Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 22

• 32 113
  • 687
  •   6
Отговори
# 585
Някой от вас тук има ли наблюдения от първа ръка на каква цена са се продавали 2 и 3 стайни апартаменти в най-желаните квартали, Левски, Чайка в края на 2007 и началото на 2008г.?
Чайка - около 1000-1100 €/кв.м
Левски - 850-950 €/кв.м

# 586
В момента в Левски са по 1900, а в Чайка 2500е да кажем. Мисля че не сме стигнали еквивалентните нива от 2008 все още. По-скоро е здравословен пазара към момента и по-евтино няма да стане освен ако не влезем в световна криза.

# 587
Цени като от 2008 не се очаква да се видят, очакваното е корекцията да е в същия процент 20-30% надолу бяха стигнали.
Аз помня в Цветния до пазарчето на зелено 2008 купуваха на 1400 евро/м2, стана готово 2010 и банките го оцениха на под 1000 евро/м2.
2004 в Левски под ТУ бяха по 310-350 евро, после 2006 бяха по 500-550.

Oтносно това кой с какви пари купува имоти и че сделки с кредити са редки.. е мит . Ето цитат от статистиката на БНБ:
"Към края на третото тримесечие на 2025 г. съотношението кредит/БВП, изчислено според публикуваната на интернет страницата на БНБ методология, възлиза на 76.7%."
Вярно всички кредити, но фирменото кредитиране е много вяло на нашите банки. Виж за ипотеки са разтворили и д-то си , че там и провизирането е малко Simple Smile

# 588
Ако си купил 2008, чак края на 2021 си се върнал на същата цена.
Реално най-ниските цени са били през 2012 г и са били на нивата на 2004

# 589
  • Deutschland/HE
Ние купихме на зелено в края на 2003г, в Левски под ТУ за 205 или 210евро на квадрат, нанесохмесе 2005г есента. Гаражите бяха по 3 000евро, но нямахме възможност и после купихме  2011г за 8000евро.

# 590
  • Варна

Това е до кв. Виница. Прави ми впечатление, че не е застроено. Фактически заграденото пространство се явява между Виница по продължение на бул.Св.Св.Константин и Елена и Манастристирски рид ( Бялата чешма, Дъбравата ). Какво изпускам и защо не е застроено?

# 591
E oтвори си кадастъра и виж какво е предназначението на парцелите- не са ПИ, а ниви и лозя, отделно там е охранителна зона
"Охранителна зона „Б“. Разрешават се дейности определени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие., име: 1013521; лице: АГЕНЦИЯ ПО ГЕОДЕЗИЯ, КАРТОГРАФИЯ И КАДАСТЪР"
Голям зор да осерем всичко и да го застроим, деретата от къде ще вървят, паркове и гори няма ли да останат

# 592
  • Варна

Не ми харесва да го ползвам, а и много от нещата не ги знам какво значат. Не ми е зор да го застроявам, даже напротив, харесал съм си нещо граничещо с тази зона и искам да разбера какво следва за нея.

Тия ниви и лозя не са ли възскъпички за да са още такива? Няма ли някой мъдър и премъдър мюдюрин дето да им смени назначението?

Какво значи "охранителна зона"?

# 593
  • Варна
Пенко, ако имаш истински интерес съм бъдещето на района, направи си една консултация с проектант. Те са навътре в материята. 50 лева струва. Не чакай на бг мама да ти снася наготово скъпа информация. В отговора на скаридка има много опорни точки, ако си умен, ще седнеш и ще си разучиш, не да питаш като второкласник какво значи това, какво значи онова.
Сайтът на кадастъра все още е бая бъгав след актуализацията на софтуера, но е безценен помощник и може да ти спести много пари и нерви.

# 594
Здравейте! Нова съм във форума и не знам дали тук е правилното място за обсъждане. Със семейството ми живеем в чужбина, но обмисляме да действаме за покупка на имот в град Варна. Гледам обяви от известно време. Най-достъпни около нашия бюджет са имотите във Владислав Варненчик, Виница, Възраждане и Аспарухово. Аспарухово и Владислав обаче, сякаш не ни устройват и колебанието е по-скоро между Виница и Възраждане. Кой квартал е по-добър за живеене и с по лесен достъп до централните части на града? Също запознатите, реални ли са цени от 90-100 хиляди евро за апартамент с две спални? В социалните мрежи обсъждат, че рядко се намират имоти на такива цени, но в сайтовете за обяви ми излизат много имоти и не знам до колко е реално това, което се публикува. Благодаря на отзовалите се.

# 595
Лично аз като проблемни намирам Виница и Аспарухово . Изглеждат най-близко, но дребно ПТП на моста или на главния път за Виница и липсват алтернативи.

# 596
Здравейте! Нова съм във форума и не знам дали тук е правилното място за обсъждане. Със семейството ми живеем в чужбина, но обмисляме да действаме за покупка на имот в град Варна. Гледам обяви от известно време. Най-достъпни около нашия бюджет са имотите във Владислав Варненчик, Виница, Възраждане и Аспарухово. Аспарухово и Владислав обаче, сякаш не ни устройват и колебанието е по-скоро между Виница и Възраждане. Кой квартал е по-добър за живеене и с по лесен достъп до централните части на града? Също запознатите, реални ли са цени от 90-100 хиляди евро за апартамент с две спални? В социалните мрежи обсъждат, че рядко се намират имоти на такива цени, но в сайтовете за обяви ми излизат много имоти и не знам до колко е реално това, което се публикува. Благодаря на отзовалите се.

Само избягвайте сграда Фрея във Възраждане, че ще си навлечете огромни проблеми. Дали ще вземе разрешение за ползване този обект в близко бъдеще или изобщо, не се знае

# 597
  • Варна
Аз харесвам най-много Виница. Най-спокойно е, пътят до центъра е по-приятен, почти без светофари. Но цените, които цитирате, не са актуални. И да намерите нещо, ще е силно компромисно откъм характеристики.

# 598
Има предлагане в този диапазон, но да - или са партер, последен етаж, или западно изложение, голяма част са в строеж и не на последно място са маломерни. Цената не е ниска, предвид характеристиките и квадратури, степен на завършеност.

# 599
Възраждане е по добре. Има хипермаркети, магазини, пазарчета, клиники, лаборатория, аптеки, детски площадки, тротоари, паркинги (все още май са безплатни) детски градини, основно училище, парк, градски транспорт до много точки на града, салони за красота, автосервизи, автомивки, близки молове пешеходно и т.н., по добри цени от Виница. Единствения минус е, че няма близо плаж.
 Ако намерите 3 стаен там за 90К евро моля капарирайте и един за мен. Реално струват двойно в момента.

Общи условия

Активация на акаунт