Семейни приоритети – преживявания или спестявания?

• 10 630
  • 324
  •   1
Отговори
# 225
  • Между гори и планини
Ако можеш да купиш жилище без кредит, то финансите ти са достатъчно големи да не се налага да избираш едното или другото.
Аааа, не!
Задължително живееш в детската си стая заедно с мъжа и децата! 😂
П.п ние живяхме под наем 15 години с мъжа ми, като последните 4 събрах пари да си купим къщата която искаме , където искахме. В това време не сме се лишавали от почивки и екскурзии.

# 226
Това че едно време имотите са били евтини... каква е ползата за младите семейства, които днес се местят от Плевен в София, в търсене на течаща вода и бъдеще?... На тях сега им се налага да търсят жилище - дали под наем, дали за купуване, - на сегашните цени.
-------------

Не се припознавам, това са твои думи и твои твърдения.
Питам кого в темата провокираш с обвиненията, че от него се очаквало да извърта.

Филомена, не е към теб, и в моята листа не е .

А към кого е? Не виждам кой е писал, че малдивите са му приоритет, та твоето обвинение как от него се очаквало да извърта все повече заприличва на провокация. Целта е да стане конфликт и темата да бъде заключена ли?
От свое име,  никога не правя провокации.
Виж, ти обичаш.
Два пъти се припознаваш, два пъти цитираш, към кого да е?

# 227
EmmaT,

обичайно в темите се споделя опит. Рядко се пускат от абстрактна загриженост за младите семейства. А и в бг-мама повечето клоним към бг-баба, и форумът не е вече първа младост.

# 228
Всеки най-добре си знае ситуацията и затова няма голям смисъл да сравняваме. Но аз например, първо нямам желание да живея в малък град и второ, тук, където живеем е практически невъзможно да се купи нещо кеш. Освен ако нямаш наистина добро наследство или спечелиш от тотото. А за нас, горди представители на средната класа, си остава непостижимо, защото нямаме нито едното, нито другото условие (може би трябва да пусна един фиш?). Но както казах, нямам проблем с кредитите. Просто трябва да мисли разумно. А и да жертвам 10 години без преживявания, просто не ми влиза в темперамента. В крайна сметка имаме едно 20 години, когато ще имаме и финансовата и физическа възможност да пътуваме на далеко по света. Защо да жертвам половината? А и децата имат горе-долу точно толкова време да са с нас пълноценно, между съвсем ранното детство и късния пубертет. Затова се радвам на мига и само се надявам да сме живи и здрави. Другото е просто разходи.
Кои са тези 20 години, които имаме, в кой период са?

# 229
Да не ви шокирам, но и на и дори над вашата възраст хора купуват имоти, теглят ипотеки, потребителски кредити... Роднини в предпенсионна възраст се преместиха в САЩ, купиха там. Да не сме съвсем абстрактни, затова давам такъв пример.
И в темата виждам поне 3-4 потребителки, които са писали, че смятат да купуват точно с ипотечен кредит. Сега, коя на колко години е, мисля няма особено значение.

# 230
  • France
Да, предполагах, че става дума за минало свършено време. Само, че темата е в сегашно.

# 231
Строхотно, че едно време е било възможно да се спести за къща без усилия, но в днешната реалност съвсем не е така. Една къща в София е около 300к евро, това са 12500лв на месец за 4 години. И то ако цената на къщата стои константа, което е невъзможно. Колко средностатистически семейства пестят 10к на месец, от заплати? Аз съм много щастлива, че едно време не послушахме всички песимист, че да купиш апартамент значи да се загробиш за цял живот. Бяхме на по 25-30 с мъжа ми, с ипотека и много хъс. После го сменихме за голям и на 50 пак ще сме приключили с кредити и ипотеки, дай Боже, но и ще сме живели нормално (по нашите си лични разбирания, без лишения от това, което ни прави щастливи) междувременно.

# 232
  • Между гори и планини
Разбира се, че е важно на колко години се взема ипотечен кредит. Ако си на 30 години, вероятността да си здрав и трудоспособен, за да изплащаш 15-20 години е реална
Не е така обаче ако си на 50 и трябва да изплашаш ипотека до 70 годишен.

# 233
  • София
Вие взехте банките за мезе 🤣Ще ви дадът кредит до 70 ама друг път

# 234
За банките възрастта има значение при ипотеките.

# 235
  • София
Ми той тоя апартамент с ипотека се изплаща

# 236
Що, дават ипотека и до 70. Е, да, няма да дадат на хора с по-обикновена професионална и финансова история и никакви активи, но ако на 50 си с 5цифрен личен доход и имаш 3 апартамента, няма проблем.
А и ипотеката зависи от много неща, може и за 10 години да е и да я изплатиш още преди пенсия. Може и за 20 години да е (до 70) , обаче да я изплатиш предсрочно.

# 237
  • София
Ако на 50 си с такъв доход за какво ще ти е тоя кредит?

# 238
  • Между гори и планини
Аз ще съм на 50 с три апартамента и ще си давам парите за ипотека, вместо да ди клатя краката под някоя палма с коктейл в ръка? Абсурд! Няма да си нося апартаменти в отвъдното 😂

# 239
Аз ще съм на 50 с три апартамента и ще си давам парите за ипотека, вместо да ди клатя краката под някоя палма с коктейл в ръка? Абсурд! Няма да си нося апартаменти в отвъдното 😂
Амин Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт