КГБ = Клуб на Готините Баби - 237

• 20 745
  • 732
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте Дами!
Зелникът е чуден, кой ял-ял,
който не ял не е надал!
Нищо, следващия път при Ениса,
като допълнение към барбекюто.
Мога да се включа през почивните дни с удоволствие.
Днес отново си самоподарих обувки. Е, вече се кротнах.
От утре замествам шефката, което
ще ми образува напрежение, но и това ще мине.
Хубав ден и нека има повече сбирки!!

# 151
По обедно време да ви кажа Добър ден!
Благородно ви завиждам за хубавата среща и за утре също. Зная че със сигурност ще е чудесно и много зареждащо Simple Smile
Фрау Данна, успех за внука във вторник нека всичко да мине успешно!
Кассс, стягай се - нали утре пътувате. Да си здравичка и да си изкарате хубаво!
Фло, чудесно изглежда зелника - сподели как го приготвяш.

При нас е весело - малкия юнак ни спира тока. Баткото не му отстъпва.  Големия батко е по-добре. Отока е спаднал, сега го е налегнала "сънна" болест. Вчера и днес все го избивало на сън. Може би нещо го е ухапало, макар видимо да няма следи и отока и съня да са реакция на организма. Кой да знае ... Щом и лекарите нищо не казват.

Спокоен ден на всички Heart

# 152
Здравейте по обедно време.
На една детска площадка в парка съм с малките внуци.  Търчат като скакалци от  съоръжение на съоръжение. Нека, че се не знае следващия път, когато се съберат заедно след колко време ще е и дали ще им е до люлки и пързалки.
Каките им ни приемат, ни предават - телефони, таблети, айпади и тихи разговори на ушенце, а до миналата година Ирина скачаше като дива коза по  атракциите ... Всичко с времето си...

Радвам ви се за срещата, и за сегашната ,ни за утрешната, много ми се щеше да съм с вас, но ,,човек не знае какво губи , когато печели"'...

Чудни дни изживявам, от почти  25 г не съм била толкова време със сина ми и толкова много време с внуците и то на куп, почти всички.
 Най - малката внучка липсва и не съм я виждала още, но това е положението. Дано дойде и това време, и дано е скоро, че вече минаха пет години...

Янчето питаше как съм организирала спането - по двойки .
Двете големи момичета в кухнята - успяхме да разпънем дивана, че на мен сама ми е трудно.
Аз съм с Роско, първо на дивана, а при тази група дни - на кревата в стаята.
Синът ми с малката внучка бяха на леглото, а сега са на дивана - на аникой не ни пречи, че сме в една стая, даже ни е по - весело.
Вечер ходим насам - натам до 22.30 23.00, лягаме към 01.00 - 02.00, но сутрин Чарли не мирясва докато не ги разбуди всички - и вече към 11.00 всички спящи са се излюпили.
Ядем на смени, кой когато охладнее и кой каквото иска.
Малкото японско чаве даяни на домати, краставици и филии намазани с песто, как му на салати маруля, синковеца и той не яде, че е вдигнал кг и качва кръвно, софийските малчоци те единия не е по яденето, другия иска да отслабва и тъй.

Ще се прибираме.
Ще ви чета при повече време.
Весело да ви е на срещите.
От мен прегръдки .

# 153
  • София
Здравейте, дружки. Прибрахме се от нашата кратка забежка. Скоро не съм се смяла толкова много. Почетохме МЕРИАН, поздравихме ЕНИСА и найното момче. Скандирахме горчивоооо, но явно слабо сме викали.😄И гладни не сме стояли - ето, да се убедите: пияно печено пиле, агнешко в гювеч с гъби и моркови, пържолки, шкембе чорба, чопска салата, диня на корем, чудесното тирамису на МЕРИАН, сладолед в неограничени количества, нашенски зелник, палачинки. Барът беше яко зареден - Радневска ракийка от ГЪБКАТА, водка, уиски, джин, мента, вина във всякакви разцветки, Бейлис. Безалкохолните няма да ги изреждам. 5 " пиячки" изпихме 100 гр. ракийка. Много си приказвахме, не остана време да попеем. Ами то след такъв запой, пее ли се? Явно малко са ни били нотите.🤪 Искаше ми се компанията да беше е по-голяма, но друг път...
Е, дадох ви подробен отчет. Разказах и на Ромео как беше. Сега следва следобедна дрямка.
Гушкам ви, момичета!
И пак да напомня - утре, 18, понеделник, 14.30 - при Дядото - на Руски паметник.
ФРАУ ДАНА, ще ти изпратя адреса

