За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 32 174
  • 757
  •   1
Отговори
# 720
  • Русе
Скрит текст:
Търся рецепта на (закуските) софиянки от моето детство... това, което има в и-нет въобще не прилича на онези мазнички дишички, които аз си спомням... Thinking

Предполагам че сте видели тази рецепта, за която се пише че е най близко до оригинала.

# 721
  • При елфите ...
Скрит текст:
Търся рецепта на (закуските) софиянки от моето детство... това, което има в и-нет въобще не прилича на онези мазнички дишички, които аз си спомням... Thinking

Предполагам че сте видели тази рецепта, за която се пише че е най близко до оригинала.

Да, благодаря... но тези, които помня изглеждаха по друг начин... тези са като вити банички. Онези, които правеха при нас приличаха на големи милинки със сирене и поляти с нещо от горе...

# 722
  • Sofia
Да, благодаря... но тези, които помня изглеждаха по друг начин... тези са като вити банички. Онези, които правеха при нас приличаха на големи милинки със сирене и поляти с нещо от горе...
Изобщо нямам представа за какво става дума, но ето милинки. Simple Smile Ако ти вършат работа, снимката е линк.

# 723
  • Бургас
Хммм, защо си мисля, че между милинка и софиянка, разликата е само в заливката с галета на милинката?
И двете ги обичам и бих казала, че са еднакви!
Имаше нашумяла рецепта за милинки преди години из форума... Много сполучлива беше!
Мерси, че ме подсетихте да я погледна и направя.

# 724
Ако можеш да устискаш до утре по някое време, ще дам рецептата на мама за тях - и аз много ги обичам, но напоследък рядко правя. Дано ти допадне рецептата, но имай предвид, че консистенцията всеки път може да се различава в зависимост от брашното, размера на яйцата и гъстотата на киселото мляко, ще трябва да преценяваш малко и по усет.

# 725
  • Sofia
Хммм, защо си мисля, че между милинка и софиянка, разликата е само в заливката с галета на милинката?
Защото под заливката тестото колко да е различно... няма много накъде...  Simple Smile

Чакам с нетърпение рецептата от Кубртова, че ми стана любопитно, още повече че съм ги пропуснала някак тия софиянки...

# 726
  • При елфите ...
Изобщо нямам представа за какво става дума, но ето милинки. Simple Smile Ако ти вършат работа, снимката е линк.
Благодаря за рецептата, интересна е, такива милинки не съм виждала...

Имаше нашумяла рецепта за милинки преди години из форума... Много сполучлива беше!
Мерси, че ме подсетихте да я погледна и направя.
По моите спомени тестото на софиянките и милинките си приличаше (със сигурност беше с мая), но в софиянките слагаха сирене отгоре и ставаше нещо като кладенче и ги заливаха с нещо, което стоеше на трохички (ако правилно си спомням) и бяха доста мазнички...

Ако можеш да устискаш до утре по някое време, ще дам рецептата на мама за тях - и аз много ги обичам, но напоследък рядко правя. Дано ти допадне рецептата, но имай предвид, че консистенцията всеки път може да се различава в зависимост от брашното, размера на яйцата и гъстотата на киселото мляко, ще трябва да преценяваш малко и по усет.
Ще ми бъде интересно, когато имате възможност...

# 727
Имам нужда от идея за торта.
Ще ми се да е с два крема, единия маскарпоне с течен шоколад. Понеже е много тежък търся да го олекотя с нещо, но не знам какво ще му отива и какви блатове да направя.

# 728
Ще ми се да е с два крема, единия маскарпоне с течен шоколад. Понеже е много тежък търся да го олекотя с нещо, но не знам какво ще му отива и какви блатове да направя.
Добави сметана, за омекотяване на крема. Блатовете са без значение какви са.

