За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 17 862
  • 418
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 7 486
Бурканите със зелен боб бих изхвърлила. Това са консервите, които най-често могат да съдържат и ботулинов токсин, та не бих поела излишен риск.

# 31
  • Мнения: 24 633
Той ми е в по-голяма опаковка, ще си отмеря аз колкото реша. Въпросът е дали примерно вместо 1 лъжичка сода да сложа 2 лъжички бакпулвер или в друго съотношение да заменям.

За бурканите с боб щом са се надули капачките и аз не бих рискувала.

# 32
  • Варна
  • Мнения: 2 180
 А, ами да.

# 33
  • Русе
  • Мнения: 6 174
Скрит текст:
Аз разтапях на дъното на тавата масло и тогава слагах плодовете.
 Да попитам - моят мъж е направил няколко партиди зелен фасул в буркани. На няколко буркана виждам надути капаци. Има ли смисъл да ги отворя, заваря за 5 минути с други капачки , ако са читави за ядене или да не си играя и направо да изхвърлям?

Виж първо дали течността в буркана е мътна или ако има по дъното бяло. Също пробвай дали зеленчука е омекнал. Ако всичко е наред, можеш да използваш за ястия. В противен случай спокойно можеш да ги изхвърлиш.
Смяната на маринатата и ново заваряване може да не помогне при омекнал зеленчук.

# 34
  • София
  • Мнения: 12 222
.......................
 Да попитам - моят мъж е направил няколко партиди зелен фасул в буркани. На няколко буркана виждам надути капаци. ..........................
Ще ги изхвърля, много е опасно защото ботулинов токсин се образува, те бих ги ползвала, майната му на зеления фасул.

# 35
  • Мнения: 94
Точно това търсех! Благодаря на Вас и на всички споделили рецепти 🤗

# 36
  • Мнения: 43 544
Продължение на въпроса ми за оцет от смокини. Осигурих продуктите, отворих 1-2 рецепти, но никъде не пише дали смокините трябва да се нарежат на парчета, дали да се намачкат или се пускат цели при захарта и водата.

# 37
  • Русе
  • Мнения: 6 174
Скрит текст:
Продължение на въпроса ми за оцет от смокини. Осигурих продуктите, отворих 1-2 рецепти, но никъде не пише дали смокините трябва да се нарежат на парчета, дали да се намачкат или се пускат цели при захарта и водата.

# 38
  • там където има винаги вятър
  • Мнения: 2 681
Продължение на въпроса ми за оцет от смокини. Осигурих продуктите, отворих 1-2 рецепти, но никъде не пише дали смокините трябва да се нарежат на парчета, дали да се намачкат или се пускат цели при захарта и водата.
Рових се и аз, и в този блог...пише - срязани на четвъртинки, а ако са малки - на две.
https://ivisgoodfood.blogspot.com/2019/09/blog-post_27.html
Аз пък се интересувах за сушене на смокини и тогава bilqna спомена: за сушене - срязани на две, за оцет - цели...Не знам, но аз ги искам цели сушените и така ги оставих, друг е въпроса дали ще изсъхнат Rolling Eyes

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 14:06 от mama iasi

# 39
  • Sofia
  • Мнения: 22 580
Мама ги суши цели смокините.

# 40
  • под тепетата
  • Мнения: 11 182
Струва ми се, че по- добре ще е да са намачкани за оцета. Ще предложа на шеф мастера ми да пробва.

# 41
  • Варна
  • Мнения: 2 180
 Сушила съм цели смокини върху/и покрити/ хартия (от брошури, твърда и здрава е, леко избърсана за по-хигиенично) , сложени на една страна, не с дръжката нагоре, стават идеални.

# 42
# 43
  • Мнения: 495
Мъфини с боровинки (по рецепта на Пеп4о Stuck Out Tongue Winking Eye) дали ще се запазят свежи до утре вечер? Как да ги съхраня?

# 44
  • Sofia
  • Мнения: 22 580
Мъфини с боровинки (по рецепта на Пеп4о Stuck Out Tongue Winking Eye) дали ще се запазят свежи до утре вечер? Как да ги съхраня?
В затворена кутия, след пълното им охлаждане

Общи условия

Активация на акаунт