# 154
  • някъде другаде
Купонджийките добре са си изкарали , но то не се и съмнявахме.
Хубаво и утре да си изкарате.
Днес ходихме до Джъмбо и околните магазини. Купих си само крем за лице и боя за коса. Теди повече си пазарува. И двете купихме играчки за малчовците.
Лека нощ на всички.

# 155
Отпуската свърши...
Днес докато се прибера...цял ден на път.
Докато поизчистя в къщи... Не съм простирала. Не съм гладила... И съм изморена...

# 156
Като гледам зелника какъв е апетитен, си представям другите вкусотии какви са били!  Особено като са гарнирани със сладки приказки и смях!
Фло, с готови кори ли е или въртя точилка?
Макавели, с какво мериш градусите на оцета? Специален уред за оцет ли е?
Дидия, нали искаше ириси за блоковата градина? Време е за садене.
Някой друг иска ли? Имам доста за раздаване.
Скрит текст:

Спокойна нощ и сладки сънища!

# 157
  • София
Легнах с идеята да спя, но като не ми се спи, сега ще ви разкажа как се прави нашенския зелник. Заготовките никак не са трудни, плисирането на мен ми е най-трудно. Всичко идва с времето. Като направите по десетина зелника и ще свикнете.
И такаааа.
В купа слагам 500 гр. брашно, приготвям 300 мл. хладка подсолена на вкус вода, сипвам по една суп. лъжица оцет и олио във водата и замесвам тестото. Обикновено не се налага да добавяте брашно. Меся тестото няколко мин. и го оставям да почива 30 мин. в купата, завито с прозрачно фолио или с кърпа.
През това време приготвям двете плънки.
Измивам зеленината - ползвате каквото имате - лапад, спанак, манголд. Нарязвам. Измивам една връзка пресен кромид лук, нарязвам и него. В тенджера слагам нарязаната зеленина, лъжица - две олио, лъжица две вода и леко задушавам. Свалям от котлона, малко да изстине и добавям натрошено сирене и едно яйце. Разбърквам добре, оставям настрана. В купа натрошавам сирене и слагам 1 - 2 яйца, 2 - 3 суп. лъжици олио. Обърквам добре. Оставям настрана.
Разделям тестото на една по-голяма топка - колкото средно голям портокал, една малка топка - колкото яйце и останалото тесто разделям на три еднакви топки.
Приготвям кръгла тава с размер, колкото да влезе във фурната и намазвам с олио. Разточвам най-голямата топка тесто и я слагам в тавата така, че извън тавата да виси около 16 - 17 см. В средата изсипвам на купчинка плънката със зеленината. Разточвам малкото топче тресто и завивам плънката. След това трите кори една по една ги разточвам, ръся с другата плънка - със сиренето и яйцата. Навивам на роло и редя около купчинката със зеленина. Слагам парченца масло върху корите. Следва най-трудното - да се покрият корите със сирене с висящата извън тавата кора. Въпрос на тренировка е да се "плисира" тази кора. Виждате на снимката как трябва да изглежда окончателно зелника. Пече се около 30 мин. ( всяка домакиня си познава фурната). Когато се извади от фурната се напръсква обилно с водичка и се завива с кърпа. След около 30 мин. зелникът е готов за консумация. Чудесен е с кисело мляко или с айрян. Реже се като торта, на триъгълници.
Приятен апетит.  Grinning
ТАНУ, сега прочетох твоя пост - не ползвам готови кори. Въртя точилката. Ако дойдеш при Дядото, моля те, донеси ми някой и друг ирис.
РАНЕЛА, трябва да дават по няколко дни за почивка слад отпуската. Обикновено се връщаме на работа уморени.
ТОНИ, Hug
Коя от вас, момичета, искаше божури? Сега е времето за засаждане - нали знаете - между двете Богородици.
ДИДИА, на теб ще донеса манголд. Дано успееш да дойдеш на срещата.
Сега вече ми се доспа. Хайде лека нощ и спокойни сънища!

