За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 11 414
  • 263
  •   2
Отговори
# 240
  • София
Имам доста тиквички чудя се как да ги пробутам. Правих вече пълнени и тиквички със скир, на грила за гарнитура... Но имам още. Знам че в Гугъл ако напиша много рецепти ще ми излязат, но бих искала изпитана рецепта да пробвам да направя.
Когато имам повече тиквички една част ги правя на тиквени кюфтенца, страшно много ги харесваме, много са вкусни - ГРЪЦКИ КЮФТЕНЦА ОТ ТИКВИЧКИ СЪС СИРЕНЕ ХАЛУМИ - GREEK ZUCCHINI FRITTERS
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_303.html
Скрит текст:
а тук има още много рецепти само с тиквички -
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/search?q=%D1%82%D0%B8%D0%B … D1%87%D0%BA%D0%B8

# 241
  • In transit
Di Soleil, възможно е проблемът да е от материала на формата ти, защото казваш, че е нова. Знаеш ли каква марка е, пише ли някъде по нея или на картонената опаковка да пише?
Но е напълно възможно и от новата ти фурна да е, пробвай да промениш градусите, с 10-20С надолу/нагоре, докато нацелиш правилните. Ако според теб, стои, като леко неизпечен, значи трябва да ги намалиш с 10С и да пробваш дали ще се изпече по-добре. Може също да увеличиш леко времето на печене... с 5-10-15 минути. Друг вариант е да пробваш да изпечеш кекса в друга по-ниска форма, като запазиш градусите и времето, което си пекла досега. Например вземаш кръгла форма, слагаш в средата стъклена или метална чашка и процедираш по същия начин. Може и без да слагаш нещо в средата. Така ще разбереш дали е от новата ти форма.

# 242
  • Sofia
На мнението на Мики съм, различното от преди когато е ставал добре кексът са формата и фурната, в тях се съсредоточи.  Нова фурна си е... трябва да я опознаеш.  Формата пък... да залепва само в една част... или фурната не пече там или формата не е наред.  Пробвай в друг съд, да видиш как ще е.

# 243
  • Варна
Рецепта за кьопоолу? Не консерва, за разядка. Може ли да се пасира? Не ми харесва ня едро.
Някой пекъл ли е чушки и патладжан във фурна с еър фрайър програма? Патладжана надупчен или нарязан се пече? На каква температура горе-долу?

# 244
  • София
Di Soleil, пробвай няколко варианта, за да разбереш къде е проблемът. Като начало, може да направиш кекса в старата форма (ако си я запазила), за да видиш в този случай какъв ще бъде резултатът. Ако кексът се получи, най-вероятно има проблем с новата форма. При новата форма, може да коригираш времето на печене (според мен е най-добре, ако има вариант печене само отдолу, да се пусне в началото 10 мин. допълнително по този начин). Освен това, след като извадиш кекса от фурната, не бързай да го обръщаш. Изчаквай го малко повече да изстине, преди да го сложиш на решетката.

# 245
  • Русе
Скрит текст:
Не ми се отлепва кекса напоследък и се чупи. Какво правя неправилно?
Правя от години един кекс, който става сочен, а не сух. Винаги се е отлепвал от формата. Бях спряла да го правя. Междувременно имам нова фурна и нова форма. Откакто възобнових правенето все се чупи, защото една част остава на формата. Формата и метална, уж незалепваща, за разлика от старата ребрата са малко по-тънки. Такава е:

Намазнявам с олио и слагам брашно.
Горещия кекс оставям на решетка около 10 минути. След това почуквам от всички страни, отлепям с нож, обръщам. Ако усетя, че не пада продължавам процедурата. Обръщам пак и тогава кекса пада, но една част най-горната, само в едната половина остава във формата. Сто някак влажна и сочна, но е изпечена.
Почнах да се съмнявам, че го държа прекалено много на решетката и с охлаждането се подмокря вътре.
Или пък да слагам прекалено много олио и брашно на формата? Обикновено подготвям формата и тогава бъркам сместа. Това олио и брашно престояват известно време.
Ще се радвам на съвети, защото кекса е много вкусен, но не става за гледане.

