Семейни приоритети – преживявания или спестявания?

• 10 647
  • 324
  •   1
Отговори
# 210
На мен са ми непонятни две групи финансови месии. Едната група са хората с развения списък с неодобрени глупави харчове, които никога не биха направили, защото са супер умни. Другата група е на хората, преуспяли без кредити поради възползването от празното бабино жилище. И, естествено, никой няма да каже, че просто не е изкарал парите.

# 211
Аз, понеже обичам да пътувам, навсякъде бих отишла с кеф - и на Черно море, и в Египет, и в Барселона. Малдивите са ми далеч и не знам как бих изтраяла полета до там (с годините ставам адски нетърпелива), а предполагам, че са ми и над възможностите (не съм проверявала, имам доста неща в списъка си за гледане преди тях).

Аз само не мога да разбера какво му е лошото да си купиш имот на кредит, при положение че можеш да го изплащаш, без да ядеш хляб и сол 20 години. Или по-точно как един човек на 30 години със средно статистическа заплата според НСИ би могъл да си купи жилище. За мен най-естественият начин е с банков кредит - не мога да си представя, че родителите ми (или аз като родител) ще събера толкова много пари в кеш или спестявания, че да стигнат за жилище. Започнах да работя на 22 години, на 28 години си купих първото жилище с кредит за 20 години. Успях да го изплатя за 15 години. Междувременно, две години преди да го изплатя, си купих по-голямо жилище, че детето порастна, майка ми живее с нас, и покрай ковида бях събрала малко повече пари и бях намразила квартала, в който живеем. Кредитът пак е за 20 години, четири вече минаха. Става въпрос за стандартни жилища, вноските са според възможностите ми, така че да остават пари и за частното училище на детето, и за преживявания, и за спестявания (моите са по-скоро инвестиции, пари в брой имам много малко) - всичко средна работа. Аз съм среден човек със средни възможности и средни потребности. Изобщо простирам се според чергата си и разбиранията си.

# 212
Извърташ го, но от теб се очаква.
Няма лошо в Малдивите, щом са ти приоритет ( според темата!).

От кого се очаква, кого в темата имаш предвид? Кой в темата е писал, че малдивите са му приоритет?

# 213
Прекрасни са Малдивите, а подводния свят, плажовете и океана  е забележителен.
Пак бих се върнала.

# 214
  • France
Извърташ го, но от теб се очаква.
Няма лошо в Малдивите, щом са ти приоритет ( според темата!).
Това към мен ли е? Защото, струва ми се, написах, че точно Малдиви не са ми в листа на желанията.
Параход, ако не ти харесва, не пътувай. Не е задължително.

# 215
  • France
Ипотека не означава автоматично без никакви пътувания, преживявания и единствено работа за изплащането й...
Доколкото разбрах, тезата е да не се пътува и харчи много точно за да има достатъчно кеш за закупуване на жилище без кредит.
Между другото, Египет е доста евтина дестинация и като нищо ще ти излезе по на сметка, отколкото седмица на Влас

# 216
Теорията е лесна - живеят младите в детската на единия или дори под наем, раждат деца, отглеждат и през това време събират 100 процента от парите за апартамент плюс обзавеждане Simple Smile Или чакат някоя от бабите да умре, за да не стават роби на банката. На практика в 999 от 1000 случая хич не става така.

# 217
  • София
Ипотека не означава автоматично без никакви пътувания, преживявания и единствено работа за изплащането й...
Доколкото разбрах, тезата е да не се пътува и харчи много точно за да има достатъчно кеш за закупуване на жилище без кредит.
Между другото, Египет е доста евтина дестинация и като нищо ще ти излезе по на сметка, отколкото седмица на Влас
Това е малко като теорията за Поршето и цигарите 😄

# 218
Параход, ако не ти харесва, не пътувай. Не е задължително.
Да, намалила съм, заради тия стада по летищата, плажовете и забележителностите. Кътам си като ценност спомените от света без тях.

# 219
  • France
Чудесно, сега значи е наш ред да си правим спомени

# 220
Филомена, не е към теб, и в моята листа не е .

# 221

А към кого е? Не виждам кой е писал, че малдивите са му приоритет, та твоето обвинение как от него се очаквало да извърта все повече заприличва на провокация. Целта е да стане конфликт и темата да бъде заключена ли?

# 222
Philomena, ама разбира се, то ако човек е по-млад, просто няма избор - взема, когато може Simple Smile
И аз понякога завиждам на 80-годишните американски бабички какво са намерили през 70-те на местата, където аз съм ходила по-късно (по чисто възрастови причини).

Иначе ме изумява мисленето в темата, че винаги цените на имотите - и на всичко изобщо - са били като сегашните. Ми тук пишат хора на различна възраст и с различен опит, а и минали през различни времена. Аз например си спомням времето, когато апартамент на метростанция Младост 1 (тя не беше построена тогава, де) струваше 10 500 долара. И не беше недостъпна сума за работил десетина години човек.

# 223
  • София
Ако можеш да купиш жилище без кредит, то финансите ти са достатъчно големи да не се налага да избираш едното или другото.

# 224

А към кого е? Не виждам кой е писал, че малдивите са му приоритет, та твоето обвинение как от него се очаквало да извърта все повече заприличва на провокация. Целта е да стане конфликт и темата да бъде заключена ли?
От свое име,  никога не правя провокации.
Виж, ти обичаш.
Два пъти се припознаваш, два пъти цитираш, към кого да е?

Общи условия

Активация на акаунт