Семейни приоритети – преживявания или спестявания?

• 10 697
  • 324
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Няма лошо да имаш дългосрочен план. Обаче винаги има вероятност да се провали с гръм и трясък. На никой не го пожелавам, разбира се.
Аз също имам план, но моят е двугодишен, докато дъщеря ми завърши гимназия. Засега добре върви, но винаги имам едно наум.

# 166
  • France
Защо да нямат дългосрочни планове?
Да се събере първоначална вноска за нещо, да купиш на "зелено", след 5 години да си купиш парцел, когато децата пораснат...
Точно това не мисля, че трябва да бъдат дългосрочните планове, защото рискът да не се сбъднат е мн голям. Не е като да не сме били свидетели как за няколко месеца цените на имотите и лихвените кредити се промениха значително. И който е чакал да събере вноска, си остана с чакането. Тези решения се взимат тук и сега, защото иначе се осланяш на една лотария, която рядко е в твоя полза.

# 167
Скрит текст:
Поговорки има доста и различни. Конкретно кал звучеше , не се сещам сега, но смисълът на поговорката е, че спестените пари трябва да имат ясна цел, за да бъдат полезни. В противен случай има риск да бъдат похарчени за нещо негативно, като например непредвидени разходи за здраве.

Според нашите семейни убеждения, наличието на цел придава смисъл, посока и мотивация на живота . Без нея, човек може да се чувства изгубен и да пропилява време и енергия.

Планирам , и не ме е страх от висша сила да ме накаже, че съм планирала, защото не вярвам в християнския размахан пръст- Господ те гледа отгоре!
​Страхът "да не ме чуе злото" или Господ ,не произлиза от стриктно религиозно учение( защото дори в Библията има наставления за спестявания и цел), а по-скоро от смес от суеверия и неразбиране на основните религиозни принципи, и инерция...

Като се провали плана- правиш друг.
Моите планове са от стъпки.
Не съм планирала " да построим къща", а - през първата година, примерно- терена, геодезист, ограждане, ток, вода, канал,...
Наистина,  как си постигат нещата в живота, хората без план?!
Ставаш сутринта  и казваш- купувам си второ жилище на морето днес???

# 168
  • France
Ами при мен горе-долу така се получи. Буквално на бюрото ми цъфна възможност за закупуване на зелено на едно студио и най-трудното ми беше да убедя приятеля ми да участва. Сутринта не съм мислила за инвестиции като съм си варила кафе

# 169
  • София
Скрит текст:
Поговорки има доста и различни. Конкретно кал звучеше , не се сещам сега, но смисълът на поговорката е, че спестените пари трябва да имат ясна цел, за да бъдат полезни. В противен случай има риск да бъдат похарчени за нещо негативно, като например непредвидени разходи за здраве.

Според нашите семейни убеждения, наличието на цел придава смисъл, посока и мотивация на живота . Без нея, човек може да се чувства изгубен и да пропилява време и енергия.

Планирам , и не ме е страх от висша сила да ме накаже, че съм планирала, защото не вярвам в християнския размахан пръст- Господ те гледа отгоре!
​Страхът "да не ме чуе злото" или Господ ,не произлиза от стриктно религиозно учение( защото дори в Библията има наставления за спестявания и цел), а по-скоро от смес от суеверия и неразбиране на основните религиозни принципи, и инерция...

Като се провали плана- правиш друг.
Моите планове са от стъпки.
Не съм планирала " да построим къща", а - през първата година, примерно- терена, геодезист, ограждане, ток, вода, канал,...
Наистина,  как си постигат нещата в живота, хората без план?!
Ставаш сутринта  и казваш- купувам си второ жилище на морето днес???

Ако имам пари ще си го купя. Ако ще събирам пари за първа вноска може да се окаже на края на годината, че съм събрала на половината, защото вече цените са двойни Grinning
Не казвам да не се правят планове ама имайте и едно на ум за тях, че не всичко се върти около вашият план.

# 170
LordOzzy,
то защото преобладават хора от типа, който ти опонира, затова заемите и ипотеките процъфтяват. Добре уловена от банките и инвеститорите психология, нищо повече.
Естествено, че може още днес малоумниците Володя и Дони да думнат някоя атомна бомба. Но тогава и за планиращи, и за непланиращи все тая. А по-голямата вероятност за всички е да трябва да живеят дълго време със своите избори и планове - или с липсата им.

