Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 22

• 32 092
  • 686
  •   4
Отговори
# 660
Е то всичко е въпрос на нещо. И аз конкретно за твоя случай казах, че политическа воля няма да намериш днес, тя политическата воля не е откъсната от реалността субстанция, тя се напасва и променя според действителността в държавата. Така че не знам какво още трябва да кажа по въпроса за да стана прав за теб. Направи го щом не ми вярваш, формулирай си накратко текста на забраната както го виждаш и агитирай някой политик с проблема ти.

# 661
  • Варна
Под повърхността се крият много хора, предполагам са и мнозинство, които не смеят да гъкнат по въпроса. Веднъж да се даде публично рамо на този гняв и да се даде механизъм за справяне със стигмата да си търсиш правата в такъв случай и на кучкарите ще им се види крив света. Но, това е само защото те тормозят и пречат на хората около тях, къде съзнавайки го, къде несъзнавайки го.

# 662
Айде да се придържате към темата, или Пенко да си направи тема отделно да събира мнения по неговата болна тема.

# 663
  • Варна
Много е лесно на приказки, но ако трябва да се помисли практически как ще изглежда подобна реформа, бързо ще разбереш, че няма как да стане.
Хипотетично - приема се този закон и се разделят блоковете на такива, в които може кучета, и такива, в които е забранено. За новостроящи се сгради кой ще реши от кой тип да са? А за вече построените и населени? И на каква база ще се взимат решения? Само си представете колко стопани ще бъдат принудени да си продадат апартаментите и да си купят други в “правилните” блокове. Колко хора като Пенко също ще бъдат принудени да се преместят, ако техният блок бъде включен в списъка с кучкарските? Или ако се направи разделение по квартали - пак същата работа. Пенко не го знам къде живее сега, но може да се окаже, че в друг квартал има повече от неговия вид и си извоюват благините за там, а неговия квартал да събере кучетата от цяла Варна. Кой ще спечели от всичко това? Брокерите , нотариусите и хазната. И Пенко. Как ще повлияе това на пазара? Ще се вдигнат цените. Ще се похарчат огромни суми пари за експерти и всякакви други служебни лица, които да създадат и управляват процеса. Кой ще им плати заплатите? Всички ние. И Пенко. Изобщо не коментирам социалната страна на въпроса - то е ясно, че обществото никога няма да позволи такова нещо.
И пак някой тъпанар може да си затвори кучето на терасата и да се чува през два блока. Всъщност някой наскоро сподели за такъв проблем, но с котка.
Честно казано мисля че ако входирам предложение всички жилищни сгради в града да де боядисат в синьо примерно, ще имам по-голям шанс за успех.
Откъдето и да го погледна, такова предложение чисто административно няма как да се осъществи. Иначе звучи много мощно, почти популистко.

Скрит текст:
Съжалявам, но такива предложения са ми точно толкова малоумни, колкото агитацията на Вързаждане да върнем лева. Кой лев - онзи от 97ма ли? Защото той е последният независим и всички помним покупателната му (без)стойност. На какъв курс, кой и как ще провежда националната ни парична политика, че това ще ни изкара от ЕС… подробности. Само болни мозъци с основно образование ги слушат.
[/spioler]

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 13:36 от Didi168

# 664
  • Варна
Пак не ме четеш задълбочено. Съгласие на съседите да се иска, а не отделни блокове. Аз като си знам съседите кой колко му е пипката ще знам дали да кажа да или не. Тия над мен им личи от 1000 метра какви са и що са, та никога няма и да получат подпис, те са и наематели. Единственият казус е какво правим със заварено положение. За наемателите ясно - да сменят квартира ако не получат съгласие. Вече за собственици може би някакъв компромис, но компромис с един = мъка за друг...пък блоковете са за хора проектирани, не за кучкарници.

Айде връщам се на темата за имотите.

# 665
Айде да се придържате към темата, или Пенко да си направи тема отделно да събира мнения по неговата болна тема.
Има такава тема "Варна градска среда...", даже май пак е негова, но явно не е достатъчна или по-замряла и тук му избива постоянно Simple Smile
Но това е добър опит да видим...
Айде връщам се на темата за имотите.

# 666
  • Варна
Връщаш се, много ясно, щото сам знаеш, че пишеш глупости. Вчера прати всички кучкари в пещерите, сега не си имал предвид разделение по блокове, а само подписи от съседи… еми пак не става.
Да оставим настрана кой харесва кучета и кой не, а да разсъждаваме обективно, практично и логично. Какво конкретно предлагаш ти - в апартамент Х да имаш право да гледаш куче само ако имаш четирите подписа на съседите над теб, под теб, в ляво и в дясно? Или да нямаш право да гледаш куче ако имаш писмена забрана дори само от един от четирите непосредствени съседа?
Тогава апартамент Х става нещо като имот с тежести. И пак - разходи по вписване, по администрация… да не говорим, че е и един вид нарушаване правото на собственост. И пак ти казвам - куче може да се дере  през 3 етажа, и от отсрещния блок също. Както и някой да дъни чалга. Да, апартаментите не са кучкарници, но също така не са и дискотеки, и стругарски цехове, мазите не са производствени зали за ферментация на зеле… има си Наредба за обществения ред. Аз ако искам и прасе мога да си гледам вкъщи, докато не я нарушавам.
Апартаментите не са и хотели, но половината в центъра са airbnb-та. Не е нужно да имаш подписи от съседите си. Плащаш си съответните данъци, такса за стълбище в троен размер, за да компенсираш постоянното влизане на външни хора и драскане на стените с куфари… мисля че е адекватно измислено.

