Важно - машина за хляб - 2 част !

  • 73 396
  • 835
  •   1
Отговори
# 645
  • Мнения: 11 607
А за каква големина да настроя машинката за твоя хляб? Рецептата ти за колко гр. отговаря?

# 646
  • Мнения: 4 392
А за каква големина да настроя машинката за твоя хляб? Рецептата ти за колко гр. отговаря?
Аз нищо не настройвам. В книжката ми пише: "За нормални хлябове(454г и 680 г) натиснете копчето веднъж."
Аз го натискам веднъж и готово. Laughing
Рецепти от книжката към машината ми никога не съм пробвала. Confused (Всичките са със сухо мляко. Sick)
Имам си други. Peace На тях няма указания за грамаж.

Жено, стига го мисли. Пускай машината най- после.  hahaha

# 647
  • Мнения: 11 607
Жено, стига го мисли. Пускай машината най- после.  hahaha

Жената спря да мисли,че иначе като започне да мисли...става голяма бяла птица,но не  е лебед......Направих една комбинация от твоята рецепта за кашкавалено-чесновият хляб и моята основна за хляб, пък да видим утре заран какво сабя ще покаже......Машинарията вече работи!

Ох, аз сега ще има да досаждам сигурно с въпроси, най-накрая току сте ме изгонили от темата....

# 648
  • Мнения: 2 012
Бял хляб  за Мама Цоцоланка  Laughing

450 мл. пр. мляко (вода)
4-5 с.л. масло (олио)
, за да получиш по-голяма доза. 3 ч.л. сол
750 гр. брашно
2 с.л. захар
2-3 ч.л. мая

Копирам рецептата и тук, за да дам пояснения.
Хлябът, който е даден като основен, е за грамаж 750-800. Повечето са за такъв грамаж. За да получиш по-голяма доза, просто преизчисляваш количествата, както Черешовка е отбелязала.
Ти искаш да получиш 1250гр. Това е с около 50% повече от 800гр. Правиш всички продукти с 50% повече - и готово  Wink
Опасявам се обаче да не вземе да прелива, защото не съм чула досега някой да каже, че по-малката доза не му изпълва казанчето. Дори и при по-големите машинки каквито са Аляска и ФИФ. Но ти ще споделиш какво сее получило.
Пробвай, пък да видим.
Дано съм била полезна  Heart Eyes
Стискам палци!

# 649
  • София
  • Мнения: 2 129
Абе, хора, вие май не спите...Ама така е, жеги и ентусиазъм:)
Хайде Мама Цоцоланка, казвай какво стана с отложения старт...

# 650
  • Мнения: 11 607
Бял хляб  за Мама Цоцоланка  Laughing

450 мл. пр. мляко (вода)
4-5 с.л. масло (олио)
, за да получиш по-голяма доза. 3 ч.л. сол
750 гр. брашно
2 с.л. захар
2-3 ч.л. мая

Копирам рецептата и тук, за да дам пояснения.
Хлябът, който е даден като основен, е за грамаж 750-800. Повечето са за такъв грамаж. За да получиш по-голяма доза, просто преизчисляваш количествата, както Черешовка е отбелязала.
Ти искаш да получиш 1250гр. Това е с около 50% повече от 800гр. Правиш всички продукти с 50% повече - и готово  Wink
Опасявам се обаче да не вземе да прелива, защото не съм чула досега някой да каже, че по-малката доза не му изпълва казанчето. Дори и при по-големите машинки каквито са Аляска и ФИФ. Но ти ще споделиш какво сее получило.
Пробвай, пък да видим.
Дано съм била полезна  Heart Eyes
Стискам палци!

Късно, късно...снощи си легнах и направих вариацията,която описах, но...вътре е суров! И вдлъбнат по средата...Нищо общо с първият хляб! Хем сутринта го оставих допълнително на програмата за печене,но суровото си е сурово...

Отложен старт...то докато стана време да лягам - нямаше нужда от отложен старт! Друг път..като си легна с кокошките ще е.....

Момичета, това чудо на техниката нещо не ме вдъхновява...дали щото и 2-та хляба не ми станаха като хората и това ме демотивира......Незнам! Но на ръка хляба ми става къде-къде по вкусен! Вярно няма форма, но вкус има! Като правя на ръка хляб, си правя една смес от пасирани зърна - пшеница, ръж...Първо ги оставям да омекнат във вода и после ги пасирам и ги слагам към брашното..Тук май явно тази каша няма да мога да я съчетая с хляба.....

Мъж като замине на работа, може да пробвам белия хляб.....Не искам просто коментари около себе си......

