За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 11 083
  • 257
  •   1
Отговори
# 225
Момичета, благодаря за отговорите за маята!
Открих я в софийската Била случайно.

Ако направя питка и я оформя от вечерта, съхраня в хладилника, а изпека сутринта, дали ще стане?
Мисля да я извадя,  да се отпусне.

Как да постъпя?

Иска ми се да имаме топла питка, но не разполагам с много  време.

# 226
  • Sofia
Ако направя питка и я оформя от вечерта, съхраня в хладилника, а изпека сутринта, дали ще стане?
Мисля да я извадя,  да се отпусне.

Как да постъпя?

Иска ми се да имаме топла питка, но не разполагам с много  време.
Оформено (демек второ) втасване с мая, което бързо,  за толкова време (та дори и в хладилника) никога не съм оставяла.
Вариант би било да намалиш значително маята.  Иначе ще стане по -късно сутринта (ако оформяш тогава де).

# 227
  • Варна
  Тесто в хладилник - да. Но оформяне  - сутринта, след като се постопли.

# 228
Имам доста тиквички чудя се как да ги пробутам. Правих вече пълнени и тиквички със скир, на грила за гарнитура... Но имам още. Знам че в Гугъл ако напиша много рецепти ще ми излязат, но бих искала изпитана рецепта да пробвам да направя.

# 229
  • Русе
Скрит текст:
Имам доста тиквички чудя се как да ги пробутам. Правих вече пълнени и тиквички със скир, на грила за гарнитура... Но имам още. Знам че в Гугъл ако напиша много рецепти ще ми излязат, но бих искала изпитана рецепта да пробвам да направя.

https://ipeychev9.blogspot.com/search?q=%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B2 … D1%87%D0%BA%D0%B8

# 230
  • Sofia
Ивекс, за мен за пържени/гриловани/печени с млечно-чеснов сос - се харчат доста тиквички.  Също така може да се забъркат с млечния сос и малко майонеза за плътност - страхотно е намазано на печена филийка. Simple Smile
А свеки прави много вкусна манджа с тиквички.
Запържва малко лук, картофи и тиквички на кубчета- не до омекване, че ще се доготвят после..  Отделно вари ориз и щом е готов го разбърква с пасирани домати (по вкусно е с пресни). След това се смесват двете смеси за краткона огъня, да си обменят вкусовете и готово.  С тия два въглехидрата... ама е страшно вкусно! Simple Smile

# 231
Аз правя подобно нещо на свекито на Моренка - лук, домат, тиквичка и кайма (морков, ако имам също), ориза при тях за малко и после в тавичка да се досготви, като накрая правя и заливка за мусака. Детето много го харесва!

# 232
На кремсупа също са хубави, а е е супер лесно изпълнение - сваряващ с малко вода там колкото да има и с още каквито зеленчуци харесвате, пасираш, мяташ при нея и кутийка сметана и още за мъничко на котлона. После вече като сервираш я крутони, я натрошено сиренце, я хрупкав бекон на ситно или друго - все е вкусно.

# 233
Пица с блат от тиквички
Шоколадов сладкиш с тиквички
Можеш да замениш част от картофите в мусаката с тиквички
Кюфтета от тиквички, а ако не ти се занимава да правиш кюфтета просто да запечеш сместа в тавичка.

# 234
Благодаря за идеите.

# 235
Аз правя мусаката само с тиквички, чудна е. Добавям копър преди заливката. Може и само варена без заливката.

# 236
  • София
Ето предложения и от мен:
Боб със зеленчуци и сирене на фурна

Кюфтета от тиквички и картофи с куркума

Мусака с тиквички, кайма и ориз

# 237
  • Sofia
Аз ще предложа салата от тиквички
Тиквичките се нарязват на кубчета и се заваряват в малко подсолена вода, колкото да ги покрие, докато си променят цвета.
Изцеждат се, малко да изстинат и се овкусяват с майонеза, копър и счукан чесън. Може да се сложи и малко цедено кисело мляко, извара или  крема сирене. Всеки път стават различни и вкусни. Може и да се оставят само с майонезата. Много я харесваме и често я правя.

# 238
Тиквичките могат да се нарежат на малки кубчета и да се замразят. Аз така правя понякога и след това ги използвам за мусака - кайма+тиквички, лук, може настърган морков и заливка. Улеснение е за бърза манджа. Забравих за ориз малко също.

# 239
Не ми се отлепва кекса напоследък и се чупи. Какво правя неправилно?
Правя от години един кекс, който става сочен, а не сух. Винаги се е отлепвал от формата. Бях спряла да го правя. Междувременно имам нова фурна и нова форма. Откакто възобнових правенето все се чупи, защото една част остава на формата. Формата и метална, уж незалепваща, за разлика от старата ребрата са малко по-тънки. Такава е:

Намазнявам с олио и слагам брашно.
Горещия кекс оставям на решетка около 10 минути. След това почуквам от всички страни, отлепям с нож, обръщам. Ако усетя, че не пада продължавам процедурата. Обръщам пак и тогава кекса пада, но една част най-горната, само в едната половина остава във формата. Сто някак влажна и сочна, но е изпечена.
Почнах да се съмнявам, че го държа прекалено много на решетката и с охлаждането се подмокря вътре.
Или пък да слагам прекалено много олио и брашно на формата? Обикновено подготвям формата и тогава бъркам сместа. Това олио и брашно престояват известно време.
Ще се радвам на съвети, защото кекса е много вкусен, но не става за гледане.

Общи условия

Активация на акаунт