Подходящ град за млади хора в Северна България?

• 4 070
  • 100
  •   1
Отговори
# 75
Според мен семейството трябва да си изясни приоритетите - роднините в Търговище ли са по-важни или работата на бащата в София. Ако е първото - да си отиват направо в Търговище, а бащата да търси работа във Варна. Варна не отстъпва на София по възможности за работа, а и много от големите софийски фирми имат офиси там. Голямо удобство е да живееш с роднините си, когато имаш малки деца. Помощ в ежедневието, общуването на децата с близките хора - това е привилегия, която не може да се компенсира с никаква детска градина. И същевременно нищо от това няма да получат, ако се преместят на 2 или 3 часа път по-близо до Търговище. Съвсем скоро децата ще започнат началното училище - тогава е още по-важно някой да ги вземе от училище, да ги нахрани, да им помага с домашните, докато родителите са на работа.
Ако пък работата в София е приоритет - да помислят за Южна България, защото пътищата са по-добри и се пътува по-лесно до София. Има много градове в Южна България, които са по-близо до Търговище, отколкото Враца. Например Стара Загора. 2 часа по магистралата от Стара Загора до София се вземат по-лесно, отколкото 1,30ч. от Враца до София през прохода.
При всички положения обаче семейство с толкова малки деца да се премести в нов град, в който не знае нищо и никого, не е добра идея. Едната детска градина няма да им реши проблемите. На теория може и да изглежда много добре, но на практика нещата никак няма да са розови.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 08:25 от GG*

# 76
Точно това си мисля, че ще се съсипе  Плевен с тоя воден режим. Колкото за ромите, наистина са много. Нали знам какво беше и какво е сега. И според мен няма значение, че са в съседните места, след като всекидневно са в града на тумби. Щом една роднина ме предупреди внимавай с чантата си в мола, една приятелка вика я ограбиха ....

# 77
Точно това си мисля, че ще се съсипе  Плевен с тоя воден режим. Колкото за ромите, наистина са много. Нали знам какво беше и какво е сега. И според мен няма значение, че са в съседните места, след като всекидневно са в града на тумби. Щом една роднина ме предупреди внимавай с чантата си в мола, една приятелка вика я ограбиха ....
Не е това. Просто няма индустрия. Има работа . Повечето хора имат по добър стандарт.   и тн това е спирала нагоре. Няма работа-зле е .Да станеш учител полицай и всичко какво се сетите трябват връзки/ контакти/ и прочие

# 78
Относно дистанционната работа, помислете доколко гарантирана е тя в бъдеще. В първите две години от пандемията на практика всички офисни фирми работеха дистанционно. След това този начин на работа почна да отпада. Към момента все още има фирми, които предлагат дистанционна работа, но те не са повече от 10-15% за напълно дистанционно. Тези, които предлагат хибридна работа (дистанционно + офис) са повече, но там вече има голяма вариативност за изискването за присъствие в офис. Някои фирми дават 1-2 дни седмично дистанционно, и поне 3 в офис. А има и немалко фирми, които минаха изцяло на офис. Ако са в ИТ сферата, там много стабилни фирми от близкото минало бяха придобити от други по-големи фирми. И когато това се случи, политиката на новите собственици често беше по-различна от тази на предишните. Така че според мен преди да се взима крайно решение за излизане от София, помислете в перспектива колко сигурни сте че единият член от семейството ще може и в бъдеще да работи така. В този ред на мисли, за мен Перник е най-приемлив вариант, защото е максимално близо до София и допуска ежедневно придвижване от и до столицата.

# 79
Пътуването от София до Монтана е или по-дълго (през Враца), или по-неприятно, дори опасно (през Петрохан).
...
Според мен, Плевен би трябвало да е пред Монтана в този шорт-лист.
Като човек, който често минава Петрохан, не го усещам като опасен. Много рядко има катастрофи, в сравнение с магистралите, а фаталните случаи се броят на пръсти. Настилката също е ок.

Мъжът ми е от Плевен, свекърите ми още живеят там и им гостуваме по празници. Много го харесвам като град във всяко отношение, но водният режим е нещо кошмарно. Никога не бих си го причинила, особено с малки деца. Проблемът не е инцидентен, от десетилетия са така.

# 80
Няколко пъти се споменава, че в Търново градският транспорт не бил добър. За какво ви е градски транспорт в град, който се извървява за 20 минути??? Ако не се нанесете в кв. Чолаковци (което е реално извън града) или в далечната част на кв. Пишмана може би, не виждам за какво ви е транспорт? Пеш, кола ако има някакъв голям багаж или такси.
Транспортът не може да е реален критерии за избор на град извън София, Пловдив, Варна и Бургас, това ви е остатъчна травма от Софето Wink

Хайде, не бъдете толкова категорични. Има по-малки градове (като население), но с огромни разстояния - вземи Габрово или Смолян. Разстоянието от табела до табела е 25 километра. Хайде, опитай без градски транспорт (в случай, че нямаш кола).

Никой не ходи от "табела до табела", най-малкото защото до табелите няма нищо - нито училището на децата е там, ни градина, ни магазин. Може да има заводи и цехове в промишлената зона край табелите, но за там работниците или са с коли, или с организиран транспорт от фирмата.

