Седмокласна Изпитна - Четвърто класиране

• 40 398
  • 823
  •   1
Отговори
# 255
Вазова е пример за обратното.

А иначе за плочкаджии винаги ще има работа, ама не съм чула някой родител да иска детето му да стане такъв. Поне не и в тази тема. Всеки гледа ЕГ, МГ , природни науки или СХН.....
Както написах брат ми е завършил строителния техникум, след това ВИАС. Лепи плочки прекрасно при необходимост. Не се занимава с това като основна професия, но ако му се наложи го може, както и много други строителни дейности.
ММ е завършил "Попов", програмист е, но има всякакви технически умения, включително оправя и електричеството вкъщи.

# 256
В София има много СУ, в които децата могат да си продължат и да учат на практика от 1 до 12, ако нямат сили или амбиция за нещо друго. При нас  останаха 4 СУ, в трите се влиза трудно, високобалови са (за града). Та и тази опция нямат нашите деца - не се ли класират за някое от тях + МГ и АЕГ, алтернативата е ПГ. С този СТЕМ разказаха играта на децата, особено на тези, което нямат сили за езиково или МГ, за тях алтернативата е ПГ.

Аме да се даде предимство на децата да си продължават там където си учат, ако искат, изключвам ЕГ.За там и за ПГ - отделен изпит. Говоря за обикновените гимназии, които сега са второ и трето ниво на "елитност". То освен всичко останало е и близо до дома.
Расъждавам си.

Доп. Просто НВО да си остане една статистика, а не вход за училища и изкуствено да вдига рейтинги на иначе нормални училища.
Но както съм казвала преди, тогава ще лъсне истината за нивото на обучение на децата и.....ще поумре бизнеса с школи и уроци. А това май не е желан ефект.

Последна редакция: пт, 08 авг 2025, 19:14 от loliy

# 257
Не е въпросът дали някой може да лепи плочки, сигурно половината мъже , че и някои жени ще могат при необходимост,  а, че никой не насочва детето си да работи нещо подобно,  дори и добре платено.
Знам примерно, че тираджията взема три пъти колкото мен, ама не бих насочила детето ми към това. Обикновено решението идва от трудност да се реализира човек в друга сфера с висок доход и е съпроводено с много компромиси откъм личен живот.

# 258
Аз не насочвам никого за нищо. Децата сами избират. Ако детето иска да стане тираджия - негова воля. Няма аз да стоя зад волана.
На мен главата не ми побира материята, която те учат и леко бях с изопнати нерви от избора и на двамата, ама те си се справят и им е добре. Вярно, постигнаха си го с труд, но си е техен личен избор.
Може би грешката на нас родителите е, че гледаме техния живот през нашите очи, а те го виждат по коренно различен начин от нас.

# 259
  • Куциндрел
Сега вече обикновени гимназии няма, всички са с някакви профили, езици и кво ли не.
За София трябва да увеличат местата в топ училищата или да се направят добри алтернативи на тях. Така ще се намали броя на децата, учещи нежелани и компромисни специалности.

# 260
Каквото и да си говорим, светът се променя с бясна скорост. За половин година ИИ се развива със стремглави темпове. Прогнозите ми са, че до няколко години нещата ще са толкова различни, че коя точно ПГ е избрало детето няма да е от значение.
Спор няма, но колкото и да се развива ИИ, все ще имаме нужда от майстор да ни нареди плочките в банята, да ни оправи спуканата тръба, да ни профилактира асансьора, да ни държи в изправност болчетата по самолета, с който ще летим....
В СГСАГ не се учило как се редят плочки никога. От там излизаха деца, които продължаваха да учат за архитекти и строителни инженери. И нивото в СГСАГ не е паднало само за себе си, а заедно с нивото в цялата държава. Но понеже пада от високо, а Попов от ниско и ти се види, че е много зле сега в Попов. Ами не е зле, относителното ниво е същото като преди. Така че, не е НВО точно проблема, вторачила си се в нещо твърде второстепенно.
Ако препиташ децата, кандидатстващи в Попов преди на бел и мат, ще видиш, че относителните им резултати ще са същите, а много деца по кварталните училища са си добри и свестни, както и преди си бяха, с изключение на някои западнали училища по квартали с малцинства

# 261
Каквото и да си говорим, светът се променя с бясна скорост. За половин година ИИ се развива със стремглави темпове. Прогнозите ми са, че до няколко години нещата ще са толкова различни, че коя точно ПГ е избрало детето няма да е от значение.
Спор няма, но колкото и да се развива ИИ, все ще имаме нужда от майстор да ни нареди плочките в банята, да ни оправи спуканата тръба, да ни профилактира асансьора, да ни държи в изправност болчетата по самолета, с който ще летим....
В СГСАГ не се учило как се редят плочки никога. От там излизаха деца, които продължаваха да учат за архитекти и строителни инженери. И нивото в СГСАГ не е паднало само за себе си, а заедно с нивото в цялата държава. Но понеже пада от високо, а Попов от ниско и ти се види, че е много зле сега в Попов. Ами не е зле, относителното ниво е същото като преди. Така че, не е НВО точно проблема, вторачила си се в нещо твърде второстепенно
Щом ти казваш, сигурно е така. Те учителите с дългогодишен опит в тия училища се заблуждават вероятно.

# 262
Какво да се заблуждават учителите, че децата са станали по-тъпи от преди ли? Или че учителите са некомпетентни? Или системата остаряла. Ами тя и преди си беше гола-вода в сравнение с Германия, или Италия, или Испания. Ако вземеш един западно европейски работник среднист, гаранция че е по-компетентен от доста нашенски професори, и преди беше така, но бяхме затворено общество и не го разбирахме, само се тупахме в гърдите колко сме велики. После се разбра истината, че сме гола-вода почти във всяко едно отношение. Отвори се пазара, изтекоха навън много компетентни хора, и лека-полека нивото спадна още навсякъде, не само в Попов или в Киров
Сега чакаме да инвестират тук западните концерни и да си подготвят сами кадрите, защото се видя, че оставени сами на себе си не умеем друго, освен да разпиляваме и талант и пари

Последна редакция: пт, 08 авг 2025, 19:43 от Априлски душ

# 263
  • София
Не се бетонират, вижте например Елисавета Вазова, зависи от много неща, може и други училища да дръпнат напред

# 264
Всичко описано от теб произтече от една крилата фраза - учи мама, да не работиш...

# 265
Изобщо нищо не си разбрала. Инженерът не само работи повече от плочкаджията ти, но и носи отговорност, съответно заслужава доста повече пари.  Това твоето съждение е причината едно време да няма нито плочкаджии като хората, нито инженери.
На запад плочкаджиите се учат да бъдат такива като чиракуват на майстора, а не с химикалка на чин

# 266
Какво точно смятате, че ще спечелят децата и образователната система, ако няма унифициран изпит за прием за разпределяне по училища?

# 267
Изобщо нищо не си разбрала. Инженерът не само работи повече от плочкаджията ти, но и носи отговорност, съответно заслужава доста повече пари.  Това твоето съждение е причината едно време да няма нито плочкаджии като хората, нито инженери
Права си! Аз съм причината образованието да стигне до тук, за което се извинявам.

# 268
Просто се заяждаш, не друго

# 269
Напротив!
Споделих своята гледна точка, а ти взе да си извеждаш някакви свои съждения, с които задължително трябва да се съгласим, защото ти си ги казали. Ами съгласих се, вече трябва да си доволна.

Общи условия

Активация на акаунт