Booking.com – 12

• 14 177
  • 184
  •   1
Отговори
# 150
Явно за различните региони е различно. 
Queen L,  за кой град става въпрос?
За Единбург.

# 151
  • София
Знам, че темата е за booking.com, но ще си кажа - в Единбург сме отсядали в Premier Inn - с резервации директно през сайта им.

# 152
Знам, че темата е за booking.com, но ще си кажа - в Единбург сме отсядали в Premier Inn - с резервации директно през сайта им.
Почти всичките им хотели са заети. Имат свободни места само в най-отдалечените...

# 153
Дори, ако отчета кодовете с 10%, пак излиза по-ниска цената...
Ама кодовете не намаляват цената с 10%. Тя си е същата. Кодовете просто връщат кешбек 2 седмици след престоя, 5, 8, 10 или 12% (най-често 10%).  Намаления с Genius нива 2 и 3 имат отстъпка да, но след предварително надутите от букинг цени, тези отстъпки по-скоро се доближават до истинските цени, често се случва.  В крайна сметка Букинг е посредник, те няма да са на печалба, ако пускат на същите или по-ниски цени от тези, които дадения хотел, гестхаус, хостел, апартамент и т.н. обявява.

# 154
  • София
..... но след предварително надутите от букинг цени, тези отстъпки по-скоро се доближават до истинските цени, често се случва.  В крайна сметка Букинг е посредник, те няма да са на печалба, ако пускат на същите или по-ниски цени от тези, които дадения хотел, гестхаус, хостел, апартамент и т.н. обявява.
В това няма абсолютно нищо вярно и заблуждаваш лошо.

# 155
Букинг също е посредник, това е абсолютно вярно. Щом не е директно от хотела, то е ясно. Често букинг надуват цените и ако човек рови достатъчно, ще види същите хотели на по-ниски цени, или от оригиналните им сайтове, или от други посредници. Кое невярно има дотук? Аз резервирам с букинг непрекъснато, но имам над 100 резервации и имам намаление за почти всяка резервация, изобщо не броя кешбека. С кое заблуждавам?

# 156
  • София
Няколко пъти сме се свързвали директно със собствениците на местата за настаняване и винаги са ни давали по-висока цена отколкото е в Букинг. И то говоря за цена без кодове и други намаления.

# 157
Зависи дали в букинг виждате цена, която е с отстъпка, я заради Genius Level 3, я заради друго. Аз на няколко пъти съм плащал по-ниска цена, директно от хотела при видимо по-висока в сайта на букинг.
Случаи всякакви. Оставам с убеждението, че букинг предлагат по-високи цени на хотелите. Кой каквото иска да мисли, не ми се спори. Отстъпките и екстрите са си отделна тема.

# 158
Не знам, аз допускам, че в хотела си мислят, че ядем доматите с колците и щом се обаждаме по телефона, не ни стига акъла да проверим  онлайн. Ма кой знае...

# 159
Вероятно има различни случаи и различни хотели - някои продават предимно през агенции, други - директни продажби.  Освен това и хотелите си имат своите маркетинг кампании - напр. за определен период за агенции продават промоционално, или пък в собствения им сайт.

А имат и различни типове/видове стаи/помещения.  - напр. 75, 85 и 95 евро.   Ако си настанен в стая за 95 евро, а плащаш 83 напр.   - то всъщност ти е дадена по-добра цена цена от Букинг, но може и да не знаеш това, ако си за пръв път в този хотел.   

Миналия месец пътувахме в Гърция и ползвахме 3 (три) хотела - един градски, един семеен и един курортен.

И в трите абсолютно навсякъде цената беше - с обаждане по телефона или настаняване направо без предварителна резервация - по ниска - казвам абсолютно по-ниска, отколкото цената в Букинг - тази след отстъпката на ниво 2.  Може 5 евро да е надолу, ама е надолу.   

Но - за Гърция, разбира се, това е нормално. 

Макар че това, което вие пишете за букинг - има логика да могат да могат да продават под цената за крайни клиенти за конкретни хотели, които имат промоционални цени за агенции.  Преди години в България, за хотели - отивахме в някоя туристическа агенция и винаги ни продаваха хотела на по-ниска цена, отколкото ние да се обадим по телефона.   Сега може да е същото относно българските хотели и български ТА.