# 158
  • някъде другаде
Добро утро!
Бързо свършват почивните дни. От днес на работа. Колежката ми е отпуска тази седмица.
Фло , благодаря , че ме подсети за божурите. Довечера ще отида до комшията да си откопая и да засадя.
Тану , ирисите ти са много хубави , но си ми далече.
На момичета , които ще са при дядото желая весело изкарване. Този път ни изпратете на лично не само снимка на чиниите ви.
Хубав ден!

# 159
Добро утро!

Тежка нощ в София... Гореща!

Ще се стягам за работа....
Пожелавам ви приятна среща при Дядото. Поздравете го от мен Simple Smile

# 160
  • Вила Великула
Добро утро, момичета.
При нас беше доста прохладно и приятно през нощта, доли се наложи върху чаршафа, с който съм завита да си сложа и тънко одеало.
Тану, искам от твоите ириси. Моите са чисто лилави. Нямам такива. А ако има някой божур, който не е розов, също искам.
Фло, чудесно изглежда зелника. Съжалявам, че не можах да присъствам, но ще има и други срещи.
ДНес съм на линия при дядото.

# 161
  • в сърцата на любимите ми хора
Добро утро и от наше село. Вече пия кафе на терасата. И тук е приятно прохладно. Дават го леко захлаждане, дано и малко да повали, че има нужда.
Приятна среща при Дядото днес. Ще чакаме фото репортаж. Не ни забравяйте 🤗.
При мен чак сега започнаха да цъфтят мушкатата. Явно досега им е било горещо и си почиваха. Любимата китка на мама.

# 162
Добро утро ☕🌹
Четох, четох, точих лиги 😬, ама как не, като за такива вкусища пишете, еле пък като видях и снимката със зелника съвсем. Такова нещо нито съм яла, нито съм правила. Май е време да се пробвам. Боряна дано сложи рецептата при другите, че така ще я загубим. Фло, много добре си описала приготвянето, благодаря!
Тук е прохладно и даже леко преваля. Аз вече съм запалила моторетката и действам по задачите. Още съм заглъхнала, но пия илачите и дано мине.
Спорна и спокойна седмица на всички! ❤️

# 163
Добро утро!
             Тану, искам ирисите, че моите ги опасаха и дано твоите не ги постигне същата участ. Ще сложа и в задния двор та да има от къде да разсаждам.
             И аз искам от божурите, ако някой носи. Загубих ароматния червен от селото на мама и много се ядосвам. И той стана жертва на минаващите покрай кооперацията.
             Фло, не си ме забравила. Ще дойда на срещата. Поне за сега плановете са такива и .... до среща живи и здрави. Майстор си на точенето най-вече, че това не го мога. Нямам търпение. Сто пъти започвам и се отказвам. Мама и баба правеха зелника точно по този начин.
             Спокоен ден и за сега е прохладен.

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 18:37 от Didia

# 164
Добро утро от нас с Кучо от балкона.
Вчера бяхме в Борисовата почти до 23.00,  после в къщи докато тук - онуй стана 2.00,  сега всички спят, но ,,народния будител"" едвам го удържам да не влезе по стаите и да не им скочи по леглата да ги разбуди.

Ммм, искам и аз и вкусища и срещи, но няма да е сега.
Радвам се за вас, весело да ви е.
Много имам да ви чета, но що е време, пред мен е.
Хубав ден на всички и приятно изкарване!

Общи условия

Активация на акаунт