Важно - машина за хляб - 2 част !

• 74 506
  • 835
  •   1
Отговори
# 255
Акага,може ли рецептата за хляба с кисело мляко, ако трябва на лични, да не разводняваме темата.

ee хайде да не сме егоисти   Mr. Green Mr. Green Mr. Green
ето тук, моля
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.0

# 256
  • София
Валенце, да не си купила някоя дефектна бракувана машинка?! Може би си имала кофти късмет......аз имам фиф-ката от месец и нещо, ей сега я разгледах отдолу - няма нищо меко, всички части са от дебела и твърда сплав....на мен ми дадоха 2 год. гаранция от варненския магазин......

И не е верно, че само скъпото е хубаво Wink
Тането,машинката ми си беше чисто нова,но леко одраскана на капака.Личеше си,че иначе е съвсем нова.и на моята нищо и нямаше,но откакто почна тоя проблем,мъжа ми каза,че самата частотдолу не е от много качествен материал.аз явно не съм се изразила правилно-не е меко в никакъв случай,метал е,но просто с времето се е изкривило някак,деформирало се е.Както и да е,днес я носи той на един приятел,който я е заварил и е дал гаранция за безпроблемно ползване.Дано е така.В момента меси. Laughing

# 257
Стискам палци  Hug

На мен нещо черните хлебчета хич не ми се получават  Rolling Eyes и съм  #Cussing out #Cussing out #2gunfire

# 258
  • София
Стискам палци  Hug

На мен нещо черните хлебчета хич не ми се получават  Rolling Eyes и съм  #Cussing out #Cussing out #2gunfire

По повод на черните хлябове - аз предимно правя пълнозърнести и ръжени, смесвам разни брашна - грахам, типово, пълнозърнесто, ръжено.  Рецептите предимно от един сайт, който съм публикувала в Рецепти, взимам, но досега хляб с изпъкнала горна част не съм имала. Всичките хлътват при печенето и като ви чета тук, разбирам че е от съотношението брашно-вода и/или превтасват на тази моя програма (ФИФ - 3) за пълнозърнест хляб - 3:43 часа. Засега не се ядосвам, защото отвътре са много добре, не са степани, не са корави, много добра консистенция, трябва да опитам на по-кратка програма. Иначе, забелязвам, пък и в други готварски форуми четох, че ръжените не се месят до топка, а до гъста каша, която на ръка не би могла да се меси, а се бърка, иначе ставали на "тухличка"... Това са ми наблюденията към момента.

# 259
Акага,може ли рецептата за хляба с кисело мляко, ако трябва на лични, да не разводняваме темата.

ee хайде да не сме егоисти   Mr. Green Mr. Green Mr. Green
ето тук, моля
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.0
Исках само да дръпна един бърз коментар на рецептата,който иска да не ме слуша!
Не слагайте сода за хляб!Содата за хляб е химичен набухвател и е напълно излишна при положение,че се ползва мая,която пък е биологичен набухвател!Противоречи на всякаква логика да се ползват двата набухвателя едновременно!

# 260
pina, напълно съм съгласна за содата!!  Peace Нали затова имаме машини, а маята си знае работата! Wink

# 261
На мен и тва хлебче не ми стана  #Cussing out

Май ще си правя бял хляб и това е

# 262
cathie,гледам че се мъчиш с черен хляб.Аз не правя,защото си нямаме фенове и никога не съм правила.Мога да препиша рецепта с подробни указания,ако искаш,но не за машина а тази,която сме учили в училище.Не очаквай да става много пухкав и мек хляб.Черния хляб по принцип си става кофти - както едно време го продаваха по хлебарниците.Този дето го продават сега е бял хляб оцветен с какако и други бои - никога няма да ти стане толкова бухнал и порест.
Аз царевичния нали не го скопосах Embarassed и не съм правила втори опит,а така ми се иска...

# 263
Да, благодрая ти, приемам всякакви идеи   bouquet

# 264
  • София
На мен и тва хлебче не ми стана  #Cussing out

Май ще си правя бял хляб и това е

cathie, кажи какво по-точно не ти се получава на тъмните хлябове...За тях би трябвало да се очаква да са малко по-мокри и с не така фина структура, т.е. на по-едри трохи, но моите, които не включват никакво бяло брашно, са меки и то няколко дена след това, коричката им омеква след като изстинат и като изключим лекото хлътване в средата - не им оспорвам качеството.

# 265
Стават твърди като тухлички. Силно спитени, не бухват хич. И това с типово брашно, което е все пак пшеничено. Не стават за нищо.
Ако можя някаква сигурна рецепта.   bouquet  bouquet

# 266
Аз ще дам най-проста необогатена,производствена рецепта.
Ръжено-пшеничен хляб
ръжено брашно - 30%
типово брашно - 70%
общо 1 кг брашно
мая (прясна) - 15гр
сол - 15гр
вода - тестото е добре да е с намалена влажност,което ще рече,че трябва да е по-твърдичко.
Поради спецификата на брашната е препоръчително тестото да се меси и втасва на по-ниска температура от обичайната и за по-дълго време.
Замесва се първо маяно тесто с около 1/3 от брашното,цялата мая и вода.Втасва продължително време при стайна температура.След което се замесва главното тесто - маяното+ останалите продукти - брашно и сол.Втасва 40 минути.Оформя се хлебче,поставя се в тавата за печене и втасва още 40 минути.Пече се на 240градуса.
Ферментацията на маяното тесто е - 3 - 3,5 часа.
Производството на този хляб изисква много време.
Дано съм полезна на cathie,може и на други също! Wink

П.П. Не е желателно да се ускорява процеса на ферментация,като се повишава температурата,защото така се понижава киселинноста на средата на тестото,което не е подходящо за този тип брашна.

# 267
  • София
Стават твърди като тухлички. Силно спитени, не бухват хич. И това с типово брашно, което е все пак пшеничено. Не стават за нищо.
Ако можя някаква сигурна рецепта.   bouquet  bouquet

Аз само тази съм публикувала в рецепти - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.40;topicseen , но правих и други небели хлябове, повечето от посочения към тази рецепта сайт и 1-2 от тукашните рецепти. Не бухват много, но не са твърди в никакъв случай...само с пробване става - няма какво да ти ги хваля, опитай преди да се откажеш съвсем:))))

# 268
Момичета, силно съм възмутена!
Три пъти започвам да правя царевичния хляб на Hedra и три пъти ни спират тока #Cussing out за по два -три часа.Все посред последното втасване.Така и не сме го опитали още този хляб. Sad

# 269
Приемам критиката   chef
по принцип исках да е само със сода но не бях сигурна дали изобщо ще стане та затова сложих малко мая (машинаката ми е на село и там хляба е само със записване, т.е щяхме да останем без хляб ) иначе бухна добре и се изпече - вкусно стана, незнам за химичната реакция, но не ни е болял корем... newsm78, ако знаете нешо сигурно само със сода - казвайте  Hug

Общи условия

Активация на акаунт