Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 22

• 42 933
  • 888
  •   1
Отговори
# 285
  • Варна
Тия с интереси в Гърция пренебрегват един голям фактор.

# 286
  • 2860 км северно от Екватора
Като цяло покупката на имот в чужбина е свързана с познаване на подводните камъни. Да няма после изненади.

# 287
  • Варна
Той тоя фактор им е на всички под носа, ама понеже са големи мозъци и им е през оная работа да се оправят.

# 288
Аз съм наблюдател, и ходя на гости. Специално ако искам ваканционен имот Гърция и Италия са му по на оферта. В Гърция ходих на гости лятото, за НГ се стягам за Италия.
Имот в чужбина би ми дал сигурност, ако тук политиката съвсем се сговняса има къде да се изнесе, стига да отворят границите Simple Smile

# 289

Имот в чужбина би ми дал сигурност, ако тук политиката съвсем се сговняса има къде да се изнесе, стига да отворят границите Simple Smile
Политиката в България мисля, че вече е сговнясана. Само война да не идва, че тогава настина само границите ще ни спасят.
Сори за офф-а.

# 290
  • Варна
Ми хубаво, щом ви харесва купувайте по Италия и Гърция Simple Smile. Не се сещате за някои неща, ама ще се присетите. А, иначе къде да се бяга от България...идея си нямам и аз вече, може би Парагвай, Уругвай...ама пък тоя фактор, който не споменавам ...и за там важи.

Що се отнася до политиката, аз по-говняна политика съм виждал само по комунизма ( да ме прощават ама думата соц беше въведена след 1990-та, аз съм свидетел ). Не се спряха, сега с новата им мантра всички политици на една много "обичана" от народа партия и "най-любимия" на хората лидер. И той и подчинените му вече имат нов ключова дума " за хората " явно по съвет на ПР. Ходете по избори за гъби, не се интересувайте от политика и бай Мангал ще решава как да живеят децата ви, защото днес не, но утре ще започнат да се вземат решения, които ще ни засягат и персонално. И децата ви ще ги дадат на бай Мангал като сте такива заспали, да си прави каквото иска с тях като отплата за гласа му.

# 291
Имот в чужбина е ок, но човек трябва добре са си направи сметката, тъй като в някои добре уредени държава, дори като изключим цената на имота, само текущите разходи по него ще са прекалено високи за не малко хора, живеещи в БГ.

# 292
Така е. в Държавите към които гледаме, имотите си  имат такси поддръжка в сериозни размери, данък сгради пак солиден, и задължителни застраховки. Не е като в БГ, данъка на мухливата панелка 100 лв годишни,  за вход не плащам щото бабите се въртят на ротационен принцип, и застраховка не правя, по добре с тези пари да си купя грозданка, защо да ги давам на фирми.
Манталитета е нещо което ни пречи където и да сме. Личните ми наблюдения тук в чужбина са, че чак като им тряснат глоба се сещат и се превъзпитават.

# 293
Трябва да решим какво искаме - да плащаме и да имаме инфраструктура, или да се лъжем, че имаме ценни имоти Simple Smile
Ако това, което се говори за данъци и такса смет го реализират и тук хич няма да е евтино. За момента не смеят да споменат конкретни суми, но няма да е под 300-500лв за двустайка само таксата смет

# 294
За съжаление, високите данъци не са единственото условие за добра инфраструктура, докато обществените поръчки се печелят от фирми, създадени два дни преди процедурата.
Но пък са едно добро начало (особено за 2+ жилища) за озаптяването  на това безумно унищожаване на града.

# 295
Предлага се от брокери, в сайта им е представен, а не се продава? Защо?🙄
Аз много исках, но те няма да почват в скоро време да строят, съответно се отказах, не съм по чакането.
По моя информация поне 2 години докато почнат.
Малко странно, че продават сега.

# 296
Ама брокери продаваха и в Астрал Тауърс   пък строеж трудно ще започне там. През 2021г са ми предлагали

# 297
Така е. в Държавите към които гледаме, имотите си  имат такси поддръжка в сериозни размери, данък сгради пак солиден, и задължителни застраховки. Не е като в БГ, данъка на мухливата панелка 100 лв годишни,  за вход не плащам щото бабите се въртят на ротационен принцип, и застраховка не правя, по добре с тези пари да си купя грозданка, защо да ги давам на фирми.
Манталитета е нещо което ни пречи където и да сме. Личните ми наблюдения тук в чужбина са, че чак като им тряснат глоба се сещат и се превъзпитават.
Ами, не знам защо никой не отчита, че и тук ще стане така. Пари няма, правителството не могат вечно да взимат заеми за да пълнят дупките и понеже нашата икономика се състои предимно от еврофондовете, то остава да вдигат данъците. Имотите досега не им обръщаха внимание, но това ще се промени в някакъв момент

# 298
Данъците трябва да се вдигнат тъй като са ниски към момента. А и се надявам, че когато на българина започне да му се бърка по-надълбоко в джоба, ще развие по-сериозна чувствителност към корупцията и как точно се харчат парите му.

# 299
Трябва да решим какво искаме - да плащаме и да имаме инфраструктура, или да се лъжем, че имаме ценни имоти Simple Smile
Ако това, което се говори за данъци и такса смет го реализират и тук хич няма да е евтино. За момента не смеят да споменат конкретни суми, но няма да е под 300-500лв за двустайка само таксата смет

Данъците ще ги вдигнат но че ще станат 300-500 за двустайка в следващите 2-3 години са най-вероятно илюзии. Нали знаят всички тук, че данък смет е процентен, и вече са споменали числа за догодина - 1.5 промила от данъчната оценка на имота. Което значи че който си е купил последните 3 години двустайка в топ квартал като Чайка например и е обявил покупната цена е напълно възможно да стигне 300 лева само за такса смет. За целта трябва да е обявил 200 000+ лв покупна цена. Но мнозина пишат много по-ниски от покупните цени на имотите си, бих предположил че средно около 80 лева е в момента тази каса за двустайките в града, така че ще отнеме много години докато се стигнат средностатистически такива числа, все пак в този сектор промените се случват бавно.

Данъците трябва да се вдигнат тъй като са ниски към момента. А и се надявам, че когато на българина започне да му се бърка по-надълбоко в джоба, ще развие по-сериозна чувствителност към корупцията и как точно се харчат парите му.

И какво предлагаш да направя след като не съм доволен как се харчат парите ми?

Последна редакция: вт, 28 окт 2025, 11:43 от atom3

Общи условия

Активация на акаунт