За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 32 777
  • 757
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 3 329
Благодаря. Агенцията ще даде жито и питка. За останалото у дома имаме грижа ние.

# 16
  • Бургас
  • Мнения: 1 762
Имам едни хубави сливи джанки и искам да направя сок да пием в къщи. Не сироп за разреждане, а сок. Пила съм компот, варен в тенджера, само плодовете не ядях. Това ми се иска да направя. Ама как? Колко захар за 1кг. примерно, кога се слагат сливите, разрязани ли да са (ще ги изхвърля, само сока ще пием), лимон слага ли се и кога? Индрише не харесвам, така че бих го пропуснала. Моля за рецепта! 🙂

# 17
  • Мнения: 8 529
Компот от джанки за бърза консумация правя на око. В тенджера слагам джанките и вода. Когато са почти готови (започнат да се разваряват), слагам захар на вкус, да поври малко и охлаждам. Лимон не слагам, понякога слагам индрише или пръчка канела.
Това е, съжалявам, че нямам точни пропорции.

# 18
  • Мнения: 355
Имам едни хубави сливи джанки и искам да направя сок да пием в къщи. Не сироп за разреждане, а сок. Пила съм компот, варен в тенджера, само плодовете не ядях. Това ми се иска да направя. Ама как? Колко захар за 1кг. примерно, кога се слагат сливите, разрязани ли да са (ще ги изхвърля, само сока ще пием), лимон слага ли се и кога? Индрише не харесвам, така че бих го пропуснала. Моля за рецепта! 🙂

https://zi4e57.blogspot.com/2010/09/blog-post_21.html?m=1

А от сливите можете, да си приготвите пестил. Сварените плодове без костилките се пасират с пасатор или джиджавка. На хартия за печене се разпределя на тънък пласт сливовото пюре отгоре се покрива с още един лист хартия за печене и се изкарва на терасата на слънце. Щом изсъхне хартията и на пипане пестила е твърд се прибира. Отнема около седмица, за да изсъхне пестила.
Съхранява се в буркани или със стреч фолио в хладилника. Не се разваля.

Последна редакция: сб, 16 авг 2025, 10:53 от Dresly

# 19
  • Мнения: 8 074
Ябълкова, слагаш джанките да се сварят и, ако имаш, във водата можеш да сложиш листа от вишни и ягоди. Придават много приятен аромат. Като омекнат плодовете ги минаваш през сито и към него добавяш прецедента водата, в която са вряли. Слагаш захар на вкус и го клопваш за няколко минути, докато захарта се разтвори. Можеш да добавиш и малко лимонов сок. Охлаждаш и прибираш в хладилника.

# 20
  • Мнения: 355
Здравейте,

търся рецепта за торта Златка от 80-те години. Помня само, че се използваше компот от кайсии, плодовете бяха към нещо като блат може би, а след това сокът се използваше за навлажняване на блата.

# 21
  • Мнения: 8 074
Dresly, не занам дали за същото става въпрос, но аз правя нещо такова.
Правиш си пандишпанова смес от 5 яйца, 1чч захар, 1чч брашно, 1/2 чл бакпулвер, щипка сол. Тавичка 26 см я намазваш с олио и я набрашняваш. Отцеждаш плодовете на 2 компота от кайсии. Нареждаш плодовете на дъното на тавата. Отгоре изливаш пандишпановата смес и печеш в предварително загрята на 180 С фурна. Като се изпече обръщаш върху чиния/поднос, охлаждаш леко и сиропираш със сока от компотите. Може да се направи и с компот от праскови или смес от двата.
1чч = 200 мл

# 22
  • Русе
  • Мнения: 6 358
Скрит текст:
Здравейте,

търся рецепта за торта Златка от 80-те години. Помня само, че се използваше компот от кайсии, плодовете бяха към нещо като блат може би, а след това сокът се използваше за навлажняване на блата.

Този сладкиш е с компот от кайсии.

# 23
  • Мнения: 355
Dresly, не занам дали за същото става въпрос, но аз правя нещо такова.
Правиш си пандишпанова смес от 5 яйца, 1чч захар, 1чч брашно, 1/2 чл бакпулвер, щипка сол. Тавичка 26 см я намазваш с олио и я набрашняваш. Отцеждаш плодовете на 2 компота от кайсии. Нареждаш плодовете на дъното на тавата. Отгоре изливаш блата и печеш в предварително загрята на 180 С фурна. Като се изпече обръщаш върху чиния/поднос, охлаждаш леко и сиропираш със сока от компотите. Може да се направи и с компот от праскови или смес от двата.
1чч = 200 мл

Много ти благодаря, мисля, че е тази рецепта която търся.

# 24
  • под тепетата
  • Мнения: 11 322
Аз разтапях на дъното на тавата масло и тогава слагах плодовете.
 Да попитам - моят мъж е направил няколко партиди зелен фасул в буркани. На няколко буркана виждам надути капаци. Има ли смисъл да ги отворя, заваря за 5 минути с други капачки , ако са читави за ядене или да не си играя и направо да изхвърлям?

# 25
  • Мнения: 4 301
Аз бих отворила бурканите, ако не са минали много дни, бих опитала на вкус как е и бих ги затворила с нови капачки и стерилизация за още 5 мин. Ако имате фризер може да ги замразите в пакетчета, стига да няма промяна на вкуса. Изхвърлянето е най-лесно, но целият предварителен труд би бил напразен.

# 26
  • под тепетата
  • Мнения: 11 322
Да, точно затова ще ги пробвам първо. Благодаря! Няма как във фризера, иначе 2/3 си спестяваме труда, но...

# 27
  • Варна
  • Мнения: 2 347
Dresly, а аз правих карамел в тавата, като стегне, подреждах плодовете, заливах с пандишпановата смес и, след печене, обръщах на поднос.

# 28
  • Мнения: 24 892
Ще трябва да изпека содени питки -Добружанки, мързеливки или кой както им казва. Установих обаче че съм свършила содата, но пък имам бакпулвер и не ми се излиза само за една сода. Колко бакпулвер да сложа вместо нея? Знам че е горе-долу наполовина сода и киселина в него, това значи ли да сложа двойно за да имам пак толкова сода в питките?
Много рядко пека по нещо и дори и да съм заменяла преди, вече не помня как. Знам че ще се получат, само не мога да реша за количеството бакпулвер. Знам че тук ще ми помогнете, не може да не е заменял някой.

# 29
  • Варна
  • Мнения: 2 347
  Ами бакпулверът е сода и лим.киселина, равни части, така че... А  содата я неутрализираме в кис. мл., или оцет, та сложи цялото пакетче.

Общи условия

Активация на акаунт