Седмокласна Изпитна - Четвърто класиране

• 40 269
  • 823
  •   1
Отговори
# 645
Намалението касае и класическите ЕГ, не само паралелките
Ти къде прочете някъде да говоря за намаление и кого касае то?
Говоря по принцип за измерване на ползата от чуждоезиковото обучение и съответна необходимост от промени при нисък резултат на измерването.
Толкова ли неразбираемо пиша?!

# 646
  • Куциндрел
Не се учи, защото на места е отбиване на номер. Родителите трябва да изискват повече, защото явно по друг начин не става. Детето ще има по 12 часа на седмица английски в 8ми клас. Тези часове би трябвало да го изкарат на едно прилично ниво, което ще е надграждане на текущото му. Обаче всичко зависи от преподавателите. Същото би трябвало да е и в другите училища със същите часове независимо от езика.

# 647
Не се учи, защото на места е отбиване на номер. Родителите трябва да изискват повече, защото явно по друг начин не става. Детето ще има по 12 часа на седмица английски в 8ми клас. Тези часове би трябвало да го изкарат на едно прилично ниво, което ще е надграждане на текущото му. Обаче всичко зависи от преподавателите. Същото би трябвало да е и в другите училища със същите часове независимо от езика.

И ето точно порада тази причина е необходимо да има обратна връзка от постигнатите резултати. И спрямо постигнатите резултати да се регулира успеваемостта на обучението.

# 648
8
Говоря по принцип за измерване на ползата от чуждоезиковото обучение и съответна необходимост от промени при нисък резултат на измерването.
Да, неразбираемо пишеш.
Защото ако ще мерим, нека мерим всичко. Да измерим и в ТУЕС колко знаят, и ако се окаже че не знаят, да ги закрием. Да измерим и знанията на строителния също, и ако не ни хареса, да го закрием
С какво мерило ще мерим, от колко деца извадка и т.н. Но сме се вторачили в ЕГ тата, в сламката в чуждото око, а гредата? Много интересно.
И кога се разбра, че децата не научават език е ЕГ, кога го измериха?
 Да не се окаже точно обратното, че закриват единственото смислено нещо
 Заради какво? Пиза? И какви са резултатите на НЕГ от Пиза да ги видя и да ме убедят, че са нужни на тези деца още незнамсиколко часа по химия и физика.
И тук се обясни как не държали ДЗИ по език. Не го правят, защото държат ДСД 2, който го оценяват в Германия, защо им е на децата ДЗИ по немски да ги оценява МОН втори път?

Последна редакция: чт, 14 авг 2025, 12:09 от Априлски душ

# 649
8
Да, защото ако ще мерим, нека мерим всичко. Да измерим и в ТУЕС колко знаят, и ако се окаже че не знаят, да ги закрием. Да измерим и знанията на строителния също, и ако не ни хареса, да го закрием
С какво мерило ще мерим, от колко деца извадка и т.н. Но сме се вторачили в ЕГ тата, в сламката в чуждото око, а гредата?

Личи си, че пишеш, колкото да не заспиш. (изнинявай, ама просто си личи от далече, че не си много в час)

В ТУЕС завършват с проект на дипломна работа в обем по-голям от този на ТУ-София дори. Защитават димпломните си работи пред комисия от училище и представители на бизнеса. Ръководители на тези дипломни проекти са хора от ИТ бизнеса, професионалисти, които си избират служители на база високото представяне на дипломните работи. Та, вярвай ми, намерили са си начин да измерват кой колко знае. Иначе нямаше веднага след като завършат училище да им предлагат директно работа, ако не знаеха последните новости в ИТ сектора, нали?!

Хубаво е преди да пишем наизуст, да се поинтересуваме как стоят нещата.

Приключвам по темата. Не виждам смисъл да се прелива от пусто в празно. Безмислена работа....

# 650
Както в ТУЕС държат дипломна, така в НЕГ държат ДСД2, които се оценява в Германия. Кое не е измерено, според теб?  И понеже почти всички го изкарват, дай да им намалим часовете, че и овации от хора в други области, които хабер си нямат какво е да се учи език.
Аз не се изказвам категорично кои часове в ТУЕС са излишни нали? Не се изказвам, защото не разбирам от тази материя.

# 651
  • София
Смисълът на образованието, поне според мен, е много отвъд това да научиш някаква професия и да имаш пряка икономическа изгода от това, което си учил. Иначе сме го закъсали като хора.

