Седмокласна Изпитна - Четвърто класиране

• 40 359
  • 823
  •   1
Отговори
# 375
  • Бургас
Моята девойка си беше накупила значки от Шейн, за да ги слага на чанта/раница, но само с покупката си останахме.

# 376
При момчетата с раниците е лесно… Трудно ми е да си обясня “момичешкия тренд” да ходят на училище с нещо, подобно на дамска чанта, която носят (по мое мнение) лелите…
??? Аз нося раница! Девойките в гимназията - с чанти?!? 🤪 Много съм ретро!

# 377
Онзи ден си взе чисто черна 😆, no name - без емблеми и марки за да може да си я декорира по свой вкус 🙄
Интересно ми стана. Как я декорира? С какво?
Силно казано декорира, но за сега си е направила звезда от безопасни игли. Иначе на калъфа на цигулката си е налепила панделки и dots. Моето мнение, че не им е там мястото не е важно.

# 378
Още година-две макс и наборите ще се поукротят (така си мисля). Още в 8 клас ще има положителна промяна откъм поведение. Както и ще са в нови класове, няма да си показват магариите още в началото. Пък и ще са по-големи, надявам се и малко по-уравновесени, колкото и да ги "бият" хормоните.
Не успявам да изчета всичко за последните 10 дни, но по темата за 8 клас ще ви разочаровам. Точно всичко научено като "вредни" поведения там се засилва повече, защото гледат да блеснат и да станат от лидерите в класа (вероятно в елитните не е така, защото там многото учене не им дава време). Преписване, тормозене на слабите, формиране на групировки за подсказване и надхитряване на системата и др. Новата среда дава място да минеш нагоре в йерархията и да си "шефа" на класа. Много деца, които са искали, но са били все пета дупка на кавала, ползват момента да си сбъднат желанието. Тъкмо миналата година имах 2 приятелски деца момичета в различни части на София, които започнаха забележки и двойки от първи срок на 8 клас. В "нискобалови" училища или средни не знам кой как ги нарича, с бал около 300-330. Едното момиче си намери компания (училище някъде в Слатина) и не могат да я приберат в къщи, забърка се даже в неприятни неща в един момент. Още преди да започне втори срок. Ходиха родителите и на двете момичета на срещи с директорите и какво ли не. Едната в Красно село сега се мъчат да я местат лятото след 8клас. Изобщо косата ми се беше изправила какво ще стане тази година с моето дете, къде ще отиде, след като цяла учебна година се запознах от близо с тези два случая. Уж и двете са възпитани деца, но това е положението.
Следователно - подкрепям предходните мнения за значението на средата. Все пак обаче аз гледам и локацията.

# 379
Понеже имам и голямо дете, да си кажа и аз дали се кротват или не. Не се кротват, просто родителите започват да не знаят какво се случва, защото са записани в графа последна дупка на кавала. Има много учители, които също са сложили родителите в тази графа.
Родителят трябва да развие телепатични и джедайски умения, за да може да е в час с бързо променящата се ситуация. Не става по-лесно

# 380
Те са го казали хората за децата и за ядовете.
Моето мнение също е, че не се кротват, но с времето хормоните и буйстването се успокояват. При който ги е имало, де. Страх ме хваща като чуя за такива случаи, пази Боже... В елитните малко е заблуда, че се учи чак така- живия пример вкъщи+ неговите познайници около него. Виждам колко време отделя за учене, оценките също не са уау, така, че си зависи от човека. Разбира се, не твърдя, че ако сме в нискобалово и средата е кофти, но детето е съвестно- ще учи. Малко или много средата ще го "научи" и вече няма да си дава толкова зор- така си мисля.

# 381
  • София
Понеже имам и голямо дете, да си кажа и аз дали се кротват или не. Не се кротват, просто родителите започват да не знаят какво се случва, защото са записани в графа последна дупка на кавала. Има много учители, които също са сложили родителите в тази графа.
Родителят трябва да развие телепатични и джедайски умения, за да може да е в час с бързо променящата се ситуация. Не става по-лесно

Да, и аз така мисля, че е в доста от случаите!

Разбира се, смятам, че е по-вероятно, по-ученолюбиви деца да е равно на по-малко шум и по-добра дисциплина. Съответно, родители, които повече държат на образовението и средата (като тези тук във форума), повече да "следят" какво се случва в училище, да комуникират с учителите и да има добра обратна връзка и общи усилия към подобряване.

