Седмокласна Изпитна - Четвърто класиране

• 40 266
  • 823
  •   1
Отговори
# 660
Мама Ру, ти защо не й говори на руски в къщи 😀 Трудно е, наистина. Аз по едно време пробвах, като беше малък, не прояви интерес, не разбираше нищо и ми каза да не го мъча и го оставих на мира🤣

# 661
  • Куциндрел
Ако някой не иска да учи по даден предмет, да му се напише и съответната оценка, ако пречи в час - съответното наказание. Нивото на обучение не идва само от учителя, а и от училището, на МОН правилата и т.н.
На децата от страна на държавата се гледа като нещо, в което влагаш и нямаш печалба или поне не бърза такава. За това и доста сме назад с обучение и социална политика.

# 662
...И какви са резултатите на НЕГ от Пиза да ги видя и да ме убедят, че са нужни на тези деца още незнамсиколко часа по химия и физика...
Резултати имаше миналата година и не бяха много цветущи, но това едва ли е изненада, защото образоватието ни изобщо не е адаптирано към този тип оценяване. Обаче у нас никога не се прави адекватен анализ, за да се предприемат смислени и дългосрочни промени, а се вземат повърхностни и глуповати решения.
В голяма част от държавите в Европа се учат поне по 3 езика в училище, нашите тук масово дълбаят в един англисйки от 1-ви клас и го започват от начално ниво по няколко пъти. И накрая голяма част от учениците пак не го знаят. Това трябва да се коригира в езиковото обучение, не да се режат часове.

# 663
На запад най-немилостиво си ги оставят да повтарят годината, много и ги гонят от училище. Само тук се търпят гамени и незаинтересовани деца, сакън да не стане по-добра атмосферата в училище.
Ако някой не иска да учи по даден предмет, да му се напише и съответната оценка, ако пречи в час - съответното наказание. Нивото на обучение не идва само от учителя, а и от училището, на МОН правилата и т.н.
На децата от страна на държавата се гледа като нещо, в което влагаш и нямаш печалба или поне не бърза такава. За това и доста сме назад с обучение и социална политика.

# 664
Защото първо се налагаше да научи български - проговори почти на четири с намесата и на логопед. А после опитвах по малко, но малкият не позволяваше. Проблемът дойде от учителката в 5-6 клас - детето не искаше и да чува за езика, а имаше много добра основа 1-4 клас. Знам, защото в пети се стигна до там да подкрепям за домашните - детето беше стресирано и мега неуверено. Дори за домашни, на които бях помогнала и коригирала колежката българка ми пишеше 4, въпреки, че домашното си беше правилно изпълнено. Грешката ми беше, че не махнах детето от въпросното училище, но и късно научих много неща, които са се случвали.

Последна редакция: чт, 14 авг 2025, 14:21 от Mama Ru

# 665
Е това е безобразие, на учител по предмета да му пишат 4. Трябвало е да се оплачете на директора... това е толкова недопустимо лично отношение към детето, че повече няма накъде.

# 666
  • София
Намалението касае и класическите ЕГ, не само паралелките
Не знам какво касае, но е факт, че тази година аз избрах за детето си ЕЗИКОВА паралелка, маскирана като Природни науки, при условие, че детето категорично не желаеше да учи език интензивно. Е, заради ХИМИЯТА ще учи интензивно немски сега... защото трябваше да търсим читави природни науки след като не я приеха в единственото училище специализирано за това. Междувременно в 9-ти клас няма да помни нищо по химия и биология и ще трябва да учи биология на немски. Ако си гледате от езиковата камбанария, нещата изглеждат както ги пишете, ама аз си гледам от моята (и не са малко хората като мен). Факт е, че в София, освен НПМГ няма училище с Природни науки. След като не искате да се вдигат часовете по химия и физика в ЕГ, тогава да направят паралелки с тия науки и разширено изучаване на език. И не ми пробутвайте само номера, че някъде има такива паралелки, защото никоя от вас няма да запише детето си с бал близък до 450 в училище с нисък бал, пък дори да има фиктивно комбинациите, за които говоря.

Последна редакция: чт, 14 авг 2025, 14:54 от Vache

# 667
  • Куциндрел
Спор няма, че в НПМГ е най-добре за природни науки, с НЕ е по-нежелана явно. В 32ро мисля, че има с АЕ същата специалност и то си е от топ училищата.
Сега паралелки без интензивно или разширено изучаване на език почти няма.

# 668
  • София
Спор няма, че в НПМГ е най-добре за природни науки, с НЕ е по-нежелана явно. В 32ро мисля, че има с АЕ същата специалност и то си е от топ училищата.
Сега паралелки без интензивно или разширено изучаване на език почти няма.
Ама нали това казвам аз... няма читаво училище с Природни науки и разширено изучаване на език (който и да е той). В крайна сметка местата за природни науки в НПМГ са само 78, а се явиха около 450 деца на изпитите. И за неприетите като нас, а желаещи да учат това, останаха езикови училища. Първият набор по новата програма в НПМГ също беше с интезивен език и добре, че се усетиха да го направят разширен.  В 32-ро балообразуването за природната паралелка е с БЕЛ и МАТ, както за езиковите. Не че нещо... ама няма логика в това. Логично е за езикова паралелка да се взима ЧЕ и БЕЛ, а за математическите МАТ и Ф, за природните Х и Б, за хуманитарните БЕЛ и Ист. Отделно, че в моята "класация" 32-ро попадна напред само заради по-високия бал, но аз лично като училище не го харесвам изобщо.
В 35-то, където ще учи детето ми също не се взима химия и биология за балообразуване в природните паралелки.

Последна редакция: чт, 14 авг 2025, 15:32 от Vache

# 669
  • София
Наистина не разбирам защо чужд език трябва да се учи задължително от 1ви клас, особено в случаите, че няма избор между различни езици. Също така не разбирам защо трябва да се намаляват часовете по език навсякъде и да се увеличават часовете по други предмети на общо основание. Ако искаш да учиш биология и химия, няма нужда да учиш задължително интензивно чужд език. Ако искаш да учиш в езикова гимназия, няма нужда от допълнителни часове по науки. Колкото по-модулно и с право на избор стане образованието, толкова повече ще се увеличи шансът да няма тотално незаинтересовани от конкретната дисциплина учениците в часовете...

# 670
  • Sofia
Все по-често ми се струва, че родителите търсят паралелки с балообразуване 3 пъти БЕЛ. Защо повече училища не се ориентират в тази посока? Със сигурност нискобаловите така  ще съберат повече кандидати.

# 671
  • София
Jacobiana, именно. И аз това не разбирам. Има деца, които искат да учат език, ама не искат природни науки. Те изобщо не пишат тези паралелки. После си избират профили. Ние пък търсим природни науки, ама се сблъскваме с "Вземете си тоя език! Задължително!!!

Все по-често ми се струва, че родителите търсят паралелки с балообразуване 3 пъти БЕЛ. Защо повече училища не се ориентират в тази посока? Със сигурност нискобаловите така  ще съберат повече кандидати.
Ами защото балообразуването не трябва да бъде такова, каквото го търсят родителите, а да има логика и подбор по силните страни на децата за конкретен вид паралелки. СМГ да сложи 3 БЕЛ, за да е удобно на родителите ли? И защо пък децата с по-висок резултат по БЕЛ да пълнят нискобаловите училища?

# 672
  • София
Аз си мисля, че интензивния език е съвсем на място в чуждоезиков профил и е добре да не го намаляват. Но пък в другите профили нека е разширено, пак могат да достигнат прилично ниво, но ще им остане време и за някой и друг допълнителен час по бъдещите профили още в 8ми клас.
Родителите търсят повече 3Бел, защото се получава по-висок бал в повечето случаи.

# 673
  • София
Аз си мисля, че интензивния език е съвсем на място в чуждоезиков профил и е добре да не го намаляват. Но пък в другите профили нека е разширено, пак могат да достигнат прилично ниво, но ще им остане време и за някой и друг допълнителен час по бъдещите профили още в 8ми клас.
Родителите търсят повече 3Бел, защото се получава по-висок бал в повечето случаи.
То няма как да има доп. часове по профили в 8 клас, но при разширен език ще си учат химия, физика, биология, история и т.н. А при интензивно изучаване на език в 9-и клас им стапят лагерите с по 2 учебника на предмет. Което е много тъпо. Децата за тази езикова година са забравили всичко от 5-7 клас, а реално трябва да надградят.Аз помня, че по мое време подготвителната година в езиковите гимназии си беше +. Може и да бъркам, но такъв ми е спомена. Те учеха с една година повече от обикновените гимназии. Да кажат учили в ЕГ по соца как беше.

# 674
  • София
Да, с тази езикова година всички зануляват общообразователната подготовка, колкото са я имали де. И после в девети клас е яко "хлъц". Напълно излишно за "неезиковите" паралелки. Вече ако си профил чужд език, нека си учат както трябва езика, нали това са избрали децата.
Но реално в момента няма подобен избор, масово в СУ се предлагат паралелки с ИИЧЕ.

Общи условия

Активация на акаунт