Седмокласна Изпитна - Четвърто класиране

• 40 393
  • 823
  •   1
Отговори
# 240
Аз съм завършила НТБГ после бакалавър стопанска логистика и магистратура маркетинг. Работя дигитален маркетинг. НТБГ ми е помогнало страшно много. Даже днес си говорихме на "един език" със счетоводителката ни в Румъния, защото мога да вляза в нейните обувки. Логистиката също, защото сме електронен магазин и имам непряка работа със склада. Та и да не учи човек едно и също винаги може да има ползи.
Но, да повечето ПГ имат много лоша слава и съответно нисък бал. Не бих пратила децата в тях. Сега големият ще е в ПГ, но една от добрите.

# 241
ПГ Хенри Форд или Вилхелм Пик и едно време беше за деца, които нямаха добър академичен успех. Деца с интерес към тази материя, но не и отличници. Много бяха от селата около София, в които села и тогава училищата си бяха основни и родителите изпращаха децата си да учат "занаят".
Нищо по-различно от сега. Така че НВО нищо не е развалило по този въпрос. ТУЕС, Джонката, СГСАГ, НТБГ са все техникуми, които и преди и сега са си на ниво. Ломоносов само леко западна. Всичко останало си е каквото си беше и преди

# 242
Всъщност става въпрос за гимназия по речно корабоводене и корабостроене. Подготвят капитани на речни кораби и механици. Има и други интересни специалности, но желаещите не са особено мотивирани ученици.

Да, то не особено мотивирани ученици има и е имало във всеки клас по няколко. Лошото е, че тогава, тези няколко (ако не им се кандидатства) си продължаваха в същото училище (ако е гимназия), докато сега са принудени да кандидатстват и точно защото не са мотивирани, резултатите им ги събират с други немотивирани от целия град на едно място. Тогава училището каквито и специалности да предлага е нежелано - нормолно.
И другият случай, ако го имаше това "продължаване", немотивираните си оставаха в клас с мотивирани и отличници. И по този начин, предполагам е доста по-лесно и удовлетворяващо и за самите учители да преподават в такава среда.
Имаше и още един + на старата система точно в тази й част - близостта до дома.
Като искаш - бориш се и отиваш и на другия край на града като искаш конкретна гимназия. Това са си амбициозните, талантливи и можещи деца. Браво на които, но в крайна сметка те са колко процента (10-20, не знам точно). Останалите се завъртат и отиват там където им стигат точките от НВО, рядко близо до дома.
И най- ми е интересно като се казва, нареждайте повече желания - 20-30-78 (което е правилното при тази система).
Е, колко желания може да има човек - 1-2, другото е плява. Не е желано, но е за всеки случай някъде "да се закачиш". И какво накрая, масата деца отива някъде, където нито е толкова желано, нито е близо и е свързано с компромиси - защо?
Набързо преименуваха поголовно "Чуждите езици" във всякакви фантасмагории и науки и? Сега пък часовете по профил им бил много.....
Абе реформи да искаш.

# 243
Така наречените желания са винаги не повече от три. Останалото е по бал, за да не увиснеш некласиран, защото така рискуваш да те запишат служебно в ПГ Стамен Григоров.

Иначе няма лошо децата да се разпределят по бал. Ама то и преди беше така, пак децата се разпределяха по интереси и възможности. Хубавото на преди беше само това, че имаше повече шансове, ако си се панирал на изпита за СМГ, но си се стегнал за английската, но ако не ти е стигнало с малко, можеш догодина да отидеш в търговската гимназия. А не, едно НВО, спекъл си се, и айде чао, поемаш с нежелание към Киров

# 244
Така наречените желания са винаги не повече от три. Останалото е по бал, за да не увиснеш некласиран, защото така рискуваш да те запишат служебно в ПГ Стамен Григоров.

Иначе няма лошо децата да се разпределят по бал. Ама то и преди беше така, пак децата се разпределяха по интереси и възможности. Хубавото на преди беше само това, че имаше повече шансове, ако си се панирал на изпита за СМГ, но си се стегнал за английската, но ако не ти е стигнало с малко, можеш догодина да отидеш в търговската гимназия. А не, едно НВО, спекъл си се, и айде чао, поемаш с нежелание към Киров

Именно. А преди имаше и деца, които НЕ искат да ходят някъде или са се спекли и на трите изпита. И те спокойно без драми си завършваха на добро ниво обикновената гимназия, в която си учеха и им е на удобно място.

Допълвам
И не на последно място огромна част от хората (родители и ученици) не минаваха през целия този стрес и разходи, което не е малко.