Сега - за Турция - голям хотел - исках да удължа престой и ми дадоха някаква цена на рецепция - по-висока отколкото бях резервирала през сайта им.   Отивам втори път на рецепция - там по-млад служител ми казва - "Вижте, ние имаме над  200 вида цени - корпоративни, за агенции, по специални договори и там не знам какви си цени, обясняваше човека.   Цената, която ви е била дадена, е била дадена от мениджър и аз нямам права на достъп да дам такава цена, просто в системата не мога да го направя, така че ще искам оторизация.  Но, от 1-во число на тоя месец имаме покачване на всички цени. "   

Таа, от тия 200 вида цени хич няма и да знаете на какво ниво продават през Букинг.

Но, понеже темата е за Booking, искам да споделя и да се посъветвам с вас за следното нещо - забелязвам, че сякаш има връзка с IP адреса на устройството ми и цената.  През къде намирате най-добрата цена в Букинг?

Напр. през лятото от Пампорово се опитвах през Букинг да видя цена за хотел в Турция.  През IP-то на хотела.  Т.е. засичат ме отвякаде, че съм на 1600 м надм. височина.   За сравнение, за същия период на друг потребител, мой познат, от Бургас същия хотел за същия период, му дава цена с 3 хил. лева надолу.   

Не знам, аз допускам, че в хотела си мислят, че ядем доматите с колците и щом се обаждаме по телефона, не ни стига акъла да проверим  онлайн. Ма кой знае...

# 160
Гледа се IP-то, но рядко. Пример пак за Гърция - попадала съм на хотели (в Арахова конкретно), които се отдават само от територията на страната, а от БГ не може. Също и този вариант: ако го буквам от Гърция, не ми е искало гарантиране с кредитна карта, а от БГ иска.

Иначе моят опит с цените в Букинг и през хотела в различни страни е:
- в малки хотели (тип семейни, вили и т.н.) често отстъпките на Букинг ми правят равна или малко по-ниска цена на хотелската - тогава карам през Б., че ми е по-удобно.
- напоследък все повече хотели имат собствена платформа за резервации и я използвам с удоволствие, цената като правило е по-ниска.
- ако обаче резервацията е краткосрочна (до 4 дни) и единствената алтернатива на Б. е неавтоматизирана комуникация с домакините и банков превод - за 5-10 евро на вечер не се занимавам. Аз съм си темерут и гледам да спестя излишно общуване.

Никога досега не ми е случвало хотел да ми предложи по-висока цена от редовната (!) на Б., само съм чувала от познати за такива случаи. Това не значи, че не може да е по-висока от цената с отстъпки - имам Gen3, понякога и други дискаунти. Код ползвам рядко.

Има градове като Лондон, за които Б. е абсолютно неконкурентен, а airbnb не е за препоръчване. В Единбург не съм била, но от наблюденията ми за Острова като цяло допускам, че е така и там.

Последна редакция: ср, 05 ное 2025, 13:46 от Параход

# 161
Ами няма една лесна рецепта за по-евтино, ръчкане трябва. Понякога ако търсите от друго място Букинг дава по-ниски цени, примерно от Гугъл мапс или триваго. Ако хотела е от голяма верига винаги гледам и през нейния сайт, понякога е по-евтино, понякога имат best price guarantee.
IP може и да гледа, но надморска височина абсурд, няма никаква логика. По-скоро гледа акаунта, ниво, колко е активен...

# 162
E, за надморска височина е нелепо, да. Геолокация в най-общи линии - може, споделила съм опита си.

# 163
Не знам каква разлика отчита в геолокацията между област Смолян и  Бургас,  че да резултира в такава голяма разлика.   Но може би и никой тук не знае. 
IP може и да гледа, но надморска височина абсурд, няма никаква логика. По-скоро гледа акаунта, ниво, колко е активен...

# 164
Ами изобщо не смятам, че в случая е отчело разлика в геолокацията. Вероятно отчита разлика в потребителския профил.
Евентуално ако бяха в различни държави може да отчита разлика в геолокацията. Но надморската височина е абсурдно да влияе на цената.

Също е възможно ако ползвате корпоративен интернет достъп да работи като че ли е друга държава (примерно където е централата на корпорацията), но това е много малко вероятно. Примерно хотела принадлежи на турска компания и ползва интернет вързан през турската компания и изглежда като че ли е в Турция.

ПП ако ви се занимава, си инсталирате VPN и може да си сменяте IP адреса с друга държава и да видите има ли наистина разлика в цените.

Последна редакция: чт, 06 ное 2025, 00:08 от neuromancer

Общи условия

Активация на акаунт