Седмокласна Изпитна - Четвърто класиране

• 40 302
  • 823
  •   1
Отговори
# 495
Който е останал без място по грешка, но има висок бал, има все пак шанс да се премести в желано училище след 8 клас, ако се освободи място. Важното е балът да е достатъчен за съответната паралелка. Не е сигурно дали ще го огрее, ама пак е някаква надежда. Обаче тогава родителите вече трябва да се ангажират да следят желаните места, а не пак да оставят всичко на детето само да се оправя.

# 496
Децата на тази възраст не могат да поемат такава отговорност. Не може да ги оставиш сами да следят и подават. Те и с документите за университета не могат да се справят съвсем без помощ, поне моята не можеше, сигурно има деца всичко си могат, предполагам, но моите са си блейки.

# 497
.....каза ли после какво са измислили от МОН? Grin

Извинили са им се за неудобството и са им предложили да си изберат между СМГ, НПМГ и Туес Simple Smile
Абе, май точно там се целеха. От същата дама беше и, че те "нежелания" нямало да подават. После на незнамсикое класиране вече узря, че няма да стане работата, и включиха и други училища, ама не помня развръзката.

# 498
  • у дома

П.П. Някой успя ли да разбере в крайна сметка кога е класирането/записването на децата от втората дата и колко са те? Никъде, нищо не откривам. Тайна ли е, що ли?!?

Миналата година не беше никаква тайна,знаеше се и дата и от коя област са децата-тази година е великата конспирация...

# 499
Според мен не искат много да се разчува за втората дата, за да няма голям брой деца там. Бъркат им плановете май. Аз поне така го тълкувам.

# 500
На втората дата се явяват само и единствено деца със сериозна извинителна причина като болнично лечение например, не е просто да вземеш бележка от ЛЛ за ОВИ.
Нека не почваме с конспиративните теории и да сме благодарни, че нашите са се явили на първата дата, т.е. всичко е било наред с тях.

# 501
За 5-то някои училища взимат по 3-4 дни за процеса...

# 502
  • София
А възможно ли е тази година да не е имало деца за втората дата? Би било много добре.

# 503
Според мен не искат много да се разчува за втората дата, за да няма голям брой деца там. Бъркат им плановете май. Аз поне така го тълкувам.
Според мен едва ли някой ще иска втора дата, защото ако има висок бал и иска надпланово, могат да му откажат с довода, че физическата среда не позволява. Например, няма място за пето във ФЕГ, вече са приети надпланово четири тройки тризнаци и на детето от втората дата му отказват и отива, евентуално в 18, ако там има места и не му откажат по същата причина

# 504
Имаге ли идея дали училищата са задължени да побликуват протоколите си от извършеното класиране след 4-тото такова?
И ако да, къде мога да го прачета черно на бяло - наредба, заровед....

# 505
Радвайте се, че децата ви са здрави и на никого не пожелавам да се яви на втората дата. Това са деца, били в болница... това не може да се фалшифицира. Никоя болница няма да издаде фалшива епикриза и да си рискуват работата и хляба. Отдавна не сме в мутренските времена, те отминаха преди 30 години.

# 506
И аз така си мисля, но е факт че ги пазят в тайна тази година. Защо според вас? Това беше моя хипотеза само, защото друго не се сетих.

# 507
Да оставиш 14-годишно да избира напълно самостоятелно дали да се записва или не, за мен е върхът на безотговорността. Свобода на избора е едно, тотално несъобразяване с реалността съвсем друго.

# 508
Нямаше ли съфорумка, която беше питала за втората дата? Дано всичко е наред при тях....

# 509
  • София
Аз искам да повдигна друг въпрос. Провокира ме последния случай с детото с висок бал, незаписано на първо класиране. Искам да подчертая ДЕБЕЛО, че не визирам никой от тези случаи конкретно!!!
Въпросът ми е доколко позволявате на децата си да вземат подобни решения? Ясно е, че те трябва да искат да учат дадено нещо, но все пак ние имаме доста повече опит и виждаме, неща, които децата не виждат. Аз лично, да ви кажа честно, не виждам как бих могла да отпиша сега детето, защото е рекло, не ми се учи в това училище. Още по-невъзможно е да се случи ако е записано на първо класиране.

Много хубав и точен за темата въпрос!

Според мен тактиката е следната:
Първо, от наблюдения на детето и това как се справя с учебния материал разбираш кое му е интересно и кое му се отдава. Това изисква системни усилия да седиш и да учиш с него, да му помагаш, да общуваш. Не става от 2-3 пъти. Не се влияеш от моди, от това кой приятел къде ще кандидатства или какво сега най-много се говори, че искат другите в класа.

Второ, когато фиксираш 2-3 потенциални области, говориш няколко пъти с него на тази тема - в различни дни, седмици, месеци, когато е в различни настроения и т.н. Така максимално обективно ще можеш да прецениш ситуацията и да коригираш горното.

Трето, гледаш балове, ДЗИ-та, училища и т.н. и маркираш потенциали училища и паралелки. Като изкараш 5-10 паралелки, поне в 3-4 училища, отново сядаш и обсъждате с детето набелязаните възможности.

Разбира се, училищата трябва да са според възможностите на детето. Това трябва да се направи поне 6 месеца преди НВОто, за да може цялата тази информация да улегне в главата на детето. Така то по-малко се влияе от моди и външни мнения.

Четвърто, когато вече знаете резултата от НВО, филтрирате според бала малко училищата и паралелките ако е нужно. Редите ги според желанията и горната информация.

Пето, отивате и гледате училища на място, ако иска да гледа двор, тоалетни, класни стаи и т.н., интересувате се от клубове по интереси и т.н.

Шесто, пренареждате избраните паралелки и училища след огледа ако има някакви корекции. Гледате да НЕ допускате последното желание да става първо. Ако сте говорили с детето с месеци кое е най-желано според неговите усещания, неговите способности, според това, което то се справя най-добре и го влече, то двора, тоалетните или местоположението или някоя учителка/приятелка какво е казала не трябва да обръща силно желанията и едва ли не детето да се чувства зле ако той иска да обърне рязко желанията.

Да, всичко това е един вид лека манипулация от страна на родителя, но тя е за доброто на детето. Все пак опита и внимателната трезва оценка на родителя заедно с детето направени с месеци са по-важни от интуицията на седмокласника по време на разходката до някое училище.

Общи условия

Активация на акаунт