Седмокласна Изпитна - Четвърто класиране

• 40 321
  • 823
  •   1
Отговори
# 435
Shushi2, силно препоръчвам да отворите сайта на всяко училище, което обмисляте или предлага нещо от това, от което се интересувате и да разгледате учебните планове във всяка една специалност. Особено в 11 и 12 клас, когато е профилирането или професионалната подготовка в по-голям обем. Може да пробвате да се срещнете и с ученици и да придобиете повече информация какво се учи по специалните предмети. Така детето ще се ориентира по-добре и няма да има разочарование от типа "Аз мислех, че ще уча онова, пък защо сега уча това?"

# 436
Здравейте, и ние не сме от приетите до момента. Чудно ми е обаче защо на 18 излизат местата а не по-рано като миналата година?

# 437
Скрит текст:
Нещата не са черни или бели. Детето иска да програмира, обаче не просто корпоративен софтуер, а игри. Правеше си до 4 клас на Скрач собствени проекти, участваше по състезания и постигаше добри резултати. Сега ще продължи с Питон, както е по учебна програма. Изобщо не мога да кажа от сега дали може да програмира, така както се прави в ИТ компания бекенд. Иска да е шарено, да мърда, да има история. Пада си по четенето, фантазиите, сюжети. Ама не всичко в тоя живот е анимации и игри, нали така? Не казвам, че целият живот и професионално развитие зависи от училището. Естествено, че университетът е по-важен. Все пак то е дете, което има романтична представа за нещата и няма как да вземе решение, като не знае нито какво се учи в ТУЕС, нито в Джонито, нито в 51. Аз самата също нямам идея, освен за 51, че ползват лицензирани софтуери и работят съвместно със студио Змей. Имат много практика, свободни лични проекти, досег с истинска фирма за анимации. За ТУЕС нямам толкова преки наблюдения - знам, че са силна общности учат много, ама какви софтуери, какви програми, какви предмети - никаква идея. Камо ли дали детето би се справило с тях.
Така че информиран избор няма как да направим. Просто иска "компютри" и НЕ харесва особено математика, макар че добре се справя. Моето лично мнение е, че с Вазова и 51 ще се справи отлично, защото не са особено висока летва като обем учене на сложни неща.
За ТУЕС разбирам, че е различно училище и си струва, ама като пътуването е невъзможно и ще отнема по час в посока, се превръща във фактор. При положение, че там много се учи и имат много домашни, не е реалистично да се губят 2ч от деня и да остане време за домашните. Всеки трябва да си прецени силите, не е зор да се претовари детето и да си проклина верно съдбата. Благодаря на всеки, който се включи с мнение и насока. Ясно ми стана вече, че локацията няма да се смени в рамките на нашите 5г.

Shushi2, и аз препоръчвам да отидете на място. Когато обикаляхме с набора, някои от специалностите, които го интересуваха, бяха свързана с компютри. Говорихме с преподавателите,  водещи профил, и ни обясниха както какво ще учат, така и за разни извънкласни неща, които предлагат училищата, показаха ни и кабинети по специални.

И моят от програмирането харесваше повече да пише мърдащи неща, нещата по учебна програма са му скучни Smiley В края на краищата на първо място писа съвсем различна специалност в друго училище, защото и училището хареса повече, и специалните предмети там. Впечатленията от обстановката и преподавателите наклониха везните при реденето на желания, с две ръце препоръчвам на колебаещи се да обикалят училища преди да взимат решения.

# 438
  • София
Здравейте, и ние не сме от приетите до момента. Чудно ми е обаче защо на 18 излизат местата а не по-рано като миналата година?
Миналата година не бяха съобразили, че за тези места първо участват децата от допълнителната дата. Още тогава обърнах внимание, че много рано излизат свободните места и съвпадат с деня на класирането на децата от допълнителната дата. И имаше случай, при който обявени 5 места за пето класиране, изведнъж на сайта на училището станаха 6. Най-верятно на шестото място не се е записало дете от допълнителното класиране. Грешка допуснаха тогава, беше им за първи път, взели са си поука. Сега ще изчакат записването на децата от допълнителното класиране, и тогава ще обявят действителния брой останали свободни места.

