Седмокласна Изпитна - Четвърто класиране

• 40 317
  • 823
  •   1
Отговори
# 450
Доста училища са си обявили графика за прием след четвърто класиране. Примерно за тези датите за обявяване на класирането са:

31 СУЧЕМ – 20.08.
2 АЕГ – 21.08.
73 СУ - 27.08.
32 СУ – 27.08.
НПМГ - 01.09.
ФЕГ – 03.09.
22 СОУ – 03.09.
НЕГ – 04.09.
1АЕГ – 09.09.
Испанската – 09.09.

Подаването на документи обикновено е предходния работен ден или в самия ден на класирането. Някои вече са обявили и свободните си места.
Като гледам датите, играещите на пето ще трябва много внимателно да избират къде да подават, защото някое се застъпват или са с разлика 1-2 дни.

# 451
  • София
Днес влязох тук, за да питам някой има ли актуална и достоверна информация относно местенето на ТУЕС. Отплеснах се с останалите теми и забравих какво всъщност ме доведе до форума.
Виждам, че е имало някаква полемика тези дни точно за ТУЕС. Тази година се отказахме от него именно поради локацията, защото дори и с метро пак не се стига до него (а при нас също метрото е далече, но бихме го обмислили). Но тази година наборчето имаше интерес към математиката и езиците, така че нещата се наредиха.
Догодина обаче следващото чаве си иска компютри, програмиране, анимация и такива неща. Знам, че Елисавета Вазова и 51 предлагат и са в подем (и са до нас), но е ясно за всеки, че са далеч от качеството и същината на ТУЕС. За Джон Атанасов обмислям. За него транспорт има. И пак доколкото знам програмирането не е на нивото на ТУЕС. С две думи искаме ТУЕС, но на Цариградско Simple Smile Simple Smile хахаха не, че някой ме пита Simple Smile Ама все пак наистина ли НИКОГА няма да се случи?

На Джон Атанасов програмирането му е на ниво. Ако разгледате сайтовете на училищата, страниците им в социалните мрежи, ще видите, че на професионални състезания децата се конкурират. Една майка, която беше ходила на изложението на професионалните гимназии, беше говорила с директорката на ТУЕС и тя изобщо не е отговорила конкретно кога се очаква ТУЕС да се завърне в собствената си сграда.

# 452
  • София
Аз искам да повдигна друг въпрос. Провокира ме последния случай с детото с висок бал, незаписано на първо класиране. Искам да подчертая ДЕБЕЛО, че не визирам никой от тези случаи конкретно!!!
Въпросът ми е доколко позволявате на децата си да вземат подобни решения? Ясно е, че те трябва да искат да учат дадено нещо, но все пак ние имаме доста повече опит и виждаме, неща, които децата не виждат. Аз лично, да ви кажа честно, не виждам как бих могла да отпиша сега детето, защото е рекло, не ми се учи в това училище. Още по-невъзможно е да се случи ако е записано на първо класиране.

# 453
Миналата година дъщеря ми имаше 2-3 желания за училище (от двайсетина в града) и второ желание - да няма от бившите й съученици, за да не се прехвърлят тормозът и изолацията от старото в новото училище. Което при випуск от 130 души и едно 20 училища в града трудно би се случило на всяко ниво.
Балът й не стигаше за нито едно от трите й желания, приеха я на следващото желание, което беше голям компромис и на практика нежелано. За да се застраховам подадох в съседната област за две от трите й истински желания. Успя да се закачи там. Окончателното решение взех аз на второ класиране като разбрах кои от бившите й съученици са приети в училището, в което е приета и тя в нашия град. Самата професия ми харесваше и макар и компромисно се доближаваше до едното й желание, въпросът беше, че тя не беше убедена за нея и съучениците, с което отново щеше да се сблъска. Дадох шанс за ново начало. Не е лесно детето ти в осми клас да учи на 100 км от дома, но се прибира всяка седмица. Взех трудно решение, но изглежда това беше по-добрия вариант.
#2 ще е пети клас. За първи клас исках Музикалното, той си провали изпита, защото не искал там. Тръгна по стъпките на кака си в училището по район, за гимназията от трети клас е взел.решение. Няма да му се бъркам, той е този, който ще учи.

# 454
Точно това щях да напиша и аз. Много говорих с дъщеря ми преди подреждането на желанията. Написахме 10 желания, като в най-лошия случай щеше да спре на второ желание. Но предпочетох да се подсигуря, вместо да минавам през такъв екшън.
Но може би бих дала право на искам, не искам игли само ако е с бал 490-500. При всеки друг бал неща от типа аз не искам там или това не ми харесва не биха били довод. Пишат се достатъчно желания за да се срещнат с бала и точка. Вече ако е кандидатстудент бих торерирала и пропусната година, но да се учи с желание.

# 455
Мама Ру, детето ти на квартира ли е или на общежитие?

# 456
И моят син сам си нареди първите, т.е. най-предпочитани желания, но бяхме сигурни, че ще го приемат по първото. Аз помогнах с резервните, в случай че нещо много неочаквано се случи. Но не бих разрешила да е приет на първо и да не се запише (или отпише след това).

# 457
От много време събирах информация за училища, обяснявах, обсъждахме. Не, че накрая не научих още важни неща за профилите, но...който търси- намира, пък и се учим цял живот Simple Smile Та, свобода давам, но не и свободия. Да, има деца, които знаят какво искат и са целенасочени, но моите не са такива, затова доколкото мога ще ги насочвам и ще обяснявам. Съобразих се с това какво НЕ искат и изключихме всички нежелани езици и компетентности. До там е свободата, после вече с каквито точки е изкарал ще се съобрази за възможно по- добро училище. И аз се чудех за случаите, в които оставаш с висок бал на 4-то и 5-то, но явно се случва. Интересно ми е да споделят родители или близки, за да учим от опита, дори да е чужд.