Разбира се, че има по-бурни деца, които имат много голям бал. Даже тези деца да са сравнително добре възпитани те пак може да са доста шумни или разсеяни или да дразнят част от другите деца. По-нормално от това няма. Въпросът е, че ако си в по-добро училище е вероятно тези деца да са 2-3, а не 8-12 в класа. Освен това, те може да са по-шумни, но често ще са умни и ще дават добър пример със знанията си, докато другите ще са едновременно шумни, без домашни и с поведение "грам не ми пука за нищо!". И като сложиш към това и почти незаинтересовани родители и положението става доста трудно.

# 382
Не се презорват от учене в "елитните". Даже си я карат съвсем лежерно по доста предмети. Разликата е, че ги "бройкат".  Не ги оставят  да се отпуснат, не ги оставят да бягат от час, следят положението да е под някакъв контрол. Самите деца са свикнали така, да не прекаляват с глупостите. Иначе всякакви деца има навсякъде, но във високобаловите е малко по-лесно да не се подхлъзнеш по нанадолнището

# 383
И аз да се включа по отношение на раницата - има на CoolPack , купувана от книжарница Люмар , когато беше в ПГ . Още е здрава , да му се не види и ще си я носи ( но в началния етап си седеше в училище с учебниците и всъщност не е носена редовно ) .
На малката взех една от Ориндж , никак не евтина ( за около 100лв ) и не знам дали и втора година ще изкара , предвид ,че и тя седи с учебниците в училище и се мъкне инцидентно.
Та , на CoolPack с две ръце съм за всичко - несесери, химикали, раници - готини дизайни, имат си някакви екстри вече , като светлоотразители и т.н. , големи ципове, леки и супер здрави.
Иначе , аз се възползвам от липсата на деца и им разчистих стаята - 2 чувала с тетрадки и помагала изхвърлих , що неотворени помагала намерих Sad , учебника по Литература , който беше загубен и купихме нов ...и той там , в шкафчето, 3-4 дни чистя -  играчки раздадох и изхвърлих , прахоляците по всичките им книжки , фигурки,  легота докато изчистя и ми се разказа играта Joy и пълните  с боклуци органайзери - то стотинки, фибички, фигурки от яйца, лего, гумички, играчки....ох по 1-2ч на органайзер ..че и всяко моливче и химикалче да провериш дали става ....
То малко , като приказката : Луд умора няма , само се поти Simple Smile
Иначе , ми е забранено да пипам Легото, щото винаги изтървам някое , което се пръска на земята с трясък и оня малкия полудява ..ама Simple Smile
Той още май е далече от истинското пуберство - самият факт ,че иска пак Лего да си купи за 14-я РД , и някакви неща за компа ...даже и стикче за да не мирише на пор , ми е трудно да го накарам да слага ...ама сега в новото училище , бързо ще се осафери според мен Wink

# 384
Чантата на моята хубавица е The North Face. Не е мръднала за 3 години, само се цапа доста , защото е светлосива.  Обмислях да купим друга, може би дамска чанта, но тя вика: ще изкара още… Чантата е скъпа, но си заслужава парите!

# 385
Оф, раниците са ми болна тема при голямата (ще става 10ти клас) - то не било The North Face, Jansport от щатите донесохме, накрая си ходи с една Nike раница, която и беше уж за тренировки (обикновена черна). И "осмокласничката" ще ходи с такава. Има страхотна CoolPack но не иска да я носи.

# 386
Аз поръчах раница и мешка Найк по избор на девойката. Сега се почва с всичко останало 😆

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 13:49 от rose_tattoo

# 387
Здравейте,
Споделям с голямо притеснение,че единствения вариант да запиша сина ми да учи, ще е в най-нежеланите училища или пък на другия край на София.....с бал 303,50 е момчето ми, възпитано и чувствително дете е. Не му се отдават тестовете от малък, дори да има знания се издънва всеки път, както се случи и на матурите.Баловете на всички квартални училища се оказаха нереално високи и се оказахме некласирани и на четвърто класиране. Чакам на пето да му излезе късмета, но детето е много подтиснато от този факт. Има ли някой друг в подобна ситуация и как се справяте с тези емоции? Ще помоля също за препоръки за училища, в които има шанс за свободни места и са по-малкото зло. Благодаря!

# 388
Много неприятно. Дано има късмет детето. В кой квартал сте, за да ви дадем подходящи препоръки?

# 389
Бал 303,5 как е изчислен? Не във всички училища балообразуващите са БЕЛ и математика. Какви интереси има? Кои са му силните предмети/ страни? Към какво се бяхте насочили като профили/ професии? С какво бихте направили компромис?

Общи условия

Активация на акаунт