# 439
Ех, ако животът се състоеше само от отлични оценки.... хеле пък по математика.
Много са ми странни родители, които приемат детето си винаги за невинно ангелче. Ако наистина е такова, нищо добро не го чака в този живот, където трябва да оцеляваш. И да решаваш най-сложните задачи, ако не можеш да треснеш един десен прав как си трябва, спукана ти е работата.

# 440
И моето съседче не е прието. Чакат си пето класиране.

# 441
Тези, които не сте приети до момента, защо така се е получило? Не сте подредили правилно желанията на детето или сте били приети, но не сте се записали (например детето е решило, че не иска това в крайна сметка)? Питането ми е чисто информативно, нямам никакви задни мисли. Успокойте децата си, че ще имат училище, дори и вие да не сте спокойни. Важно е, за да не допуснете грешки и на пето класиране. Успех!

# 442
  • Sofia
Да не допуснеш грешка на пето означава да се кандидатства в училище с минимален бал поне 50 т.под този на детето. Тук вече няма редене , за да се разчита на най-добрия вариант. Разбирам да видиш хубаво място на пето и да се отпишеш,  за да гониш мечта. Но да останеш до пето изобщо без място малко не схващам как се получава.

# 443
Ами, за съжаление се случва и то с висок бал. Приеха ни на първо, но детето реши  че не иска да учи там, след което се записахме в частно училище, от което получихме много негативна обратна връзка и сега или оставаме в частното или чакаме 5то класиране. Гледах от миналата година, че е имало места и в така наречения втори ешалон, вкл. В НЕГ и испанската гимназия. По едно, две места, но е имало. Наречето го родителска грешка, но четох постовете отначало и ви благодаря за всички мнения.

# 444
Не знам обаче дали не трябва да се отпише детето от ЧУ, понеже искат оригинал на свидетелството.... Кое е училището с негативна обратна връзка, ако не е тайна? В крайна сметка колкото родители, толкова мнения. Може пък да не е толкова черно, както някои хора го изкарват.

# 445
  • Куциндрел
Дано успеете на 5то.
Лично аз не виждам смисъл да се дават на този етап пари за частно училище, ако може да се получи същото ниво на образование в държавно. Единствено виждам смисъл, ако си вип-хай-вай общество и целиш същото за детето си или ако детето ти не може да се пребори за училище по неговите способности.

# 446
Благодаря! Училището ще запазя в тайна за момента. Не знам за хай класа и не се определям като такава класа. Дано има поне места на 5-то класиране във т.н. втори ешалон училища.

# 447
  • София
Благодаря! Училището ще запазя в тайна за момента. Не знам за хай класа и не се определям като такава класа. Дано има поне места на 5-то класиране във т.н. втори ешалон училища.
Стискам ви палци! Вярвам, че ще има нелоши места. Не знам какви са ви интересите, но например в 73-то знам за 2 места, които се освободиха на 4-то.
Успех и на останалите! Blush

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 20:13 от Niffi

# 448
  • София
Доста училища са си обявили графика за прием след четвърто класиране. Примерно за тези датите за обявяване на класирането са:

31 СУЧЕМ – 20.08.
2 АЕГ – 21.08.
73 СУ - 27.08.
32 СУ – 27.08.
НПМГ - 01.09.
ФЕГ – 03.09.
22 СОУ – 03.09.
НЕГ – 04.09.
1АЕГ – 09.09.
Испанската – 09.09.

Подаването на документи обикновено е предходния работен ден или в самия ден на класирането. Някои вече са обявили и свободните си места.

# 449
Искрено благодаря за подкрепата!

Общи условия

Активация на акаунт