Важно - машина за хляб - 2 част !

  • 73 383
  • 835
  •   1
Отговори
# 690
  • Мнения: 11 607
Raya, само ще ти споделя нещо за мен, лично за мен.....Когато преди около 8-9 години сама започнах да меся, си мислех,че с ръцете си нищо не мога да направя.....А майка ми е царица на брашното....Гледала съм я в ръцете и съм се чудела на лекотата, с която действа.....За съжаление,не съм достойна дъщеря на майка си! Но преди години сама започнах по разни поводи да правя пита, кифлички и т.н. С времето се специализирах в правенето на хляб....В къщи е традиция от години да мирише на хляб, вярно било е на приливи и отливи, но е имало случаи,в които хора преди да дойдат у нас са ме предупреждавали,че и само хляб могат да ядат в къщи! Мъж ми отдавна искаше да ми вземе машина за хляб! Аз бях тази,която се дърпах! Но...около темата, около вашите вълнения, се запалих.....Веше машината е факт в къщи!И за мен е наистина магия да направя хляб! Много навътре приемам това,че аз не успявам да направя хляб......Никога не съм боравела с мерки! И сега установявам,че всичко трябва да е точно! И си задавам ред въпроси! Останах учудена за това,че маята не трябва да бъде в досег със сол и вода, благодарение на теб, Рая, установявам,че това важи по-скоро за отложения старт! Суха мая никога не съм ползвала, винаги прясна и незнам как се използва!

За мен правенето на хляб е ритуал! Магия! Не обичам големи експерименти! Обичам домашен, обикновен хляб! Това не означава,че един ден няма да експериментирам с някоя завъртяна рецепта......Миризмата на хляб у нас е нещо традиционно и нормално! И сега наистина изпадам в негативни състояния заради неуспехите си! Просто съм свикнала в кухнята да ми върви! Темперамент ли е, характер ли е, незнам! Но ...колкото и смешно да звучи...баба ми месеше редовно като бях малка, майка ми меси, аз се научих да меся и за мен хляба иа ако щеш и сантиментална стойност......

Ценни са тези съвети,които ми даде и ти Рая, и Лили, и ЧерешОвката и пина и всички, всички останали.....Хубаво е всичко това,което е от опит, да се систематизира ида бъде винаги на 1 стр. на тема за машина за хляб, за да не се задават през определен период едни и същи въпроси,защото е явно,че всеки се сблъска с едни и същи неща. Предпочитам 100 пъти изпитани трикове, изпитани рецепти,а не прочетени в този или онзи сайт...В края на краищата инфото в темите не са само за конкретен потребител, а и за незнаини и знаини посетители и гости! Мой въпрос може да вълнува и някой друг.....

Лили, ще ти пробвам рецептата, благодаря! Разчитам на вас, момичета, да сатнем с моята машинка един успешен тандем! Ще помагате и няма да се ядосвате на новаците, нали????

Рая  bouquet....По какъв повод ника ти е Рая?Прости ми за любопитството.....Просто защото и дъщеря ми се казва Рая....

# 691
  • София
  • Мнения: 4 513
За най-обикновен (ежедневен) хляб правя:

300 мл. вода
2 ч.л. сол
500 гр.брашно
2 ч.л. захар
1,5 ч.л. суха мая

Може да добавиш 2-3 с.л. мазнина по избор - слагала съм всичко без маргарин - става чудесно.

Гледай топчето тесто да не лепне по стените, но да е малко по-меко отколкото като месиш на ръка. Машината меси около 20-25 минути и тестото се стяга от "бъркането".

Това е за хляб от 750 грама. Печеш на програма "Основна" или "Бял хляб".

офф: Името ми е Рая, затова и ника ми е същия.

# 692
  • Мнения: 11 607
Благодаря! Сега ще заредя машинката с твоята рецепта! Това е за теб и всички помощници!

Хубави събота и неделя на всички!

# 693
  • Мнения: 1 144
Момичета, благодарение на съветите ви и аз се появявам като нов собственик на хлебопекарна КЛАРТРОНИК. Имам въпрос към вас, ако някоя ползва иноксовия модел (може да има същите програми като другия, нямам идея, затова уточнявам). Третата програма, която е за пълнозърнест хляб, защо не започва да бърка веднага? Заредих продукти за пълнозърнест, пуснах я на трета, времетраене 3:48 и тя изобщо не тръгва. Спрях и пусках няколко пъти и накрая пуснах на първа програма - за нормален и смесен хляб 3:25 и тя тръгна веднага да бърка тестото.

Дали програмата нещо не е както трябва или просто трябва да изчакам? Естесвено, опитах се да попитам в Бон Апети, откъдето я купих, но никой не вдига телефона. Хлябът още се пече, така че идея си нямам ще стане ли или не.

# 694
  • София
  • Мнения: 160
аз нямам такава машина но програмите са едни и същи -почти.при пълнозърнестия хляб има отначалото известно време за подгряване на продуктите и не въртят боркалките,поради това мислиш че машината неработи .но на прозорчето ти показва че подгрява нали така ?

# 695
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 594
И аз да се запиша тук най-после. Днес си получих машинката от БонАпети и естествено,трябва да се пробва. Аз действах както съветва Рая - без да му мисля много, бухнах продуктите един след друг и пуснах машината. Резултата - http://images18.snimka.bg/003373450.jpg.
Мъжо се облизва и пита за още.  Laughing
Сега ще прочета двете теми и ще експериментирам.