Последна редакция: пт, 15 авг 2025, 15:10 от Параход

# 171
Браво, Филомена, щом имате възможност за големи покупки , по този начин.
Без да се обиждаш- изцяло със собствени средства или с кредит?

Аз бих купила само със собствени средства, а чак такива суми не мога да имам налични , ако не съм планирала да ги заделя.

Ама хора, повтарящи си, че имате едно наум, какво се променя?
Имаме.  Е, и?
Като се случи провал на плана, просто го променяме и продължаваме.
Може да е кривнал пътя, но поне знам къде съм тръгнала.
Еквала на хора, които имат свободата,  да живеят безгрижно,  и да не мислят за нищо.
Аз каквото имам, е от работа и планирано инвестиране на средствата.
Да са живи и здрави и ще дълго, родителите ни, ако ни оставят нещо, ще е бонус, но и до момента са ни дали доста- пример как се работи за семейството.
Параход Heart
Трудно им е да разберат,  че няма страшно да се лишиш 10 години от Египет, Малдиви или ...оня грозен парк...
Ама на 50 години, без заеми, и осигурени, ще се чувстват различно.

# 172
  • София
Затова освен план А, трябва да имаш и Б,В и да разглеждаш всякакви варианти. Ето, ние сега търсихме по-голямо жилище близо 5г. Но знаехме какво искаме, къде и следихме пазара през цялото време (в личен план имахме много промени, затруднения, улеснения и какво ли не през цялото време). От друга страна, за морското ни апартаментче нещата станаха за няма и месец, а не бяхме планирали да взимаме нищо там.

Аз например не мога да живея от ден за ден така да кажем. Дори по-дълги пътувания са ни отнемали месеци за плануване и организиране на нещата.

Е, сега плани тип “кола на детето” и “вноска за негов апартамент” ми е абсурд. Не смятаме наготово всичко да получат, там ще трябва усилия и време да вкарат.

# 173
  • София
Разбира се, че трябва адаптивност и гъвкавост в планирането.
Ако не стане по един начин, не е казано, че няма да стане по друг.

Но аз винаги съм имала планове, откак се помня.
Сега вече нямам. Само за пътувания Laughing

# 174
Оф, то си зависи от конюнктурата.
На моите им купихме кола, старичка- да се учат спокойно на нея, защото са още  ученички, и трябва да се придвижват,  а при нас няма транспорт,  ако не е мама- uber.
Ms.Gorgeous, Heart

# 175
  • France
Браво, Филомена, щом имате възможност за големи покупки , по този начин.
Без да се обиждаш- изцяло със собствени средства или с кредит?
Не е било голяма покупка, а малко над 20м² Simple Smile не съм богаташка сепак. Шефът ми работеше и познаваше отдавна инвеститора и имаше възможност да купи това студио и още 2 апартамента на мн изгодна цена. За студиото се мръщеше, защото било партер и север. Ама аз сметнах на ум колко ще е вноската за Х години и че ще се покрива изцяло от наема и дефискализацията. И "давай да даваме" изцяло на кредит. Ама преди 9-10 години банките даваха мн лесно кредити и на 1%. Сега е почти 4%. Simple Smile
Нямам нищо против кредитите. Това може да бъде полезен лост за набиране на лично състояние. Просто трябва добре да се смята. И да се хване подходящия момент.

# 176
Имам против кредитите, защото  семейно  сме преживели 2008ма кризата( един бизнес отиде в канала), и ако не бяха активите му, наша собственост , щяхме да сме зле все още.
Имам и много против и   студентските заеми- само пример, че сега само за това слушам от околните ми... Заеми, които в 99% от случаите могат да бъдат избегнати, особено , ако родителите планират не само почивки, рентинги на коли и нови телефони....

# 177
Хубаво е да се уточнява произход на авоарите, с които без кредит се купува жилище-две-пет.

# 178
Работа и само работа.
Това, че сме работили за себе си,като самонаемни,  е било само плюс.
А пък вие в Бг с тоя плосък данък, и с огромната сива икономика,  не знам от какво трябва да се оплаквате.

# 179
  • София
От нищо! Трупаме под матрака!

Общи условия

Активация на акаунт