За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 34 388
  • 757
  •   1
Отговори
# 60
Благодаря на всички! Днес ще пробвам Simple Smile

# 61
  • Бургас
Ще правя кьопоолу и мисля да изпека зеленчуците в тава. Нямам друг начин.
Моля за съвети:
Да ги покрия ли с фолио по време на печене?
Да обеля ли предварително патладжана?
Чесъна вътре в тавата ли да го сложа да се опече или после суров да добавя?

# 62
  • Варна
1. Не. След изпичане покрий с фолио, найлон, капак, да се ,,задушат".
2.Не. Кората пази ,,месото" на зеленука и придава опушен аромат.
3.Да. Дори може необелен, после изстискваш , става мекичко пюре.

# 63
ябълкова, нямаш ли котлон Wink
за да се запази светъл и с по-добри вкусови качества, патладжанът се бели още горещ. не се души.
чесънът го предпочитам суров, но е въпрос на вкус и как и къде ще се консумира. можеш да го сложиш и накрая на печенето.

# 64
  • In transit
Ябълкова, както вече са ти казали, изпечи ги без фолио, за да се запекат и да придобият леко опушен вкус.
Чесънът за кьопоолу и аз го предпочитам суров. Патладжанът задължитено го надупчи на няколко места с вилица, да не гръмне във фурната. Може да ги изпечеш и с вентилатор, не само горен-долен реотан.
Ако ще слагаш пресни домати, запечи ги и тях, но вземи Рома или такива, които са по-местести. Иначе аз кьопоолу  правя с малко доматена паста, сгъстена, за да не се разводни много сместа. А и така вкусът става по-наситен.

# 65
  • Бургас
Много ви благодаря! 😊
Котлоните ми са от едновремешните и голяма мацаница ще падне. Патладжана мисля да го резна на две по вертикала, за да се опече по-лесно. И ще го надупча.
Ами на... Сутринта трябваше да ги направя тези неща, но то домашната работа не свършва. Почвам да мия зеленчуците. Иии да, домати Рома взех, че каквото и друго да хвана, все има от онея жили вътре.

# 66
Много ви благодаря! 😊
Котлоните ми са от едновремешните и голяма мацаница ще падне.

на такива котлони става екстра, точно вчера така пекох патладжани за кьопоолу.

# 67
Някои просто слагат нещо върху катлона да не пекат директно на плочата че после наистина не е весело почистването след чушки и патладжани. Някаква метална плоча, тиган, не знам и проста парче фолио дали няма да свърши работа.
Това яко единственота съображение е мазалото, разбира се, някои просто предпочитат да бухнат пълна тава наведнъж във фурната за по-лесно.

# 68
  • Бургас
Пробвала съм с тиган - много бавно става, ама много!
Пробвала съм с еднократна тава на старата печка, която беше с керамични котлони (ама се пръснаха, не ми признаха гаранция и реших да съм с обикновени) - пак бавно се пекат. ... А за печене обичам да използвам еднократни тави, така че това е вариантът за мен. Ще видим де 🙂

# 69
  • Sofia
Патладжан пека на газов котлон и тиган - става бързо, а вкусът.... не дупча, после завивам и беля.

# 70
  • Русе
Ще правя кьопоолу и мисля да изпека зеленчуците в тава. Нямам друг начин.
Моля за съвети:
Да ги покрия ли с фолио по време на печене?
Да обеля ли предварително патладжана?
Чесъна вътре в тавата ли да го сложа да се опече или после суров да добавя?

Надупчи патладжаните на няколко места с вилица, да не се пръскат по време на печенето. Не е нужно да ги покриваш с фолио. Чушките ги обръщай по време на печенето

# 71
  • Бургас
Благодаря! Много вкусно ми стана кьопоолуто, макар че цял ден пекох 🙂
За благодарност ще ви кажа един вкусен десерт 🙂
Утре е Свети Фанурий. Прави се Фануропита.
Трябва да съдържа нечетен брой неживотински съставки. Питата се раздава на сиромаси и при подаване се изрича: "Да прости Бог греховете на майката на Свети Фанурий, която умря грешна".
А истината е, че тя не е имала възможност за избор може би. Мъжът и́ е бил починал, а тя имала 12 деца и станала блудница, за да може да ги изхранва.  
Свети Фанурий помага да намерите изгубеното в пряк и преносен смисъл.
Фануропитата е много вкусна!
Ето например как я правя аз:
Портокалов сок прясно изцеден/смлени на пюре ябълки/банани/праскови/сливи (каквото ви харесва)
Брашно
Бакпулвер
Олио
Стафиди
Орехи
Захар
Сусам щедро наръсен отгоре
Може да махнете някоя съставка и да сложите друга. Ако трябва да се натамънят нечетен брой, може да сложите два вида плод. Или щипка сол, две лъжици вода.
Всичко се смесва на око с вилица, за да стане гъста кексова смес.
Ще останете очаровани!

Последна редакция: вт, 26 авг 2025, 22:05 от Ябълкова

# 72
  • Велико Търново
Сега започвам с четене на наличната онлайн информация за Фанурий! Много любопитно ми стана… очевидно е, как готвенето не ми е такава сила както новите знания.

# 73
  • Бургас
Така или иначе утре се прави, пропуснала съм олиото (зехтин). Защото такава е молбата му към Бог - който направи пита с елей и захар, и я раздаде на бедните, да бъде чут и спасен от всяка заслужена мъка, която има. Много хора с негова помощ са намерили отдавна изгубена вещ, спътник в живота, път в живота, работа.
 Ще го поправя сега. Както казах с продуктите може да се импровизира. Слагала съм лъжица вода, за да станат нечетен брой съставките. Никога нищо не меря - на око всичко слагам и винаги става разкошна!
Извинявам се, че така малко се натрапвам с идеята си в тая тема! На църква ходя сигурно 2 пъти в годината, така че идеята ми беше не да ви натрапвам вярванията си, а да споделя рецептата, а покрай нея... Знае ли човек. Може да се случи нещо хубаво 🙂

# 74
Благодаря за рецептата, както и за историята, с която върви, много ми беше интересно. Ако ми остане време ще направя, въпреки, че около мен няма сиромаси.

Общи условия

Активация на акаунт