# 245
ПГ Хенри Форд или Вилхелм Пик и едно време беше за деца, които нямаха добър академичен успех. Деца с интерес към тази материя, но не и отличници. Много бяха от селата около София, в които села и тогава училищата си бяха основни и родителите изпращаха децата си да учат "занаят".
Нищо по-различно от сега. Така че НВО нищо не е развалило по този въпрос. ТУЕС, Джонката, СГСАГ, НТБГ са все техникуми, които и преди и сега са си на ниво. Ломоносов само леко западна. Всичко останало си е каквото си беше и преди
Въобще не е така, но не възнамерявам да споря. Лесно може да се види кои техникуми навремето бяха на ниво и до къде са докарани сега. В "Попов" навремето се влизаше много трудно, нивото беше високо, излизаха добри професионалисти. Сега не е така. И това е само един от техникумите. За СГСАГ хич не мога да се съглася, че сега е на нивото, на което беше, та даже е мнооооого далече от онова ниво, което брат ми е завършил. За икономическия техникум (вече НФСГ също....)
Разговаряла съм с учители от професионалните гимназии, които споделят, че когато са имали собствен изпит нивота на учениците им е било коренно различно от настоящото.

# 246
Каквото и да си говорим, светът се променя с бясна скорост. За половин година ИИ се развива със стремглави темпове. Прогнозите ми са, че до няколко години нещата ще са толкова различни, че коя точно ПГ е избрало детето няма да е от значение.

# 247
От години, при все по-малки набори, едни училища се пръскат по шевовете,  в другите отиват предимно останалите с все по-нисък и по-нисък бал, ако изобщо има деца да отидат.

Ако закрият паралелки в претъпканите двусменни и се намали броя на децата в паралелка съобразно раждаемостта, ще има конкуренция  и по-равномерно разпределение. Но е по-лесно да закриват училища - накрая всички дружно ще учат в МГ, ЕГ и тук таме някое средно училище с модерен профил.

# 248
Каквото и да си говорим, светът се променя с бясна скорост. За половин година ИИ се развива със стремглави темпове. Прогнозите ми са, че до няколко години нещата ще са толкова различни, че коя точно ПГ е избрало детето няма да е от значение.
Спор няма, но колкото и да се развива ИИ, все ще имаме нужда от майстор да ни нареди плочките в банята, да ни оправи спуканата тръба, да ни профилактира асансьора, да ни държи в изправност болчетата по самолета, с който ще летим....

# 249
И аз съм на мнение, че задължителното кандидатстване с НВО изкуствено създаде някаква рейтингова система на училищата. Попаднали веднъж в по-нежелан ешелон, те само все повече бетонират положението си с всяка година, защото всички гледат приемен бал, като кандидатстват. И така в един момент целта става не да се учи това което представлява интерес за детето, а заради средата - най-вече бала, с който се влиза. И масово гимназистите пътуват по 1 час не заради желано училище, а защото за там е стигнал балът.

# 250
Е, от глупостта на родителите никой не може да бъде спасен.

# 251
И аз съм на мнение, че задължителното кандидатстване с НВО изкуствено създаде някаква рейтингова система на училищата. Попаднали веднъж в по-нежелан ешелон, те само все повече бетонират положението си с всяка година, защото всички гледат приемен бал, като кандидатстват. И така в един момент целта става не да се учи това което представлява интерес за детето, а заради средата - най-вече бала, с който се влиза. И масово гимназистите пътуват по 1 час не заради желано училище, а защото за там е стигнал балът.
Именно!

# 252
Вазова е пример за обратното.

А иначе за плочкаджии винаги ще има работа, ама не съм чула някой родител да иска детето му да стане такъв. Поне не и в тази тема. Всеки гледа ЕГ, МГ , природни науки или СХН.....

# 253
В София има много СУ, в които децата могат да си продължат и да учат на практика от 1 до 12, ако нямат сили или амбиция за нещо друго. При нас  останаха 4 СУ, в трите се влиза трудно, високобалови са (за града). Та и тази опция нямат нашите деца - не се ли класират за някое от тях + МГ и АЕГ, алтернативата е ПГ. С този СТЕМ разказаха играта на децата, особено на тези, което нямат сили за езиково или МГ, за тях алтернативата е ПГ.

# 254
  • Куциндрел
Аз съм на мнение, че трябва да се преразгледат и програмите в основното училище. Все още всичко е на конвеир, повече в сухата теория, малки деца стоят по цял ден на чин, от там по-енергичните започват да пречат, да не учат и ето накрая немотивирани деца.
Хубаво всички трябва да имат някаква основа, но е добре и да се види кое дете е по-артистично, кое бързо възприема и му доскучава и т.н. Да се правят класове за тип деца и там да имат програма съобразена с техните наклонности.  Един материал може да се поднесе по много начини, но за това наистина трябват реформи, а не отбиване на номер.
Моето дете в началните класове успявах да го науча или изпитам докато вървим някъде, вечеряме или играем на нещо. Пред дейността, която вършим пробутвах таблица за умножение, граматика и т.н.
Накрая разбрах, че в занималнята ги карат да преписват уроците по ЧП, за да ги научили по-добре. Учителката там така била учила едно време. Та имаше скандали и ЧП остана вкъщи да го учим както трябва,  а не като зубрач.

Общи условия

Активация на акаунт