се обърка и да сгреши, никой не е застрахован.

# 187
  • София
На мен ми беше много трудно да повярвам, че на този етап в седмокласната тема е възможно някой да не е наясно с принципа на класиране, който всъщност е елементарен.

# 188
На мен ми беше много трудно да повярвам, че на този етап в седмокласната тема е възможно някой да не е наясно с принципа на класиране, който всъщност е елементарен.
На мен на който и да е етап ми е непонятно, че някой не е разбрал принципа на кандидатстване. Елементарно е да прочетеш дори само инструкциите към платформата на МОН. Много синтезирано и изчерпателно са обяснили всичко. Аз така се запознах със системата преди 5 години. Във форума не бях писала повече от 10 години и покрай една приятелка се включих чак след като желанията бяха наредени, та трепетно очаквахме първо класиране.

Поне една система са направили като хората и работи добре, трябва да им се признае.

# 189
Аз като проучвах всичко и знам всичко, голяма работа и топ учители му намерих, и половината къща е в сборници и учебници. Като няма кой там да се напъне малко...все тая.
Ако го бях оставила на самотек, пак влизаше в абсолютно същите училища. Е, с много по-нисък бал, но си влизаше.
От майките на София, ако някой е още без училище, за 17-то
Скрит текст:
Здравейте. Пиша към родителите, чиито деца не са записани още никъде: искам да дам глас за училището, в което учи дъщеря ми - 17 СУ Дамян Груев, район Красна поляна, намира се на няколко минути от метростанция Вардар. Миналата година не успя да влезе в Елисавета Вазова и сама избра да продължи в него (учи там от 1 клас) Специалността, която имат след 7 клас е Туристическа анимация. Паралелката е с изучаване на френски език, а от 9 клас започват италиански или испански по избор. Специалните предмети, които изучават поне за нея са интересни, работят по различни пректи, набляга се доста на физическата активност , имат сключен договор с БГ Травел и  пътуваха няколко пъти през изминалата учебна година. Училището е много спокойно - няма агресия или наркотици, имат и лятна школа по класически езици. 

Дано съм била полезна на някой, ако имате въпроси питайте Simple Smile

Снимката е за цвят от миналата година минути преди да влезне на изпита по математика, след който излезе и каза :"Важното е да сме живи и здрави" 😁

# 190
На тях са записани насочени ученици с хронични заболявания и други по чл. 95 от Наредба 10  https://ruo-sofia-grad.com/wp-content/uploads/2025/07/%D0%9F%D1% … %D0%BD%D0%B8.xlsx
Точно както си мислех, благодаря Ви.

# 191
  • Sofia
Около 250 деца не са класирани на четвърто в София. Хич не е малко.

# 192
Гледам “насочените” ученици с хронични заболявания… Да са здрави децата, наистина най-искрено го желая. Няма нищо по-важно от това. Просто ми е странно как действат тези комисии, които по някакъв принцип преценяват, че за дадено “хронично заболяване” е най-подходящо да се учи в ТУЕС, НПМГ, или Втора Английска, Френската…
Наистина просто разсъждавам пишейки…, за критериите на тези комисии… От сърце желая да са здрави децата. Просто си мислех, че ако преценката им е, че например НПМГ е “най-подходящото” място за дадено дете, то не виждам защо то да не е било способно да се яви на НВО… Един изпит по математика не би трябвало да е проблем за хронично заболяване, което по преценка на комисия е подходящо за петгодишно обучение в ТУЕС, или НПМГ.

# 193
Децата с хронични също редят желания и има класирания по оценки от дипломата.
За някои заболявания 3 часа под стрес са от голямо значение за здравето.
Не съм чела какви точно се включват, но някои изискват много грижи и ограничения за водене на нормален живот.

# 194
Съжалявам и моля за извинение, че ми се стори странно това “насочване” към подобни паралелки. Наистина, без ирония желая здраве на децата.

Общи условия

Активация на акаунт