# 667
Пенко, за да не чуваш лай трябва не блоковете да са разделени, а цели квартали или поне големи карета Simple Smile В нашия вход има 2 кучета, гласът им не се чува, но в отсрещния блок, който се води на друга улица дори, но с тераси към нас има куче, което лае по чайките и котките пред блока Simple Smile Та точно как ние от ул 1ва номер 10, ще забраним на ул 2ра, номер 6 да няма кучета Simple Smile

@Диди, за airbnb не им ли трябва съгласие на съседите, ако не - Пенко само един такъв му трябва и ще забрави за кучетата

# 668
  • Варна
-> в цивилизованата част на Европа го има - събираш подписи и не само за 4те ами за 8те - и тези по диагонал, практика има, но ясно защо на теб не ти отърва. Един несъгласен и няма пес.

-> правото на собственост ми го нарушавате вие първи с шума който произвеждате и с катерещите се по хората песове в асансьора и екскременти и пикни навсякъде

-> ако има такава система едва ли съседите на това дето ще се дере през 3 блока ще го допуснат - довода ти е несъществен

-> дискотеки, цехове и ферментация са пряко свързани с начина на живот на хората - довода ти е несъществен

-> прасе и кон ще можеш да гледаш след подписи на съседи, ако квичи много не -> довода ти е несъществен (всъщност май имаше забрана за стопанските животни в блокове в наредбата, но те активистите я атакуват през 2-3 месеца и нещо отпада, няма да се учудя ако догодина започнат да префасонират детски площадки на кучешки... )

-> знам, че ти е леко тревожно, но не се притеснявай, ако се стигне до там може съседите ти да са или разбрани или мазохисти, ама то и от кучинка зависи и от теб

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 14:33 от Penkoman

# 669
  • Варна
То всичко е свързано с начина на живот на хората и най-вече с ай кю-то. Има и такива кучета, дето не подозираш, че живеят в съседния апартамент, защото някой се е потрудил да ги възпита. В цивилизованата част на Европа можеш да си пазаруваш в мола заедно с кучето, но по такива места няма ни едно, което да се дере или дърпа като откачено, камо ли да се изхожда в извън обособените за това места.

Видяхте ли гейзера във Варна днес? Локацията е обичайната - Бриз.

# 670
  • Варна
Аз срещу такива не бих имал нищо против, но нека думата е моя, не може да се поставя комфорта на един човек срещу някакъв недомаслен пес.

Спирам вече, спри и ти.

# 671
  • 🌊
За airbnb нас никой не ни пита, изведнъж цял етаж от блока ни се оказа с кутии за ключове.
Моят ергенски апартамент вероятно или ще заключа за постоянно или ще дам на роднина докато построят неговия.

# 672
  • Варна
Ами не може и живота на хората да се поставя в ръцете на някакъв крив чичко, който не понася това или онова. Как ще прецениш кое куче какво е и срещу кое ще имаш против? По какви критерии Интервю ли ще му направиш? Изпит ли ще му проведеш? Комисия ли ще му назначиш? Ако подпишеш, че си съгласен, а после си вземат второ, което няма общо с първото - какво? Или ако някога в апартамент Х е отглеждано проблемно куче, апартаментът се продаде, нови собственици да не могат да си отглеждат нормално куче там ли?
Не се прави че срещу такива не би имал против, защото откровено си писал поне 100 пъти, че не можеш да ги понасяш всичките “песове”. Добрата новина е, че личните ти чувства не са фактор и няма да доведат до законови изменения. То да не е ей тъй - не харесвам нещо, ей сега ще си туря великия подпис и стой, та гледай…

# 673
  • Варна
Подписите ще са за конкретно куче, това решава всички проблеми описани от теб. Ще можеш да си оттеглиш подписа на база на нормални критерии, няма нужда се откриваш топлата вода, в Германия има 15 минути на 24 часа за лаене, ако ги надвишава + разни други изцепки типични за тях = няма подписи.

Пък дали ще стане или не...ще видим Simple Smile

Спри се най-после.

# 674
  • Варна
Намери се точният човек да каже “спри се”! 🤣
Аз подадох клон за нова тема по темата, но никой не го хвана. За любимия Бриз - един от кварталите на богатите -  национално наследство за България с ежегодни гейзери с впечатляващи височини и дебит.

Общи условия

Активация на акаунт