Авторът не е казвал, че нямат кола, нали ще пътува редовно за по няколко часа до София.

Отстоявам си мнението, защото познавам доста Търновци, които не са се качвали на автобус с години. Ако се нанесеш в Търново, някъде по центъра или из жилищните квартали (без Чолаковци и част от Пишмана) - транспорт изобщо не ти трябва, всичко е на 10-20 мин пеш.

# 81
В случая излишно спорите именно с автора на темата.

# 82
Здравейте,
не е северна България, но помислете за Ботевград.

Градът е малък, да, но има достатъчно детски градини и ясли, добри училища в самия град и региона (гимназиите в Правец, а едното начално в града е с много добри резултати също), има работа, включително и добре платена, ако имате образование.

От здравеопазването има какво да се желае, но София е на 40мин път по магистрала, ако човек има нужда от специалисти.
Много хора всекидневно пътуват по маршрута, заради работа, та не е нещо страшно и непосилно и това.

Отвориха и много магизини от по-големите вериги - Кауфланд, Фантастико, Лидл, Пепко, ДМ, Лили, Юск, Кик, Синсей. Има планове и за още.
Има различни спортове, които могат да тренират децата, а и животът тук е по-евтин, отколкото в големия град.

Каквото и да изберат младите, да им е на късмет! Simple Smile
И аз съм за Ботевград/Правец. Планинско, чисто, с отлична индустрия. Мой приятел се изнесе от София и живее над 10-15 г в Правец.

# 83
В момента, пред вид възрастта на децата, не е нужно да се вземат решения за дълъг период напред във времето. След няколко години ще се наложи да осигурите училище на ниво, подходяща среда за развитие и възможности за извънкласни занимания. Всичко това за 12 дълги години- докато ходят на училище.
Къде ще намерите  необходимото- естествено в големите градове.
Впрочем летището във Варна осигурява директна връзка със София по няколко пъти на ден. Полетът е 40 минути.

# 84
Е, то извън София и Пловдив, евентуално Варна живот няма. Няма добри училища, няма извънкласни форми и спорт... Абе нищо няма. Нашите деца пасат патките явно.

# 85
Да, наистина това концентриране върху най-големите градове не е добре. Така зорлем превръщаме 90% от България в икономическа и демографска пустиня. Според мен във всеки областен град (дори в по-малките такива) има поне по едно-две читави училища - Езикова и/или Математическа гимназия, най-малкото.

# 86
  • Sofia
Здравейте,
не е северна България, но помислете за Ботевград.

Градът е малък, да, но има достатъчно детски градини и ясли, добри училища в самия град и региона (гимназиите в Правец, а едното начално в града е с много добри резултати също), има работа, включително и добре платена, ако имате образование.

От здравеопазването има какво да се желае, но София е на 40мин път по магистрала, ако човек има нужда от специалисти.
Много хора всекидневно пътуват по маршрута, заради работа, та не е нещо страшно и непосилно и това.

Отвориха и много магизини от по-големите вериги - Кауфланд, Фантастико, Лидл, Пепко, ДМ, Лили, Юск, Кик, Синсей. Има планове и за още.
Има различни спортове, които могат да тренират децата, а и животът тук е по-евтин, отколкото в големия град.

Каквото и да изберат младите, да им е на късмет! Simple Smile
И аз съм за Ботевград/Правец. Планинско, чисто, с отлична индустрия. Мой приятел се изнесе от София и живее над 10-15 г в Правец.

На мен Ботевград не ви харесва изобщо, а и има много от тъмните. За деца ще е скучно много и не много безопасно.

# 87
  • Варна
…Впрочем летището във Варна осигурява директна връзка със София по няколко пъти на ден. Полетът е 40 минути.
Това пък е най-голямата смешка в темата. Наистина ли сериозно се предложи като опция? Освен ако авторката няма частен самолет и частни писти за кацане в непосредствена близост до местоработата в София и до жилището във Варна, времевата сметка изглежда мааалко по-различна:
2 часа преди полета трябва да си на летището.
Поне половин час с кола е пътят от среден квартал във Варна до летището и то без трафик и с личен автомобил, без да чакаш амтобус.
Поне час и половина ще мине от момента на кацане на самолета до слизане на всички пътници, вземане на багаж ако има, минаване през проверки, излизане от летището и транспорт до някой квартал.
В един от двата града сметката трябва да е с градски транспорт или с такси, освен ако семейството не разполага с два оборотни автомобила в двата града и плаща луди пари за паркинг на летище.
Та какво става сумарно - грубо 4 часа от софийска до варненска входна врата.
Ако ще се губят 4 часа в път, може да е почти до всяко точка в страната.

Аз така и не разбрах авторката защо не я устройва южна България? Явно не държи на близост до родното Търговище, щом към момента се е спряла на Враца, което е на 4 часа път от там.

# 88
  • Beyond the stars
+ единствените, които в момента изпълняват полета са Bulgaria air и цените не са като да се разхождаш всяка седмица.

# 89
+ единствените, които в момента изпълняват полета са Bulgaria air и цените не са като да се разхождаш всяка седмица.
Това със самолета е несериозно.Освен ако нямате излишни 1000€ за 2 пъти в месеца полети.
Както казах ,централна Южна България е най-добрия възможен вариант .

Общи условия

Активация на акаунт