Дете на около 2 г. с проблемни родители.

• 4 289
  • 40
  •   1
Отговори
# 15
  • Deutschland
Значи неглижирано и тормозено дете, в чието присъствие майката прави кекс на публично място и социалните си го местят в другия джоб с извинение?!? Сериозно? Няма такава държава.

# 16
И искат имена, адреси. И после ще им звъннат, за да ги извикат в социалната служба, или да ги предупредят, че идват на проверка. И аз нямам никак ласкаво отношение към тази служба.
112, ще питат какво става. Ами бащата пие с приятели. Друго? Плаче ли детето? Ами не.
Е, добре, няма спешен случай, имаме по- важни задачи. И така.
Авторката какво да дебне.
И денонощно ли? Жалко за детето.
112 ще дойдат, ако майката се търкаля пияна и детето плаче. И са сами.

# 17
Ама отвътре ме човърка и яде, по дяволите, трябва ли да си затворя очите??? Не е редно според мен. Нали затова сме едно общество, къде е човечността? Ще застана с лицето и имената си, каквото и да ще да става, защото така го чувствам и така трябва да е според мен.
Досега не бях изпадала в такава ситуация и не знаех как да действам, дали 112, дали агенция за закрила на детето, социални или др. но няма да оставя нещата така. Дано видя разбиране в лицето  на държавата, защото иначе наистина...много жалко, много. И не, не става въпрс за роми, бъгларско семейство. Знам, че майката има голяма дъщеря, която не е при нея, но къде е не знам. Но тези хора не са в състояние да гледат това дете, нито физически, нито психически и на него трябва да му се помогне.

Последна редакция: пт, 08 авг 2025, 13:19 от Чернокоса_боса

# 18
Ти имаш гражданска позиция, това е похвално. Не се отказвай, дано обърнат внимание!

# 19
Чернокоса_боса, подавай сигнал, не премълчавай!
Често институциите бездействат именно поради липсата на сигнали и информация.

# 20
Ама отвътре ме човърка и яде, по дяволите, трябва ли да си затворя очите??? Не е редно според мен. Нали затова сме едно общество, къде е човечността? Ще застана с лицето и имената си, каквото и да ще да става, защото така го чувствам и така трябва да е според мен.
Досега не бях изпадала в такава ситуация и не знаех как да действам, дали 112, дали агенция за закрила на детето, социални или др. но няма да оставя нещата така. Дано видя разбиране в лицето  на държавата, защото иначе наистина...много жалко, много. И не, не става въпрс за роми, бъгларско семейство. Знам, че майката има голяма дъщеря, която не е при нея, но къде е не знам. Но тези хора не са в състояние да гледат това дете, нито физически, нито психически и на него трябва да му се помогне.

При социалните иди, Държавната агенция за закрила на детето е държавна структура. Като получат сигнал, ще го прехвърлят на социалните да проучат случая, а и те са тези, които е възможно вече да имат информация за случаи на тяхната територия.

"ДАЗД е орган на пряко подчинение на Министерския съвет на Република България, а отделите за закрила на детето са структури на местните дирекции „Социално подпомагане“. Макар и да не са подчинени на ДАЗД, в защитата на правата на децата те имат взаимодопълващи се функции с агенцията."

# 21
Ако се подаде сигнал на 112, те ще го предадат където е необходимо. Не е вярно, че нямат връзка със социалните. И да, при социалните се подава сигнал, не в ДАЗД. От ДАЗД докато стигне до отдел "Закрила на детето", които работят на терен, може да мине и 1 месец. В ДАЗД нямат допир до деца.

# 22
  • София
Точно служителите от АСП обикалят по адреси и сигнали.

# 23
Аз първоначално се обадих в ДАЗД/номер от сайта- подай сигнал/, след като им обясних за какво става въпрос, ме поитаха в кой град се развива това и като им казах- Пловдив ми дадодоха телефон на Дирекция "Социално подпомагане", Отдел "Закрила на детето" гр. Пловдив. Та отговора всъщност, който написах по- горе беше от социалните.

# 24
Чернокоса_боса, БРАВО за гражданската позиция и най-вече човечността към това безпомощно дете.

Какво бих направила на твое място:
1. Писмен сигнал (може и по имейл) до социалните - само с информацията, която имаш. Хич не е твоя/наша работа да търсиш 2-3 имена и телефони.
2. Наколко снимки на пияните родители и детенцето, което стои в близост.
3. Пост в групите на града/квартала с призив "споделяйте, за да накараме социалните да си свършат работата" - със снимките и подаден сигнал.
Публичността е катализатор държавните чиновници да свършат работата, за която им плащат. За съжаление.

И отново: благодаря, че има хора като теб.

# 25
  • София
Според мен трябва писмен сигнал до Социалните и Закрила на детето с входящ номер. В сигнала да пише "Копие до ....". Така ще знаят, че и други служби са уведомени и би трябвало да обърнат по-сериозно внимание на сигнала. Те са длъжни да отговорят. Първия отговор сигурно ще бъде  празни приказки. Това със снимките е добра идея, социалните могат да ги познават, ако се редят за помощи и така да им намерят имена и адрес. Според мен 112 ще реагират ако има насилие или детето е в риск. 

# 26
Може би на квартално ниво ще имаш повече успех. Както ги описваш, вероятно са добре познати на местната полиция, квартален, социална служба или каквато структура има наоколо.

# 27
На 116 111 съм се обаждала аз за деца в риск. Два пъти. Бяха много любезни, но нищо не последва. Въпреки това бих окуражила съфорумката да не се отказва. Може би сте единственият човек на света, на когото му пука за това дете и го мисли.

# 28
Говорили ли сте с Ваши съседи по въпроса? Да се подаде сигнал от повече хора, ако е необходимо, пък и някой от тях може би знае имената на родителите. Лошото е че българите не сме единни, всеки се скатава и си трае.

# 29
Предлагам да поговорите с кварталния (сега мисля ги водят районен инспектор) в часовете му за прием на граждани. Като идете в местното РПУ ще ви насочат кой е и приемното му време. С подобно поведение родителите най-вероятно са познайници на кварталния. Със сигурност ще вземе мерки и ще сигнализира където трябва - работата му е точно това.

Успех!

Последна редакция: сб, 09 авг 2025, 11:37 от delia

Общи условия

Активация на акаунт