Важно - машина за хляб - 2 част !

• 74 506
  • 835
  •   1
Отговори
# 270
По принцип винаги досега съм спазвала правилото - комбинация: кисело мляко + сода, прясно мляко + мая
със сода ставам много хубава "прясни пита" , по-лека и бърза от питата с мая - та затова рекох да пробвам и с машинката

# 271
Ами погрешно се свързва содата с кисело мляко и маята с прясно мляко!!
Набухвателите са химични и биологични.Просто маята,която е живи дрожди,които се хранят със захари от брашното и отделят въглероден двуокис (т.е. газ от който набухва тестото) се нуждае от определена среда - температура,киселинност и време.Изделието се получава с доста по-добро качество,но е по-бавно и трудоемко.
Химичния набухвател - сода бикарбонат се ползва в случаи,когато няма време и тестото се ползва веднага след замесването му,защото не се нуждае от време,той действа при термичната обработка.
Ако имах идея как (клавиатурата ми няма такива символи) бих написала и химичните реакции,които се получават.
Та,да се ползват двата набухвателя едновременно е все едно човек да си облече 2 якета едно върху друго (примерно). Peace

# 272
 така де, 2 якета (само с едното можехме да останем без хляб) ...
шегата настрана , Pina доколкото те разбирам не препоръчваш с машинката да се прави содена питка т.к всичките програми са относително дълги? 

# 273
Здравейте!
Имам едно въпросче  chef мащинката ми е FIF-ка с минимална вместимост 750 гр. Искам да правя хлебчета около 500 гр. примерно, че 750 ни идват големи и застояват из хладилника. Рецептите мога да си преизчиля, но с колко да намаля времето за печене или пък да не го намалям newsm78. Дайте съвет.

# 274
 В тоя ред на мисли   скоро по Discovery излъчваха няколко серии - "Химията в кухнята" за съвместимост между отделните съставки и комбинациите им в определени храни, също температура, време , начин на приготвяне - например за мен доста шокираща комбинация беше : шоколад + синьо сирене - окзало се при изследване на молекулата и на двата продукта имат много общи елементи - вкуса бил неповторим -  newsm78

# 275
Акага,те повечето машини имат и кратки програми,т.е. в случая може само програма за месене.Аз имам една - тесто за макарони - май 20 минути се месеше и толкова.Тъй,че става,що да не става...

kony,няма нужда да намаляваш времето за печене,не е чак такава голяма разликата в размера.Ако все пак държиш,може да намалиш с 2-3 минути.Аз веднъж правих доста малко хлебче,но неможа да ми запълни дъното на контейнера и имаше доста необичайна форма.Да знаеш,че може и това да се случи.

# 276
# 277
Белия хляб си е бял хляб  Grinning

Надува се, та се къса и го харесват най-много всички. Сега в момента ми се надига до горе. Този път с жива мая. Единствено това ме тревожи, че трябва поне час на маята да се размрази. На 500г брашно сложих 12г мая.
Днес преди обд правих със суха - на Йоткер, Стана наполовина на този, който в моента се пече. Онзи го пратих армаган на приятелкатат ми. Пак си стана - пукна се, но не стигна догоре, а този, леле за чудо и приказ е. Няма и закога да спада, Има още 25 минути докрая. Явно маята е много важна Simple Smile

# 278
 cathie, аз ползвам само жива мая! Дори не я чакам да се размръзне. Слагам я във водата да се разтвори и хлябът ми става страхотен!!!!

# 279
И аз вече ползвам само жива мая!!  Peace Опитах 1-2 пъти със суха, но въобще не може да се сравнява. По-добре НЕ купувайте замразена жива мая, че при нея няма много гаранция, аз взимам само от хладилник от големите маркети за по-сигурно (обикновено турска, но има и една френска, която също е много добра). И съм си установила грамажа - 10 гр. за 500 гр., 15 гр. за 750 гр., 20 за 1000 гр.

# 280
Някой правил ли е тесто за мекици в машинката? Дайте, моля, изпитана рецепта за мекички  Praynig
И още нещо да попитам...
Може ли някой накратко да ми обясни действието на содата? Правили ли сте нещо със сода в машината?

# 281
  • София
Аз мекичките си ги правя по основната рецепта за хляб-500гр брашно,прясно мляко 300мл,ч,л,сол,захар,олио,мая .Стават стнрахотни.
Да ви се похваля-откакто мъжа ми направи машинката започнах да пробвам хляб с жива мая и се получава чудесно. Grinning

# 282
Браво, Валенце! Много се радвам за машинката ти, а и за живата мая - и аз съм й фен! Wink А рецептата ти за мекички ще се пробва в най-скоро време! Simple Smile

# 283
Валенце, българите все му намираме цаката. Сега машинката ти ще  стане така да се каже вечна.
gabby  и Sisssi   аз съм пробвала веднъж с жива мая - стана добре, но не мога да се оплача и от сухата. Турската суха специално на мен повече ми харесва от на Йоткер.
В момента правя хляб с жива мая. Но тъй като беше замразена (ето това е голямо неудобство - да я разделяш като е замръзнала, въпреки че предварително съм я разделила на 4) я сложих в топлото мляко. Директно в контейнерчето. Като шупне ще добавя другите продукти, пък да видим дали ще стане нещо.

# 284
cathie, аз не чакам маята да шупне. Слагам я в млякото или водата и просто изчаквам да се разтопи. Някъде бях чела, че не е нужно да шупва маята, когато се слага в машина. До сега не съм имала проблеми. 

Общи условия

Активация на акаунт