За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 18 069
  • 422
  •   2
Отговори
# 45
  • Велико Търново
Моля ви за помощ за една торта Simple Smile
В събота мм има рд и май ще му правя тортата аз, защото в купените има свръххх много Палма Sad
Та, това което мисля е утре да купя на обяд каквото ми трябва и вечерта да я правя, а в събота ще се реже.
Мисля да е с бишкоти, а не с блатове ( Лидл ски бишкоти). Представям си я с нещо като маскарпоне и готови други съставки които да смеся, разстеля сред бишкоти и накрая да покрия с плодове… принципно няма нищо сложно, но нз какво да взема. За моят рожден ден правих такова нещо, но то се разтече щом махнах ринга на тавата и събирах крем от подноса… сервирах като мляко с бисквити в общи линии. Не ми се иска да повторя същия гаф. Казвайте какво да купя утре от Лидл за да стане подобно на торта, а не на мляко с бисквити.

# 46
  • Русе
Скрит текст:
Моля ви за помощ за една торта Simple Smile
В събота мм има рд и май ще му правя тортата аз, защото в купените има свръххх много Палма Sad
Та, това което мисля е утре да купя на обяд каквото ми трябва и вечерта да я правя, а в събота ще се реже.
Мисля да е с бишкоти, а не с блатове ( Лидл ски бишкоти). Представям си я с нещо като маскарпоне и готови други съставки които да смеся, разстеля сред бишкоти и накрая да покрия с плодове… принципно няма нищо сложно, но нз какво да взема. За моят рожден ден правих такова нещо, но то се разтече щом махнах ринга на тавата и събирах крем от подноса… сервирах като мляко с бисквити в общи линии. Не ми се иска да повторя същия гаф. Казвайте какво да купя утре от Лидл за да стане подобно на торта, а не на мляко с бисквити.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post_7374.html

Може да го направиш в кръгла форма с падащи стени. Между блатовете и отгоре да сложиш плодове. Държи форма но трябва да стои поне 12 часа в хладилник.

# 47
Сладкишите с бишкоти е по-добре да се правят в тавичка, а не във форма с ринг. Не че е невъзможно да стоят стегнато във вид на торта, но трябва да имаш опит с рецептата и да си сигурна точно колко да сиропираш бишкотите,  колко да е течен кремът и всякакви такива подробности. Малко да предозираш течността - и пак ще се разтече, като махнеш ринга. Ако държиш на формата на торта, по-добре да  заложиш на някоя рецепта с блат, независимо готов или домашен.

# 48
  • Бургас
Продават се квадратни форми с рингове (ако правилно се изразяавам). Бишкоти, нутела на решетка като на снимката, за да не накъртва, крем ванилия (нишесте). Може да сложиш банан или друг плод. Редуваш ги два пъти. Оставяш да стегне в хладилника една нощ.  Става разкошна торта!
Аз се притеснявах да не вземе да се разтече, затова не потапях бишкотите в мляко, както обикновено се прави. Те си омекват от крема.
Украсата може да е с цветните шрифтове на Д-р Йоткер, това са едни малки тубички с няколко цвята сладко нещо и с тубичките може да се пише и рисува. Само, че тази украса трябва да я направиш задължително непосредствено преди поднасянето на тортата. Във всяко квадратче от решетката например пишеш по една буква или рисуваш нещо. Може и с настърган шоколад бял и черен да я наръсиш. 

Последна редакция: пт, 22 авг 2025, 01:37 от Ябълкова

# 49
  • In transit
Skk007, това тирамису е много лесно без яйца, само смесваш съставките за крема и е с бишкоти. Може да го направиш в тава, кремът позволява и да го украсиш с пресни плодове отгоре, вместо с какао.
Ако не искаш да има кафе в тортата, може да направиш смес от прясно мляко и малко ванилия (ром или някаква есенция по избор) с която да напоиш бишкотите. Потопяваш ги бързо, ако ги оставиш малко повече, се разпадат след това. Това важи винаги за бишкотите, въпреки, че лидълските са малко по-твърди. Препоръчвам ти, ако имаш Била наоколо да вземеш от техните бишкоти, пак са х 400г пакети, но са по-хубави от лидълските.

Тази бисквитена торта с два крема също е много лесна за приготвяне и е с плодове.

и още една разновидност за лесен крем с вкус на кафе.

# 50
  • Велико Търново
Благодаря на всички ви!!! Сега ще видим кое ще избера, но ще ги гледам детайлно за да избера моето нещо което да направя. Кафените много ме изкушават, но ще трябва да правя и за деца отделно.. което не е проблем в сезона на сладоледа Simple Smile
Казвате че в тава ще стане, да не се занимавам с рингове, а да съм  в тава.

# 51
  • In transit
skk, да, в тава нямаш проблем, като стегне после лесно се вадят парчетата с лопатка. За кафето, може да ползваш безкофеиново, заради децата, така ще имаш аромата на кафе, но без кофеина вътре.

# 52
  • София
Благодаря на всички ви!!! Сега ще видим кое ще избера, но ще ги гледам детайлно за да избера моето нещо което да направя. Кафените много ме изкушават, но ще трябва да правя и за деца отделно.. което не е проблем в сезона на сладоледа Simple Smile
Казвате че в тава ще стане, да не се занимавам с рингове, а да съм  в тава.
Предлагам ти да направиш торта -тирамису , тук ще намериш няколко рецепти -
ТОРТА ТИРАМИСУ С ШОКОЛАДОВ ПАНДИШПАН СЕРАНО - TIRAMISU CAKE WITH SERRANO CHOCOLATE SPONGE CAKE
Скрит текст:
тази модел го правя най.-често
ТОРТА ТИРАМИСУ - TIRAMISU CAKE
Скрит текст:
има и още тук - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/search?q=%D1%82%D0%B8%D1%8 … D0%B8%D1%81%D1%83

# 53
  • Велико Търново
Ех, марчева, Марчева... сега ме разколеба много и се замислих за ТОРТА ТИРАМИСУ - TIRAMISU CAKE.... хем по моите възможности, хем  атрактивно... добре че имах работа в обедната почивка и не успях да напазарувам Simple Smile отивам да закарам децата на детски РД и ще го мисля  какво ще бъде докато те се забавляват, а аз ще пазарувам.

# 54
  • Бургас
skk, нещо не кулинарно: наречи тортата на мъжа си и каквато и да я направиш, ще стане разкошна! Едно време не ми се получаваха питките и някой ми каза, че като наречеш питката на някого, ще се получи. И така, колкото пъти съм нарекла питката на майка ми, на детето или мъжа ми, винаги става много вкусна. Меся, приготвям и наричам, че я правя за ... с много обич. Сигурно и за тортата ще е така 🙂

# 55
  • Велико Търново
Благодаря на всички! Тъкмо съм готова, не я нарекох, тъй като сега чета, но със закъснение му я наричам Simple Smile
Направих нещо като тирамису, но с безкофеиново кафе и с крем от сметана и маскарпоне. Утре ще ръся с какао. Утеха ми е факта че ще се яде къъъъсно вечерта и каквото стане. Няма да снимам, тъй като ми изгоря крушката на хладилника Simple Smile

# 56
Здравейте!
Имате ли съвети/изпробвана рецепта за вкусни и хрупкави домашни гризини?

# 57
  • In transit
Здравейте!

Заповядай: Хрупкави гризини Може да ги направиш колкото дълги искаш.

# 58
  • Русе
Скрит текст:
Здравейте!

https://ipeychev9.blogspot.com/2021/12/blog-post_27.html

# 59
  • София
Здравейте!

Солети с кашкавал

Общи условия

Активация на акаунт