Важно - машина за хляб - 2 част !

• 74 506
  • 835
  •   1
Отговори
# 465
Кати, моята машинка е Мулинекс и има програма "Поддържане на температура". Може и печене да е, защото май нямам програма само печене.

# 466
Във Варна има Фиф в магазин Берлин.Намира се до дупката (непостроения универсален магазин на Ленин - Княз Борис),бившия полски център.Намира се точно на ъгъла,до хотел Мусала.Цената беше 79лв,преди седмица я гледах.

# 467
  • В града на тепетата
Най накрая си намерих ръжено брашно без примеси - директно от мелницата, само дето е цял чувал от45кг.,но се надявам да успея да го уползотворя Laughing
Иначе вчера правих Френския хляб и също много ми хареса,даже смятам днес да го направя пак. Flutter
Току що извадих и първия си козунак, но отгоре нещо остана недопечен иначе е много вкусен, не зная като изстине само  как ще е newsm78
Момичета, вие на коя програма го печете в хлебопекарната? Защото аз го пуснах на сладък хляб Thinking

# 468
Привет на всички любителки на хлебопекарните! Досега ежедневно ви четях и се наслаждавах на произведенията ви, но утре ще ми донесат и на мен /най-после/ машинка FIF. Направо нямам търпение! Но в тази връзка искам да ви попитам с кой хляб ще ме посъветвате да започна?

# 469
Най накрая си намерих ръжено брашно без примеси - директно от мелницата, само дето е цял чувал от45кг.,но се надявам да успея да го уползотворя Laughing
Иначе вчера правих Френския хляб и също много ми хареса,даже смятам днес да го направя пак. Flutter
Току що извадих и първия си козунак, но отгоре нещо остана недопечен иначе е много вкусен, не зная като изстине само  как ще е newsm78
Момичета, вие на коя програма го печете в хлебопекарната? Защото аз го пуснах на сладък хляб Thinking

Точно на сладък хляб Wink

# 470
Привет на всички любителки на хлебопекарните! Досега ежедневно ви четях и се наслаждавах на произведенията ви, но утре ще ми донесат и на мен /най-после/ машинка FIF. Направо нямам търпение! Но в тази връзка искам да ви попитам с кой хляб ще ме посъветвате да започна?

Основен бял хляб

300 мл хладичко прясно мляко (може и наполовина мляко, наполовина вода, а може и само с вода)
3 с.л. масло (разтопено, но не горещо) или олио
2 ч.л. сол
500 гр брашно
2 с.л. захар
2 ч.л. мая (в жегите става и с по-малко - 1 1/2)

Продуктите се слагат в тази последователност.
Тегло - 750 гр
Коричка - средно препечена
Програма - Нормална (или основна), за бял хляб или бърза
(Аз ти препоручвам бързата - с времетраене 2 ч. и нещо)

Ако правиш хляба на дълга програма, препоръчвам да намалиш маята - на 1/2 ч.л.

Успех  Wink

# 471
Благодаря Cathie,
а може ли линк към рецептата за хляб с кашкавал? Надявам се още утре да мога да изпробвам нещо.

# 472
Благодаря Cathie,
а може ли линк към рецептата за хляб с кашкавал? Надявам се още утре да мога да изпробвам нещо.

Разбира се, че може.
Само че ще ти  копирам от моите рецепти, защото ми е  по-лесно.
Ето я:

Хляб с кашкавал и чесън

320 мл вода
2 ч. л. сол
50 г Ементал (при мен настърган кашкавал)
2 с. л. масло (аз го разтопих и го прибавих към  водата, заедно с настъргания кашкавал)
1 ч. л. млян черен пипер 1 ч. л.  чесън на прах
500 г пшенично брашно тип 550 (500)
1 ч. л. захар
1.5 ч. л. суха мая (аз сложих 1 ч. л.)
1 ситно нарязана скилидка чесън

програма- нормален и бял хляб (бърза – 2.16ч/ 700г)

# 473
А, да добавя още нещо от лични наблюдения.
Днес правих хляба на нормалната програма - при мен за 700 гр. тя трае 3.17 ч.
Ами не ми стана, както на бързата програма. Тестото превтаса и ми хлътна горната част. Леко, но хлътна. Може би бях сложила и повечко мая - 1 1/2 ч.л.. И консистенцията ми беше малко по-рядка от обикновената гладка топка. Фкат е, че хлябът ми стана рехав и с вдлъбната горна коричка. Не че на вкус е лош, нооо  Rolling Eyes , има го това "но".
Та съветът ми е:
1. Мая - за дълга програма в тези жеги - не повече от 3/4 ч.л, за къса програна - 1 1/3 ч.л.
2. Брашно - до гладка, еластична топка.

Жегите си казват думата. Това е изводът ми.

Успех   bouquet

# 474
  • ГОре на черешата...
Утре мисля да правя бирения хляб /успях да си отлея скришом от бирата на съпружеското тяло Twisted Evil/ - някакви препоръки newsm78? Хубав ли е Rolling Eyes?

# 475
Аз днес правих бирения хляб. Много добре се получи, въпреки че го пуснах на бързата програма. Чак се пукна отгоре   chef. Много хубава коричка имаше. Хрупкава и не се ронеше. Но на вкус, честно казано, не открих особена разлика от обикновения хляб.

# 476
mari_eta, хубав е. На мен ми прилича малко на селския хляб - коричката му е някак си по-хрупкава.
Иначе, както gabby правилно отбелязва, няма голяма разлика между него и обикновения.
Ти си майсторка, така че няма нужда да казвам, че брашното в рецептите е ориентировъчно  Wink

Абе след тоя кашкавален хляб, всичко друго ми се струва обикновено.
Между другото на всеки хляб може да се прибави 50-70 гр кашкавал и става "друг" някак-си  Laughing

gabby, колко мая сложи? На мен нещо много почнаха да ми бухват. Отдавам го на топлото време.

# 477
Кати, аз ползвам само жива мая. Слагам по половин кубче. Може и от топлото време да втасват по-бързо. Знам ли  newsm78. А след кашкаваления хляб моя мъж вече не иска друг  Laughing.

# 478
Имам вишни, които никой не иска да яде и реших да направя сладко в машината от вишни. Кажете, някой правил ли е и евентуално, някоя рецепта. Освен вишни, какво друго да сложа?

# 479
Ню,ето:
Конфитюр
Направих първите си 2 дози сладко в машинката, по-скоро конфитюр, но така се и води в рецептата, но си има и доста цели плодчета. Едното само от ягоди, другото с ягоди и череши. Чудесно стана! Ето рецептата:
580 гр. плодове
360 гр. захар
30 гр. пектин (аз лично нямам нищо против пектина, защото си е естествен полимер и много добре желира, сгъстява.. намерих на Биосет - 2,10 лв.)
сокът на 1 лимон (в първото сладко сложих лимонтозу)
От тази доза излизат 3 бурканчета от лютеница - 320 гр. Мисля си да пробвам двойна доза, виждам, че има достатъчно място в контейнерчето, но и така не ми пречи, защото става само за 1 час.
Рецептата може да се използва за всякакви плодове - малини, кайсии, праскови, сини сливи.. 

Копирам ти от темата за рецептите! Peace
Аз още не съм правила,каня се да правя с череши,но докато се наканя,може да няма череши вече! Thinking
Прочети някои страници назад,имаше отзвуци,както неуспешни опити,така и мнооого доволни форумки!

Общи условия

Активация на акаунт