Здравей!
Когато сменях моята форма за кекс преди около 4 години имах подобен проблем. Новата форма /също незалепваща/ се оказа по лека. Бях свикнал автоматично да го правя със  старата форма и всичко си беше наред. Увеличих времето за печене с около 10 минути при новата и всичко стана тип топ. Кексът си излизаше като при старата.
Аз добре разтръсквам формата с кекса когато поизстине и като видя че се отлепя от стените го обръщам върху дъска /тава, подложка/.
Новата форма беше с около 2-3 см с по широко дъно.
При старата кекса

При новата форма

# 246
Току що изпекох един за проба и отново се счупи. Формата е на Zenker, също като старата, но и на мен тази ми се струва по-тънка и лека. Увеличих времето, дори го завъртях един път докато се пече, извадих го на напълно суха клечка, старах се много да го отделя, почуквах, похлопвах и ето го … отново винаги точно тази част не се отлепва. А мислех да го нося на работа 😫

Както се вижда един тънък слой остава.
Съединих го и го залях с шоколад отгоре, хем да се залепи, хем да има някакъв вид.
Ще си купя друга форма, започвам да си мисля, че тя не е наред. Във фурната не се съмнявам, пека и други сладкиши и няма проблем освен с този кекс. Направо 😤😤😤😤

# 247
  • под тепетата
Не я хвърляй, опитай друга рецепта! А защо не пробваш без вентилатор печенето?

# 248
Да, имам един обикновен сух кекс ще пробвам с него. Пека всичко на този режим освен брауни и става добре. Ще пробвам

# 249
  • Русе
Скрит текст:
Да, имам един обикновен сух кекс ще пробвам с него. Пека всичко на този режим освен брауни и става добре. Ще пробвам

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_6205.html

# 250
Рецепта за кьопоолу? Не консерва, за разядка. Може ли да се пасира? Не ми харесва ня едро.
Някой пекъл ли е чушки и патладжан във фурна с еър фрайър програма? Патладжана надупчен или нарязан се пече? На каква температура горе-долу?
Пека ги в еърфрайера. Надупчен патладжана. Можеш да пасираш, аз го обичам ситно накълцан. Олиио, сол, чесън, печените зеленчуци. Може да сложиш и печен домат.

# 251
Патладжанът го пека на котлона, беля горещ и намачквам с вилица. Пасиран не ми харесва.

# 252
  • Русе
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/07/blog-post_27.html

Ако имаш машинка за месо, ги смели с нея. В чопъра става също, но не до гладкост, а да останат чушките на малки парчета. Слагаш всички продукти и завърташ за малко. Виж снимката.

Това също се получава много добре.

# 253
  • Варна
Направих кьопоолу. 1 голям патладжан, 4 червени пиперки и 2 домата консервни (забравих сорта). Доматите не бяха едри, те този сорт не са. Подправки на вкус. Стана вкусно и течно.. Wink Като много гъста супа. Другият път мисля, ще спестя домати.
Сетих, се Рома е сортът

# 254
  • София
Току що изпекох един за проба и отново се счупи. Формата е на Zenker, също като старата, но и на мен тази ми се струва по-тънка и лека. Увеличих времето, дори го завъртях един път докато се пече, извадих го на напълно суха клечка, старах се много да го отделя, почуквах, похлопвах и ето го … отново винаги точно тази част не се отлепва. А мислех да го нося на работа 😫
......................................Направо 😤😤😤😤
Тази форма или направо същата на zenker също я имам, ползвам я редовно и не ми е създавала проблеми, това категорично, но само да те попитам дали добре е намаслена формата. Ясно е, че почти е невъзможно да се сложи хартия за печене, но слагам меко масло направо го намазвам с пръстите на ръката и най-вече в гънките на формата. Пробвай, за мен няма добро омасляване

Общи условия

Активация на акаунт