Седмокласна Изпитна - Четвърто класиране

• 40 252
  • 823
  •   1
Отговори
# 705
И така нито език ще научат, нито природни науки. За простолюдието толкова, образовани хора никому не са нужни. Който има пари, плаща си частните учители и се спасява поединично

# 706
  • София
Ако тези часове, които се местят от ляво на дясно, са по избор на ученика, вероятно всички ще са доволни. Ако трябва да кажат половината тук, половината там, класираме по приемен бал (желанието на децата с по-висок бал се уважава) пак ще е по-добре, отколкото да е едно и също за всички.

# 707
И ще живнат частните езикови школи, защото много деца ще се ориентират натам, за да достигнат ниво по езици, ако искат да вземат някой сертификат (които не са от ЕГ). Поне с новите НВО може в 7-ми клас да не забатачат всичко, освен БЕЛ и МАТ и нагоре да им е по- леко.

# 708
  • София
Абе те децата от 1ви до седми клас един лесен и достъпен език като английския не могат да понаучат прилично в държавните училища, та трябва да ходят на частни курсове и уроци, а вие се притеснявате за чужд език от осми клас нагоре. Айде нЕма нужда, за какво им е - няма полза. 🤣

# 709
  • София
А има ли достатъчно учители, които да покрият обучение на чужд език по конкретен предмет и в колко училища? За природните науки като профил важи същият въпрос. На дъщеря ми неофициално в досегашното й училище й бяха казали, че когато стане 10 клас, може и да няма профил физика, защото предстои пенсиониране на учители и вероятно няма да намерят кой да ги замести.

# 710
  • Куциндрел
Последните страници са изброени очевидни за всички проблеми в нашата образователна система. Но министърът и МОН ще въвеждат религии, съкращават часове и подобни. Ще отбележат реформа, но само колкото да симулират дейност. За реални и адекватни реформи трябва да се инвестира и да се наемат кадърни хора, трудно им е това.

# 711
Всъщност в последните страници има страшно много противоречащи си едно на друго предложения Wink))))))) Няма начин, какъвто и да е министърът, да угоди на всички само в този балон Wink)))))))))

# 712
  • Куциндрел
За това угажда на БПЦ, онази с перуката и няколко подобни в МОН.

# 713
И какво му е противоречивото на предложенията? Че едни деца искат да учат засилено език, други засилено мат, трети засилено природни науки, четвърти професия. Има си ЕГ, НПМГ, СМГ и техникуми. Има си паралелки отделни за по-нискобаловите в СУ, на места съвсем с добро ниво. Вместо да се надгради това, което вече го има, или да се подобри с вкарване на повече фуч и иуч, давай да рушим:
ще режем на всички чуждите езици,
ще затворим за външни деца в седми клас НПМГ и СМГ, за да станат само за наши хора
Ще вкараме религия и ГО, за да няма време за други часове

# 714
Учители по предмети на чужд език има, но не желаят да преподават, защото заплащането е смешно. Колкото познати имам, притежаващи нужната квалификация, си преподават предмета на български или пък само чужд език. То и учители по математика и физика  няма, как ще се случи това увеличаване на часовете? Ще има едно бързо преквалифициране на кадри, които няма да имат смелостта да преподават в профилите.

# 715
Аз не виждам нищо лошо в това да се орежат ЗП часовете по чужд, а и не само, но да се пренасочат, примерно, за ФУЧ, занимания по интереси, посещения на музеи и т.н. - нещо по избор. Барем това, което ги интересува децата, да го научат както трябва. Кофти са резултатите по предмети, защото има незаинтересовани ученици, незаинтересовани учители, кофти учебници и т.н.. Дете, което е избрало да учи профил история или как да кара трактор, много повече полза ще има от 6 часа отгоре история или шофиране, отколкото от 2 часа мразена математика, 1 час непонянта за него химия, половин час география, която грам не го вълнува и подобни. Нито изведнъж ще му просветнат тези предмети, нито резултатите му ще скочат. Искаш език - пишеш ФУЧ-а с тези 6 допълнителни часа култура/литература на езика; искаш мат - пишеш ги и задълбочаваш и разширяваш математиката.

Последна редакция: чт, 14 авг 2025, 17:54 от crow

# 716
  • София
А има ли достатъчно учители, които да покрият обучение на чужд език по конкретен предмет и в колко училища? За природните науки като профил важи същият въпрос. На дъщеря ми неофициално в досегашното й училище й бяха казали, че когато стане 10 клас, може и да няма профил физика, защото предстои пенсиониране на учители и вероятно няма да намерят кой да ги замести.
Това е другата страна на въпроса Simple Smile Дали училищата предлагат на младите учители нещо и какво? Имам наблюдения върху придобиването на педагогическа специалност от голямото ми дете и разговорите по тази тема. В същото време и двете ми деца са учили с млади учители и от една голяма част от тях са очаровани, да не кажа че клони към 100%.

# 717
  • Куциндрел
Аз пък искам да има детето общообразователни даже и да са по час на седмица, нищо че е в ПГ.

# 718
  • София
Оставам с впечатление, че нещо не сте разбрали идеята на министъра. Joy Какви часове по избор, каква специализация? Човекът не иска да специализира образованието, а точно обратното. По негово мнение твърде много сме си специализирали образованието, което е грешка. Трябвало децата да имат по-общо образование по всичко, а не да профилират в дадена сфера, според интересите си. Затова орязва не само чуждите езици, но и профилите, ако не сте разбрали. Засега с по един час седмично на профил, но това, опасявам се, е само началото. Ма, слушайте кво говори човекът!

Последна редакция: чт, 14 авг 2025, 18:27 от sanaka

# 719
  • София
sanaka, аз не мога да му смогна. Висока производителност има. За съжаление.

Общи условия

Активация на акаунт