# 651
  • Мнения: 11 743
Мама Цоцоланка,аз пускам големината на хляба на око!С рецептата за чесново-кашкаваления хляб пускам за среден хляб,но и на голям да пуснеш,пак ще стане - ще се пече 2 минути повече.
Аз отложен старт никога не съм ползвала,сега чакам отзиви и аз - ти се хвърли смело! Simple Smile

# 652
  • Мнения: 11 743
Това дето ти е вдлъбнато и сурово - превтасало е!
Ти щом си правиш хляб,значи разбираш от тези работи!Отдели малко време и прочети книжката,разгледай таблиците с режимите - да видиш кой как процедира и прецени кое ти трябва на теб!Прави ми впечатление,че не си ги разучила - пък така повече грешки,по-малко ентусиазъм! Confused
Успех и не спирай да се отчиташ тук! Peace

# 653
  • Мнения: 2 012
И аз мисля като pina, че тестото е превтасало. Малко по-малко мая - това мога да посъветвам. И да не е много рядко тестото.
И на мен първите ми опити бяха трагедия. По-голяма от на Мама Цоцоланка. Но сега не си давам машинката за нищо на света  Peace

Абе, хора, вие май не спите...Ама така е, жеги и ентусиазъм

Аз сутринта се прибрах и все се каня да лягам, ама се размотавам още Embarassed

# 654
  • Мнения: 11 607
Пина, прочетох книжката...освен или печатни грешки,или аз не съм добре, но за програма силно зачервяване и бързо при бял хляб - минутите са едни и същи, в двете графи - никаква разлика, приличат си като близнаци!Прочетох я книжката няколко пъти, но не ми просветва нищо...

Мая сложих по-малко от посоченото количество в рецептата! Защо коричката се получава кора - дебеличка като стопанката си......И противно на очакванията ми - мъж хареса хляба...Вярно отвътре една неоперделена маса, но се яде...трябвало е повече кашкавал да сложа и чесън за по-добър вкус.....

Какво разбрах до сега - използавне на суха мая е желателно,трябва да пробвам и с прясна обаче,че да сравня, захар се слага задължително, това мляко ме обърква мен....искам си чиста водица,че млякото за мен вече намирисва на по-специален хляб! Или поне аз ползвам мляко за пити и стават страхотни,но ми се яде хляб, обикновен хляб!А и друго...което не казах до сега.....мазнината,която използвах бе зехтин.....Това нали не пречи?

cathie докато не съм те изгубила в борбата с леглото - на коя програма да сложа твоя хляб?

# 655
  • Мнения: X
Честито, Мамо Цоцоланке! сега е наред съдомиялна Wink

А и друго...което не казах до сега.....мазнината,която използвах бе зехтин.....Това нали не пречи?
Не ,не пречи, аз правя хляба само със зехтин.


Не се отчайвай! Както виждам първия ти хляб е станал просто прекрасен!Ако знаеш само моя първи хляб как изглеждаше... ooooh!

По въпроса за млякото и водата: Аз предпочитам мляко, защото тестото става по-стегнато и ми е по-лесно да извадя бъркалките в подходящия момент.А с водата става едно такова лепкаво и като почна да вадя бъркалките ставам до уши в тесто. Rolling Eyes



Последна редакция: пт, 06 юли 2007, 09:08 от Анонимен

# 656
  • Мнения: 11 607
Честито, Мамо Цоцоланке! сега е наред миялна машина Wink

Имам Peaceи останах разочерована от следното,което прочетох в книжката на хлебопекарната - частите не са за миене в миялната машина.....Ама едно казанче на ръка..все ще се прежаля!

Да, и на мен ми направи впечатление,че с млякото по лесно извадих бъркалките...И сега какво???До магазина за мляко????Ам...след малко! Рецептата на cathie на коя програма да я направя?

# 657
  • Мнения: 377
Мама Цоцоланка извинявай че се намесвам пак. Ще ти препиша една рецепта от моята книжка, на мен винаги ми е ставал с нея хляба. Ако искаш пробвай.
Френски хляб
                                         750гр.                               1000гр.
Вода                                270мл                                 360мл
Сол                                  1,5ч.л.                                2 ч.л.
Брашно                            460гр.                                620гр.
Мая                                   5г.или 1,5ч.л                     2 ч.л.   ,

 това е със суха мая ако решиш прясна за 750гр е 1/2от пак. а за 1000гр. 3/4от пак.
Моята машинка е Мулинекс и се пече на програма 2 , която е с продължителност 3.30 за 750 гр. и 3.32 за 1000гр.
Успех.

# 658
  • Мнения: X
Рецептата на cathie на коя програма да я направя?
Според мен на програма едно.Нали тя ти е за основен хляб?
Но трябва да настроиш големина на хляба за 1250 гр.
А колкото до френския хляб- два пъти се опитвах да го правя и не се получава нещо кой знае колко по-различно.Той се  прави с финни брашна.

Последна редакция: пт, 06 юли 2007, 09:24 от Анонимен

# 659
  • Мнения: 377
Аз го правя с обикновено бяло брашно тип 500, даже и по някой път съм добавяла и ръжено и винаги ми е ставал.

Общи условия

Активация на акаунт