# 458
Мама Ру, детето ти на квартира ли е или на общежитие?

Скрит текст:
В петък се прибира, в неделя я изпращам. Не е най-добрият вариант това, но такъв й бил късметът. За мен беше важно да се пресече достъпът на някои деца до нея и да учи с желание, а не насила. Разбира се, ако не беше приета в другия град щях да я запиша там, където е приета в нашия. При нас вариант за нещо по-желано на трето нямаше - балът й беше доста под желаните училища.

На общежитие, като имат възможност и за самостоятелно настаняване. Тя е сама в стая. Първо беше уплашена, после го оцени и сега го предпочита.

Последна редакция: вт, 12 авг 2025, 10:12 от Mama Ru

# 459
Аз искам да повдигна друг въпрос. Провокира ме последния случай с детото с висок бал, незаписано на първо класиране. Искам да подчертая ДЕБЕЛО, че не визирам никой от тези случаи конкретно!!!
Въпросът ми е доколко позволявате на децата си да вземат подобни решения? Ясно е, че те трябва да искат да учат дадено нещо, но все пак ние имаме доста повече опит и виждаме, неща, които децата не виждат. Аз лично, да ви кажа честно, не виждам как бих могла да отпиша сега детето, защото е рекло, не ми се учи в това училище. Още по-невъзможно е да се случи ако е записано на първо класиране.
Аз позволявам. Но ако детето ми поиска нещо подобно, в общия случай има основателна причина, която до момента или не е споделил, или не съм осъзнала доколко му е важна. Т.е. би ставало въпрос за нещо, което аз не съм видяла.

Между другото, тук често средата се посочва като водещ фактор, а кой къде е записан обичайно става ясно чак на второ класиране. Ако е важно с кого ще бъде или няма да бъде в клас/училище, ето една причина дете с висок бал да участва на следващи класирания, още повече при висок бял рискът не е голям.

# 460
Аз пък не зная дали постъпих правилно. Пет пъти пренареждахме желанията преди да изтече срокът за подаване на заявлението, като целта на тези пренареждания беше да го убедя да наредим едно училище, което си бях наумила, в което се класира веднага. И директно го записахме.
Той искаше ТОХ да си сложи сред първите желания, но според мен не толкова от любов към готвенето, което му се отдава, но все пак не зная дали ще иска постоянно да го прави, а заради това, че негови приятели го навиваха. На мен ми се стори много далече училището, че ще му бъде трудно ставането рано сутрин. А на този етап го мисля дали не сгрешихме - имат много програми извън страната, практики в хубави хотели и ресторанти, срещи с топ готвачи. Динамично е, социално е, а той е такъв типаж. Според мен щеше да му хареса.. Ама вече го решихме/реших. Той на този етап не съжалява, защото и другото му допада като направление - спортна журналистика, лектори от НСА, но все пак.. Дано да му хареса, че ще ме е яд, ако не му допадне.

# 461
Принципно вече са големи и имат собствено виждане какво да (не) учат. Моят примерно не иска за нищо на света да чуе за немски език, дори не знам защо... Би учил руски, но не и немски.

# 462
Колко евисок балът на детето, което не е успяло и на четвърто? Възможно е да идка нещо специфично, което дда обясни ситуажията.
Голямото само си реши къде и какво да учи  след като заедно прегледахме и анализирахме всички източници на информация. Възможно е да допуснахме грешка откъм образование, но пък детето се чувства добре. Наборът е супер несамостотелен що се отнася до учене. Решил е, че знам всичко и ме е остаеил да решавам. Не ми харесва така.

# 463
  • София
Натиснах да се гледат учебни планове, програма, локации. В списъка от 5 желания нямаше нищо, с което да не съм ОК. Дописах 2 резерви за мое спокойствие, съгласих се да кандидатства и в НГДЕК за всеки случай (ако имаше проблем с бала, спокойно можехме и до 5то да си играем). Накрая (на 9ти вечерта) приех и първо желание да е емоционално (заедно с най-добрия приятел), но реално в никакъв момент нямаше да допусна да е без училище до този етап. Единствено на изпита в НГДЕК не исках да ходи, защото видях, че бал има предостатъчно (резултатите от НВО излезнаха в деня преди изпита), но той заяви, че това е уважение към неговия и на преподавателите труд, с което нямаше как да не се съглася.

# 464
  • София
Аз се вслушвам в желанията на детето до някаква разумна степен. Ако зависеше от мен, щях да го запиша във ФЕГ, която ми е много на сърце, но той си държи на немския от самото начало и първите желания му бяха НЕГ, 2АЕГ с немски (тук базата му беше довод) и 73-то. След като го приеха в 73-то на 4-то класиране и видя, че балът му е стигал и за 1АЕГ (пак да кажа, че подреждането си беше негово), неочаквано за мен се оказа, че не е сигурен, че е искал това. Бях изненадана от промяната в нагласите. Съжаляваше, че не сме сложили 1АЕГ по-напред и заговори за 5-то класиране, за което вече няма да го послушам. Мисля, че просто е изплашен от коментари на приятели, че се учи много, повече и от НЕГ.
Сега се е кротнал и не коментираме повече.

Последна редакция: вт, 12 авг 2025, 10:09 от Niffi

Общи условия

Активация на акаунт