За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 34 388
  • 757
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Препоръчайте ми хубав зехтин за готвене и салати

# 646
Пълнежа за чушките правя от смес от сирене и извара

# 647
  • София
Препоръчайте ми хубав зехтин за готвене и салати
много ползвам зехтин, основно с него работя и за готвене и  салати - всичко. Първо си донасям на количество от Гърция,  няколко канти, но и оттук купувам ето какво взимам
Скрит текст:
и още един, който много харесвам -
Скрит текст:

# 648
За мен най-добрият зехтин е испански, от маслини ранна реколта, за предпочитане сорт Охибланка. От марките, които имат такъв и внасят в България,  любимата ми е Oro Bailen. Бях при тях на дегустация преди време и оттогава деля зехтините на два вида - техният и всички останали.

# 649
Допреди година и аз ползвах евтино сирене за баница. После си казах: "тази баница съседите ли ще я ядат или ние, та правя компромис с качеството?". Вече слагам хубаво сирене. И в руската салата слагам от по-скъпата майонеза, която си ядем иначе. Боли ме корем, че отива цял буркан, но пък... за нас си е.

# 650
  • In transit
Допреди година и аз ползвах евтино сирене за баница. После си казах: "тази баница съседите ли ще я ядат или ние, та правя компромис с качеството?". Вече слагам хубаво сирене. И в руската салата слагам от по-скъпата майонеза, която си ядем иначе. Боли ме корем, че отива цял буркан, но пък... за нас си е.
Напълно подкрепям. Качеството на продуктите, които ползваме е важно, независимо дали ще печем баница или ще правим руска салата. Нали все ще го ядем? Не виждам логика в това да се ползват евтини/ некачествени продукти само защото се влагат в яденето, а не се консумират директно.

# 651
По принцип съм съгласна, с 1-2 малки изключения - например, имам едно много любимо кафе, което обаче е доста скъпо и просто ми е жал да го сложа в тирамису, където иначе божественият му аромат ще бъде комбиниран и евентуално притъпен от този на ваниловия екстракт и марсалата, които слагам в крема.

# 652
  • Русе
Много неща тровят организма ни, но за храната не правя компромиси. Понякога евентуално лечение /да не дава Бог/ е много по скъпо от дилемата да вземем скъп или евтин продукт.

# 653
  • Sofia
Мдаа...  това като с виното "за готвене". Wink  В яденето слагам от виното, което ще пия,  за да не ми е вкусно само виното... та така и с всички останали продукти. Каквото се вложи  определя вкуса, както стана ясно...

# 654
Съвсем скоро направих цели два пъти мусака, която се получи добре. Включително и заливката. Въпреки, че за първи път приготвих такова ядене.
Днес направих и дроб сърма. По желание на мъжа ми.
Само че нещо се случи със заливката.
Приготвих я с кофичка и половина кисело мляко, едно цяло яйце, две лъжици брашно и сол. Забравих содата. Проблемът обаче, е че самата коричка стана кисела...
Заради липсата на сода ли стана кисела? По същия начин приготвях за мусаката заливката, разбира се със сода.... там нямаше издънка. Нищо друго не съм слагала.... Много ми е яд...

# 655
  • In transit
Vicky_P, eдва ли e заради содата. Млякото опита ли го? Най-вероятно е било доста кисело. Никога не слагам сода в заливките. Само, че аз я правя с кофичка мляко, 2 яйца и 2 с.л. брашно. Слагам също малко сол и черен пипер.

Последна редакция: чт, 20 ное 2025, 08:57 от Mikkey

# 656
  • Русе
Скрит текст:
Съвсем скоро направих цели два пъти мусака, която се получи добре. Включително и заливката. Въпреки, че за първи път приготвих такова ядене.
Днес направих и дроб сърма. По желание на мъжа ми.
Само че нещо се случи със заливката.
Приготвих я с кофичка и половина кисело мляко, едно цяло яйце, две лъжици брашно и сол. Забравих содата. Проблемът обаче, е че самата коричка стана кисела...
Заради липсата на сода ли стана кисела? По същия начин приготвях за мусаката заливката, разбира се със сода.... там нямаше издънка. Нищо друго не съм слагала.... Много ми е яд...

И аз съм на мнение, че киселото мляко не е било наред. Няма от какво друго да ти киселее. Не слагам сода в заливките на мусаката / с прясно мляко/ и дроб сармата / с кисело мляко/.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/05/blog-post_2.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post_1956.html

# 657
И аз не слагам сода в заливката на мусака и дроб сарма, киселината определено е от млякото. Содата няма да промени вкуса му и да убие киселината, ако я има, а ще направи заливката по-пухкава, това е и функцията й по принцип, но за мен си е добре без нея.

# 658
Аз дето не обичам мусака , като видях снимката на Пейч , ми се дояде . Големи кулинари сте тук , благодаря ви за споделянето и опита!

# 659
И според мен е от киселото мляко проблема - кофичка и половина ми се вижда много, а може и да е било доста кисело (особено ако е престояло на стайна температура преди готвенето или още в магазина).

Общи условия

Активация на акаунт