# 652
Изобщо не съм съгласен с квалификациите, отправени към Априлски душ. Подкрепям изцяло всичко писано от нея и мисля точно същото.

# 653
Много деца ходят на уроци и школи по език извън училище, включително учещи в ЕГ по първи и втори език. Масово тези деца в часовете скучаят, някои направо пречат на нормалното провеждане, та се принуждават и неходещите да търсят частни уроци, ако искат да научат нещо.

В същото време читави училища без ИИЧЕ трудно се намират, без РИЧЕ - изобщо няма. Искат или не да учат език в училище, налагат им един немалък брой часове.

Някаква промяна трябва да има, но намаляването на езика за да се натрапят допълнителни часове природни, религии или каквото и да е е преливане от пусто в празно.

# 654
Дремят в часовете и пречат само по английски.
Но много малко деца ходят от детската градина на курсове по френски, Японски или немски, и при това положение не бива да бъдат под общ знаменател с английския.
Сега нали измислиха да ги разпределят по знания, за да не се окаже, че дете с В2 почва отначало

# 655
Въобще не съм съгласна, че всичко зависи от учителя. В един клас с 26 деца има 10 да речем, които постигат добро ниво, а другите не. Това се виждаше на външното оценяване в 8 клас, което премахнаха. Как решихте, че учителят не си е свършил работата? Има деца, които не отварят учебници вкъщи, каквото запомнят в час. Не става така с ученето на език. И усилия трябва. Не само памет.

# 656
Абстрахирайте се от езика, но до 8 клас (1990 г) учих руски в нормално квартално училище, нали беше задължително Simple Smile след това само английски. През 2002 г ми се наложи да карам едно обучение в Киев за 3 месеца, лекциите бяха на английски с превод на руски, това бяха двата основни езика. Разбирах и двата, но първата седмица ревах, защото в магазина не можех да кажа какво искам на руски, всичко ми идваше на английски - но след това бързичко влязох в релси. Така че ако даден език е учен на нормално ниво, после лесно можеш да си го припомниш.

# 657
Като си говорим за езици...Синът ми учи три години руски с преподавател, който не обели и дума на руски.
Език си учи с нейтив преподавател и със подходящи учебни програми.
В учебника по руски имаше правописни грешки между другото.

Къде е МОН? Докараха ни дотам, че всеки да се спасява кой както намери за добре. Тук беше споделено, че на записването събирали пари, за да подсигурят нейтив учител! Жалка картинка сме:(

В общия случай знанията на учениците са постигнати въпреки МОН, а не благодарение на образованието.

# 658
Дори и по руски вече почти няма нейтив учители, а по другите езици как се осигуряват? Иначе съм 100% за нейтив, поне за първия език 1-7 клас и в ЕГ. Моите деца също са с първи руски 1-7 клас, ами голямото в 5-6 имаше българка учителка на клас с два чужди езика и ИУЧ ЧЕ. От там тотал щета - детето до четвърти клас беше усвоило мекото руско произношение от първата си учителка (рускиня), основната граматика, четеше детска литература в оригинал като фокусът беше върху ограмотяване на български и математика (с дискалкулия и дислексия е). И това дете придоби тежък акцент и тотален отказ да учи езика две години. В 7 клас имаха украинка, отново заобича езика, но щетите за две години са трудно отстраним. За капак въпросната колежка сега май ще поема и малкия от пети клас. Каката от 8 клас е с РИЧЕ - английски. Въпреки, че го е учила три години по 3 часа седмично има много пропуски и не само тя, а и други деца от класа й (по думите на колежка, която им преподава). За втори език между НЕ и ФЕ избра френски. Моля се да попадне на добър учител, два езика на ниво А2 + АЕ, който ще трябва да излезе на ниво В1-В2.1 си е добре за мен като езикови умения в днешно време. Това си е база за лично ползване или надстрояване при нужда. За втори език и ниво А2 вече не е страшно и да не е нейтив.

# 659
  • София
От години в Испанската нейтив се осигурява и при записването желаещите зайци плащат символична сума (през 2021 беше 20 лева) на настоятелството като със събраните средства се заплаща квартирата на учителя. Еднократно за пет години... "къде е МОН?" От същото настоятелство всяка година активират сайт за закупуване на учебниците поименно и по класове с отстъпка, стараят се хората. Има общност.
Освен това нейтивът не е задължитен

Общи условия

Активация на акаунт