Седмокласна Изпитна - Четвърто класиране

• 40 238
  • 823
  •   1
Отговори
# 750
Да не можеш едно яйце да свариш, изобщо не е за гордост. Тотална некадърщина е.

# 751
Някой може ли да ми обясни защо се пише, че промяната щяла да бъде само в 8 клас, като часовете ще намалеят от 18 на 16. РИЧЕ в 8 ми клас са 12 в момента. Нали уж масовите паралелки от ИИЧЕ ще станат РИЧЕ. Защо се получава това разминаване? Вероятно съм пропуснала аз нещо.

# 752
Ни трудово, ни профили, ни пеене, ни рисуване. Учат се технологии, но режат и лепят хартийки, по КМиИТ преподават често аналогови даскали, учат история на изкуството, вместо да рисуват, композитори, вместо да пеят...

В училищата по изкуствата също ще са ощетени - там не искат повече общообразователни предмети, а специални. И сега не са им достатъчни,  а искат  да им ги заменят с повече математика.

# 753
  • София
Някой може ли да ми обясни защо се пише, че промяната щяла да бъде само в 8 клас, като часовете ще намалеят от 18 на 16. РИЧЕ в 8 ми клас са 12 в момента. Нали уж масовите паралелки от ИИЧЕ ще станат РИЧЕ. Защо се получава това разминаване? Вероятно съм пропуснала аз нещо.

Паралелките профил "Чужди езици" ще имат ИИЧЕ като часовете ще намалеят от 18 на 16 часа в осми клас.
Всички останали паралелки в профилираните гимназии стават с РИЧЕ и часовете им чужд език се намаляват на 8 часа в осми клас и 4 часа в девети клас.
Това е предложението. За ПГ не съм гледала.

# 754
Динчо, аз това го казах образно, не се хващай за думата. Разбира се, че буквално не е било така.

# 755
  • София
Ваче, изобщо не мисля, че тези знания от НГДЕК са излишни, но пък липсват часове за разтоварване на мозъка. Толкова сме щастливи с набора от 3 предмета дневно в новата програма, че няма накъде. И въпреки всичко надали подобни знания са необходими за един бъдещ шлосер или монтьор. Подобни часове за мен трябва да са по избор.

Тити, това е още по-страшно, отколкото в ЕГ и ПГ. Изключително е важно всеки музикант или художник да учи повече математика и природни науки. За танцьорите пък направо е задължително. Всъщност и в спортните училища вероятно ще е същото, там ще е най-ползотворно...

# 756
Е, чак задължително природни науки за танцьор и музикант... честно, не виждам пряка връзка. Но, в 5-ти и 6 клас бях в музикално училище, учехме си всички общообразователни предмети, и биология, и география, химията от 6 клас. 4 деца от класа после бяхме приети в математическа гимназия. Не знам сега как е...но твърде вероятно е същото. И нивото беше много по-високо от кварталните училища, защото все пак всички бяха деца от културни семейства. Вече в гимназията има голяма разлика, аз не съм бил, но от по-големи деца приятели знаех, че математиката и физиката бяха до 9 клас, а имаше много часове по контрапункт, диригентство, теория на музиката, композиция, партитури. Между другото учих теория на музиката от един учебник на Парашкев Хаджиев (това е композитор, за който не го е чувал, не е Вагнер, разбира се, ама местно светило беше). Ако щете вярвайте, 90% от този учебник беше математика...вижте в Гугъл например какво е синкоп, чиста математика е🤣🤣🤣

# 757
  • Куциндрел
Природни науки са задължителни за всички според мен, за да не бъркат сода бикарбонат със сода каустик, да знаят де им е гъ.а и де главата, да не се лекуват в белина и какво става като спре рязко автобуса, а те не се държат.

# 758
И сега математиката, която се изучава в гимназията е трудна и непонятна за много голяма част от учениците. И по 10 часа седмично са имат, ако не я разбират, пак няма да я научат. Все едно да увеличат часовете по рисуване и да очакват всички да станат художници. Математиката необходима на хората в ежедневието се учи основно в начален и прогимназиален курс. Проблемът е, че масово хората не могат да смятат проценти и съотношения, а не че се затрудняват да намерят производна или логаритъм. Моя приятелка е учила в канадски колеж в чужбина. Там по математика и английски са били разделени на групи според нивото и са учили материал с различна трудност. Какъв смисъл има да караш дете, които не може да умножава добре, да учи логаритмуване.

# 759
  • Куциндрел
Не знам защо се намират деца в гимназиален етап, които не могат да умножават или да сметнат колко е 10 процента намаление на гащи. И то не са деца с обучителни проблеми.
Но явно ги има, защото преди време бях ма курс по един програмен език и на изпита в чата един младеж на около 20на години искаше някой да му реши задача с проценти.

# 760
  • София
Напълно подкрепям идеите тук да има конкуренти на СМГ и НММГ.
Трябва да има повече отделни математически гимназии и гимназии по природни науки. Тези гимназии съответно е логично да вземат ТОП учителите по МАТ и природни науки, за да бъдат качествени и за там децата, които имат влечение по тези предмети да се борят да влезнат с висок бал и да имат повече часове по любимите им предмети.

Съответно ЕГ да ги оставят с хуманитарни (БЕЛ, История, Философия) или чисто езикови профили. И, така в тази гимназии да се прехвърлят повечето качествени учители по тези предмети.

