Семейни приоритети – преживявания или спестявания?

• 10 625
  • 324
  •   1
Отговори
# 240
Simple Smile Всъщност примерът напълно съвпада с реална потребителка. С достатъчно висока финансова култура, че въпросният инструмент да работи за нея.

# 241
Ако доходът ти е от даване на апартаментите под наем, струва ми се, че ще купиш още Simple Smile
Нали за финансова култура си говорехме по някое време…

# 242
Да, точно. Отделно има възможност и за печалба от продажбата. Дори във форума има жени, които печелят и от това, отделно от основните си занимания.

# 243
Не ходим на Бали, Египет и на Малдивите и пак не успяхме да спестим пари за апартамент, не знам защо така. Nerd

# 244
  • Между гори и планини
Ако доходът ти е от даване на апартаментите под наем, струва ми се, че ще купиш още Simple Smile
Нали за финансова култура си говорехме по някое време…
Три апартамента не стигат ли, че трябва на 50 да се набутвам с нов кредит?
Апропо, аз имам апартамент във Варна, на стойност два апартамента в по- краен район. Мисля, че спокойно може да си живея с неговият наем 😊

# 245
Ама за какъв живот става дума? Понеже принципно и аз съм живяла с два пъти по-малка заплата от сегашната ми, демек доказано е, че мога… но не ми харесва такъв живот и не го искам.
С което и се връщаме май на темата. Дали ще спестява, или ще живее - зависи кой какъв живот иска. Аз харесвам сигурността, но не и до крайности стил всеки момент ще гушнем букета, затова дай за нищо да не даваме пари. За мене плащането само за ‘полезни’ неща попада в тази крайност и не я разбирам. Още в началото на темата писах - каква е ползата детето да е лишено от удоволствия, за да има пари да се изучи и да си ги плати самò някой ден - нали като дойде този ден, то ще е станало същия ограничен, стиснат и втренчен в умняшкия си пъп възрастен като родителите си?

# 246
Дали детето ще вземе семейния модел за живот в крайностите за пример или за анти пример... не се знае... Wink

# 247
Интересно, но в точно в твоите мнения присъства съвсем ясно наблюдение за силна приемственост, не обратното Simple Smile Иначе всичко може, но някои от възможните случаи са си изключения.

# 248
За тези с крайностите не е точно като при другите семейства, особено в днешно време, когато децата могат да видят и други семейни модели, с пълнолетието могат и да пътуват, да не са финансово и битово зависими от по-старите поколения и т.н.
Иначе е ясно, че трънката рядко ражда ананаси. Но имам и доста впечатления точно от деца, които правят всичко възможно да не повтарят модела на родителите си. Най-общо казано - доволните повтарят семейния модел, недоволните се мъчат да се откъснат и да го сменят. Предполагам, че всеки познава и от двата вида.

# 249
Аз ще съм на 50 с три апартамента и ще си давам парите за ипотека, вместо да ди клатя краката под някоя палма с коктейл в ръка? Абсурд! Няма да си нося апартаменти в отвъдното 😂
Там е работата, че темата с имотите е на всеки метър, всеки втори говори всеки ден за това и то не за 5 минути.
Дали няма или има 1-2-5 броя все едно, това е лудостта в последните 5+ години.
Наистина някои си мислят, че ще ги носят в отвъдното с тях и живеят за тях и за следващите придобити.

# 250
Аз клоня към спестявания за важни харчове. А пък веднъж на високосна може някое скъпо разхищение или екскурзия като награда за спестяванията. По-добре веднъж на пет години екзотична екскурзия с всичко от-до, отколкото веднъж месечно на спа хотел във Велинград. Ще излезне десет пъти по-евтино и по-интересно. През останалото време настолни игри, пикник в парка, разходка по екопътека.
Водя се по правилото, че спестяванията трябва да са минимум 30% от месечния доход. А минимум за сигурност е да стигат за живот за минимум 6 месеца (включително за наеми и заеми), ако останем без доход.
Ако това е изпълнено, другото може да се изхарчи.

# 251
Пак се започна с процентите... толкова за спестяване, толкова за кола, толкова за не знам какво си.
ама е малко като сметка без кръчмаря. Едно е да спестяваш 30% с минимална и дори средна заплата/доход и съвсем друго с 10-15к на месец.

# 252
  • France
Лошото е, че на безотговорните хора без план и посока рядко им се случват неща, които да ги поставят в безизходица. Малко като пияните и лудите Господ ги пази.
Е, хубава работа! Сега да пожелаваме лоши неща на хората, които гледат лежерно на живота?!?!?

# 253
  • София
Почнахте да се изхвърляте много в тая тема. Ако няма да се кара по темата я заклювайте

# 254
  • София
Лошото е, че на безотговорните хора без план и посока рядко им се случват неща, които да ги поставят в безизходица. Малко като пияните и лудите Господ ги пази.
Е, хубава работа! Сега да пожелаваме лоши неща на хората, които гледат лежерно на живота?!?!?
Е не, нека се случват на тия, които планират и не паразитират върху другите. Както на пазара, така и в живота няма празно. Ако някой гледа и практикува много лежерно и е все над нещата, то е за сметка на някой друг. Дали ще е партньор, който се спуква или ще са родители, които са били на хляб и сол, или приятели, които все ти дават заеми, от някъде идва, пренасочват се ресурси, енергия, мисъл, нерви, здраве...
Хората, които с труда си си позволяват неща, знаят много добре цената на този труд и не са над нещата, не гледат лежерно.

Общи условия

Активация на акаунт