# 696
  • Мнения: 1 144
Момичета, хлябът взе, че стана, и то вкусен!!! Все пак ми кажете за тази трета програма, ако някоя от вас я е пробвала. Всичките ми мъже в момента мляскат пълнозърнест прясно изпечен хляб с чаша прясно мляко като за преди лягане.  Wink И мама е доволна.

# 697
  • София
  • Мнения: 2 129
Момичета, хлябът взе, че стана, и то вкусен!!! Все пак ми кажете за тази трета програма, ако някоя от вас я е пробвала. Всичките ми мъже в момента мляскат пълнозърнест прясно изпечен хляб с чаша прясно мляко като за преди лягане.  Wink И мама е доволна.

Както ти писа и lili-2000, при пълнозърнестите програми има около 30 мин подгряване на продуктите. Тогава машината не дава признаци, че работи и със сигурност не върти бъркалките. Аз съм с ФИФ, но явно това е принцип при тези програми. Cathie може да ти каже по-точно за иноксовия Clatronic.

# 698
  • Мнения: 11 607
При 4 опит, спазих съветите на Рая - намалих маята, пуснах на бърза(както ме бяха посъветвали и други мами) и ето резултата..Не му знам вкуса,защото си обикаля нивката...С този хляб вече черпя всички ви! Заповядайте, да ви е вкусно!

# 699
  • София
  • Мнения: 2 129
 Мама Цоцоланка, благодаря за почерпката:) Изглежда ми вкусно.

И аз да се отчета, пуснах нощи на отложен старт кашкавалено-чесновия хляб (или както е в рецептурника "...с ементал на amarena", не устоях на изкушението да заменя бялото брашно с грахам (Техра). Сутринта ароматът беше, както всички го описвахте, хлебчето високо, с леко хлътнала горна коричка, отвътре ефирно и меко...супер, малко ми е солено, но може да е то кашкавала...спазих всички грамажи по рецепта, само малко чубрица сложих, че черният ми пипер се оказа привършил...Благодаря за рецептата:)

# 700
  • София
  • Мнения: 10 211
Мама Цоцоланка,страхотен хляб.Ще видиш как след известно време машинката ще стане неразделна част от ежедневието ти.
Аз пък снощи замесих мекички,обаче ги направих с рецептата за кашкавалено чеснов хляб.Преди малко ги опържих и станаха чудесни,просто чудесни.Даже сложих на някои пълнеж от топено сирене.Вече често ще ги правя така.

# 701
  • Мнения: 11 743
Ей,това е добра идея за мекиците! Peace
Аз тези дни нали съм сама и не съм пекла нищо,само ви гледам.Ама от следващата седмица се мятам и аз пак!Особено едни мекициии.... Crazy

# 702
  • Мнения: 7 144
Eййй, колко нови притежатели на хлебопекарни! Честито на всички с нови придобивки, да си ги ползвате със здраве!

Естествено е като "новак" да имаш много въпроси. Аз си спомням, че при първият ми хляб не се отлепих от машинката 3ч 17 м.  hahaha и при всяко спиране на бъркалките си мислех, че се е счупила  Laughing.

Мама Цоцоланка, аз също преди да си купя хлебопечка много обичах да меся на ръка. Обожавам аромата и всуса на домашно приготвено хлебче. Тъй като си свикнала точно с този аромат, в началото хляба от машината ще ти се стори може би...странан. Аз честно казано останах даже леко разочарована при първите си хлябове, въпреки че на вид ставаха страхотни. Но постепенно след доста експерименти си нацелих няколко рецепти, които ми допадат най-много и не мога без машинката си. Даже моят мъж случайно попаднал на някаква промоция на ФИФ-ка и ми е купил още една, от другият вид. За всеки случай, вика нашия, че ако се развали тая хляб от магазина няма да купи никога  Laughing.
Та така, не се разочаровай и не се отчайвай с първите няколко неуспешни опита. Като всеки нов домакински уред и този има нужда от време, да му свикнеш.

# 703
  • Мнения: 2 341
Искам да ви питам, телефона на Бон Апети безплатен ли е от мобилен телефон, също така някой от страната поръчвал ли си е хлебопекарна и за колко време му я доставиха,как се пише гаранцията.От къде си купувате брашно, къде е най-изгодно?Мерси Heart Eyes

Последна редакция: сб, 07 юли 2007, 18:11 от Пираня

# 704
  • Стара Загора
  • Мнения: 671
Не знам дали е безплатен телефона . Поръчах я в понеделник , доставиха я в сряда сутринта . Доставката до Стара Загора ми излезна 11 -12 лева . Брашно купих от Била . Не знам дали от там е най- изгодно, но докато се ориентирам ще е от там. Виж гаранцията никак не сме я писали. Вътре си има непопълнена гаранционна карта с техен печат без мои данни , но не вярвам да има проблеми . Казаха ми ако имам затруднения да се обаждам пак на този телефон .Вече изпекох няколко хляба и съм във възторг от машинката . Само козунакът сложих през нощта да се пече и сутринта като станах беше тръгнал да ме търси .  Joy Та първоначално ще пека само дакото съм в къщи и будна .

Общи условия

Активация на акаунт