Идеално би било, навсякъде да има качествени учители по всички предмети, но тъй като очевидно няма достатъчно учители, затова по-добре така. По-важно би било ако такава реформа се направи родителите и децата да са максимално сигурни, че ако изкарат висок бал и много искат съответния профил, то отиват в качествено училище.

Според мен основната причина за сегашната промяна на МОН са изпитите ПИЗА. Вероятно искат там да вдигнат успеваемостта и затова се опитват за сметка на езика да бутат други полезни за този изпит неща.

# 761
Напълно подкрепям идеите тук да има конкуренти на СМГ и НММГ.
Трябва да има повече отделни математически гимназии и гимназии по природни науки. Тези гимназии съответно е логично да вземат ТОП учителите по МАТ и природни науки, за да бъдат качествени и за там децата, които имат влечение по тези предмети да се борят да влезнат с висок бал и да имат повече часове по любимите им предмети.

Съответно ЕГ да ги оставят с хуманитарни (БЕЛ, История, Философия) или чисто езикови профили. И, така в тази гимназии да се прехвърлят повечето качествени учители по тези предмети.

Идеално би било, навсякъде да има качествени учители по всички предмети, но тъй като очевидно няма достатъчно учители, затова по-добре така. По-важно би било ако такава реформа се направи родителите и децата да са максимално сигурни, че ако изкарат висок бал и много искат съответния профил, то отиват в качествено училище.

Според мен основната причина за сегашната промяна на МОН са изпитите ПИЗА. Вероятно искат там да вдигнат успеваемостта и затова се опитват за сметка на езика да бутат други полезни за този изпит неща.
Както казах, ще пусна едно искане за обществена информация за резултатите от Пиза. Да не се окаже, че училищата с езиков профил имат висок резултат на Пиза, а училища с друг профил свалят резултатите. През уикенда ще го напиша и пусна. А всеки, който има мнение, може да го напише в сайта на МОН, а не само във форума. Противопоставянето на езиците срещу профилите и природните науки е глупост. Утре децата, завършили паралелки.с природни науки и профили, ще кандидатстват в университетите Биология, Химия, Физика, Програмиране, Икономика и заради недобра езикова подготовка няма да могат да работят свободно със световните достижения на тези науки, които обичайно не са публикувани на български.

# 762
Прекалявате според мен. Не е необходимо да знаеш химичната формула на сода каустик, за да знаеш, че е отровна, а елементарна обща култура, както и да знаеш, че ако пиеш белина, ще умреш, без да си чувал изобщо за химия дори. За 10% намаление на гащи всеки калкулатор (във всеки телефон) като просто натиснеш бутоните 100-10%=, ще ти даде, че е е 90. Или просто умножаваш по 0,9. И хора с основно няма да се оставят да ги излъжат при сметки за пари, бъдете сигурни. Съвсем различно е да знаеш математика на високо ниво, във висшата математика между другото повечето символи са букви, а не цифри ю

И аз съм сигурен, че добрите гимназии, включително езиковите, имат висок резултат на Пиза. Да се променят учебни планове заради Пиза е абсурдно - изкаралите нисък резултат биха изкарали също толкова нисък и на всякакъв български изпит. Това Пиза да определя стратегията на образованието ни е просто...малоумно, не намирам друга дума.

# 763
Абе хора, всички учат общообразователни предмети до 10. клас. Крайно достатъчно да различават содите.
За мен всичко се прави с една цел - да останат повече деца да учат в университет в БГ. Нямам против. Но нека това да е с вдигане на нивото на университетите, а не по принуда.

# 764
Почувствах се..стара. И то защото ми иде да кажа, едно време беше по-хубаво. Или поне по ясно. Детето ще има 18 часа език в едно от добрите езикови училища. И аз съм завършила езикова гимназия, имахме нулева, подготвителна година, трябваше да завършим 11 клас, по някое време борихме два пъти осми клас, примерно, и завърших 12 клас. Та, тия 18 часа ми се виждат смешно малко. У нашата провинциална гимназия имахме А, ,B,C часове, общо взето сутрин имаш 3-4 часа А часове, тоест надграждащ, граматика, лексика, по няколко часа седмично B с чужденец, C часовете бяха следобед за домашни, преговор, упражнения, диктовки, около 4 часа. Поне едно 35 часа седмично. В горните класове се учеше английска литература, малко биология на английски, ама слаба работа, държаха да си учим основните предмети на бг. Макар, че не работя с английски, чета си романи, гледам филми, общувам. Взех основно образование в осми клас, май, децата които не кандидатстваха за езиковата гимназия след 8  клас си записаха техникумите. Нямаше драма и напражение. Нямаше истерия. Записвахме си профили кой каквото го влече и си кандидатствахме на общо основание с изпит. От класа имаме филолози, инженери, архитекти, юристи, лекари и т.н. доста реализирани в България, всъщност. Тоест езиковото обучение с нищо не ни е навредило, ощетило и т.н. нито сме станали филолози и учители масово, нито пък сме се реализирали в чужбина. Защо всичко трябва да е толкова сложно, не разбирам. Материалът ако е прекомерен и очевидно не се усвоява добре, защото е недобре поднесен, тия плюс един часа ама не виждам какво ще подобрят. Реформи на парче.

Общи условия

Активация на акаунт