Седмокласна Изпитна - Четвърто класиране

• 40 504
  • 823
  •   1
Отговори
# 105
  • София

Дописвам се: май е излязло класирането.
Niffi стискам палци.

Мерси, мерси, мерсиииии, от третия път стана Blush  Party Time
Приет е в 73-то немски с френски, избегнахме и руския, радостта е голяма.

# 106
  • ПЛОВДИВ
Факт е, че хората (деца и родители) не са наясно с кандидатстването.
Цялата информация получих от форума. Не веднъж съм благодарила на дамите тук!

В училище не ни казаха нищо повече от това, което пише в РУО.
Въпреки, че детето беше със сравнително висок бал, аз бях сметнала всякакви варианти. Именно заради модата. Имахме над 20 желания в 7 различни училища. Нямаше 100% яснота как да са подредени първите 3 желания. И трите бяха първи.
Според мен на тези РС трябва да се дават тънкостите  при реденето на желанията и изчисляването на позицията на бала на детето.
На нас ни казаха:
1. Редите според желанията на детето
2. Пишете много желания
3. Мястото ви от първо класиране се пази.

Ами 50% от информацията е грешна или неправилно формулирана.
Масово родителите, над 80%, смятаха, че на 2 класиране имат избор между две паралелки...

Както и да е! Мина!

Ние преполовихме почивката, остават още десетина дни и се връщаме в реалността.

Хайде днес, да прочетем за много щастливи деца!

# 107
# 108
# 109
Ако бях редила миналата година само по желанията на детето, то щеше да се окаже без училище - имаме едно 20 училища, някои не са и към МОН. Дете, с бал в диапазона 196-274 точки, но там, където бяха тези 274 и го вкарваха се разколеба и не го искаше на финала. А за това, което искаше не стигаха 50-100 точки, че и повече. Защото едно е да искаш, друго е да можеш и съвсем трето как ще го учиш после. А както се оказа при нас почти нямаше избор за момиче с бал в този диапазон. Още като видях как тръгна седми клас и бях наясно, че ще се прости с мечтите си, резултатите на НВО съвсем я закопаха. Та си трябва и доза реализъм спрямо резултата. Колкото по-нисък бал, толкова по-малък избор, който и без това не е голям извън София. Трудно се преглъща, че това, което е поне малко от малко подходящо за детето е недостъпно. Рових, търсих, отсявах. Накрая изборът се свеждаше реално до 3-4 паралелки в града.
А детето да учи там, където го влече, без особено значение на бала е възможно в малкото градче с 2-3 училища и 4-5 паралелки (варианта). Колкото по-малък е градът, толкова по-балансирано се разпределят децата по училища и ножицата между минималния и максималния бал е по-голяма. Още един парадокс - в София баловете са се вдигнали, но при нас бумът беше миналата година, тази поспаднаха. И ако щете вярвайте, но лично съм говорила с хора, които колкото и да им обясняваш, че балът на детето не отговаря на желанията им и ще остане без училище, упорито повтарят "Не разбирате ли, в това и онова училище не искам и няма да го пишем?"

Последна редакция: ср, 06 авг 2025, 19:04 от Mama Ru

# 110
Здравейте!
И от нас хубави новини,върнахме си мястото от второ класиране,от където го отписах,за да опитаме най-желаната гимназия.
Мисля да приключим тук ,въпреки че незнайно защо мястото за първото ни желание стои на 0.0 бал.
Най-вероятно е незаето,но нямам сили и нерви за повече.
Ще учим Икономическа информатика във ФСГ

# 111
  • София
emj10 - може би не е имало свободни места за четвърто класиране
и аз погледнах резултатите, нямаше да успеем да се преборим за желаното училище, балът е паднал доста, но ни делят все още над 10 точки ... може би ако се освободи място за директорските .... може да пробваме

# 112
Здравейте!
незнайно защо мястото за първото ни желание стои на 0.0 бал.

Когато няма свободни места, се изписва бал 0.0

# 113
Моето дете искаше едно училище, но нямаше как да сложим само него. Затова имам едни огромни екселски файлове с всички класирания отминали години, резултати от НВО 10 клас и ДЗИ. Няколко диаграми с резултатите от последните 3 години. Питах го какво НЕ иска да учи и останалите желания наредих горе-долу сама. След това ги обсъдих с него. Доста ми помогна и темата. Желанията бяха 12 и балът на 2 класиране му стигаше за всички без първото. Днес виждам, че и в него щеше да влезе на 4-то. Просто беше прекалено рисково. Реално сега ще учи системно програмиране с АЕ и РЕ, а другата паралелка е с НЕ като втори език и щеше да е заедно с негов съученик. Не ми се рискуваше да изпаднем. Сега на 4-то детето прието на едното свободно място е с бал 12.5 под нашия. Късмет му е.

# 114
Начинът на прием в гимназиите като замисъл е добър. Проблем е за децата, които се стремят към високобалови училища, най-вече в София, където малка грешка може да те "изпрати" не там, където искаш да учиш. Разисквали сме го много пъти, да не повдигаме пак темата.

За мен лично оценките от училище не трябва да се вземат, тъй като не са достатъчно обективни.

С това съм напъно съгласна.
Нивото не е еднакво и 6-ца по БЕЛ или Математика в дипломата в едно посредствено училище може да е равна на 4-ка в друго, където изискванията и нивото са значително по-високи.

А понякога и в самата паралелка оценката е различна -  шестица за тоя без особени знания и имащ 30т на оценяването външното, и петица за онзи изкарал пак там над 80 т.

# 115
  • у дома

Дописвам се: май е излязло класирането.
Niffi стискам палци.

Мерси, мерси, мерсиииии, от третия път стана Blush  Party Time
Приет е в 73-то немски с френски, избегнахме и руския, радостта е голяма.
Браво на вас-Ганис май писа,че ще е на 8 кл.

# 116
Доста високи балове за 4-то класиране, явно много деца с високи резултати са останали незаписани или са се отписали. Дано да не са останали много неприети деца. Не искам да съм на мястото на тези, които до четвърто класиране са останали неприети. Че става дума за лоша преценка и нереалистични очаквания няма спор.

# 117
Сега кога се очаква да се обявят свободните места за 5то класиране? В графика с дейности пише до 18.08. Не е ли много дълъг този срок при положение, че записването но четвърто класиране е 7 и 8.08.?
И съответно графика с датите на училищата излиза преди или след свободните места?

# 118
  • при моите любими
Аз да похваля едно познато детенце с бал 290-305 го приеха чак сега на четвърто класиране. Въпреки моите насоки и уж им беше много ясно, майка му нереалистично не написа, при първото редене, училища с достатъчно нисък бал. На трето се вдигнаха доста баловете на училищата в този диапазон и така остана да чака за четвърто класиране. За щастие днес му се получи. Не е най-желанието, но не е и най-нежеланото. Дано всички чакащи днес се похвалят с положителен резултат.

# 119
  • София
Сега кога се очаква да се обявят свободните места за 5то класиране? В графика с дейности пише до 18.08. Не е ли много дълъг този срок при положение, че записването но четвърто класиране е 7 и 8.08.?
И съответно графика с датите на училищата излиза преди или след свободните места?
След четвърто класиране се прави допълнителното класиране за децата от допълнителната дата и ако има свободни места след четвърто, първо децата от допълнителната дата имат шанс за тях. Чак след приключване на тяхното класиране и записване, се обявяват местата за пето класиране.

Общи условия

Активация на акаунт