# 729
  • Русе
Скрит текст:

Малко е играчка, но тортата става разкошна. Няма шоколад.
https://ipeychev9.blogspot.com/2018/11/blog-post.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2025/02/blog-post_28.html

# 730
Може ли някой да помогне с изпитана рецепта за ръжен хляб?
Благодаря предварително!

# 731
  • In transit

Това полятото отгоре, т.е заливката ми е най-любимото нещо в милинките или софиянки, както им казваш.
Ето рецепта, как се приготвя. Тези милинки са точно със сирене и таква хрупкава и мазна заливка.

Сега направих справка с учебника по технология на хляба и хлебните изделия. Софиянки са точно милинки със сирене, като разликата от търновските е, че се правят с маргарин. Или поне едно време са се правили така.

Ze-ze, имам хубава рецепта за ръжено-пшеничен, ако ти върши работа.

# 732
  • Русе
Скрит текст:
Благодаря предварително!

https://ipeychev9.blogspot.com/2017/01/blog-post_23.html

# 733
Ей, много сте гладни, пък аз работих през нощта, че и допреди малко и чак сега влизам да ви видя.
Ние казвахме питки "Софиянки" на ей това печиво, което е без  мая, става бързо и много пухкаво. Рецептата е от мама, приблизително от 80-те години:

ПРОДУКТИ (*имайте предвид, че дозата не е голяма, излизат около 9-10 средно големи питки, не като милинките, които помня като по-дребнички, поне в моя край бяха такива):
1 кофичка кисело мляко заедно с 1 ч.л. сода бикарбонат
1 яйце (белтъкът в тестото, жълтъкът – за намазване)
1 и ½ ч.ч. натрошено сирене (ч.ч.200 мл)
3 равни ч.ч. (ч.ч. 200 мл) брашно (в зависимост от вида на брашното може и да се добавят 2-3 с.лъжици)
Краве масло

ПРИГОТВЯНЕ:
Добре е продуктите да са престояли (без маслото, за да се реже по-лесно на кубчета) около 30 минути на стайна температура.
Фурната се включва да загрее предварително до 200 гр. (*в зависимост от фурната, може и до 180-190, а при сегашните функции за бързо загряване не е нужно да се включва съвсем в началото на процеса)   
В купа се изсипва разбитото със содата кисело мляко, добавят се белтъкът от яйцето, натрошеното сирене и накрая брашното. Сместа се разбърква с дървена лъжица (така ми е най-лесно), с набрашнени ръце се правят питки  и се нареждат в намазана с краве масло тава. Намазват се с жълтъка и в средата на всяка питка се поставя бучка краве масло (ако е с морска сол, още по-добре), като се притиска да хлътне в тестото. Пекат се около 20 минути, като при по-ранно зачервяване се намалява температурата и се покриват до изпичането с домакинско фолио. Завиват се с кърпа за около 10 минути. Нататък всеки знае Simple Smile

# 734
  • Sofia
Кубратова,  това  + олио са Мързеливки/Добруджанки. Интересно ми е без мазнината, та бих пробвала, благодаря!

Благодаря предварително!
Моят е с квас и 100%  ръж - уникален вкус, абсолютно самодостатъчен, но и филийка с масло е...  та ако те устройва заповядай:

Скрит текст:

Предната вечер забърках 50% Закваска и на сутринта я вложих,  солта е 2% , хидратацията 93%,  брашно - 100% ръж.
Разтворих кваса във водата (83%),  добавих брашното и смесих добре. Оставих за 30 минутна почивка, да се хидратира брашното.  Тогава добавих по 2% сол и захар с 10% вода  и ги вложих добре, оставих пак за 30мин.  Семената запекох на сух тиган,  добавих  и овесени трици,  сос от фурми и вода и задуших  към 10мин.  Размесих ги добре в тестото и...  това е работата. 🙂   Намазах формата с меко масло и покрих с микса семена. Поставих тестото,  натъпках, заравних и загладих и отново поръсих семена.  Покрих  и оставих на стайна температура 24-25 градуса.  Когато видях че е на 1см от ръба на формата, че има дупчици по повърхността, загрях фурната на 230градуса с тавичка на дъното, сложих хляба на 2 от 5 степени на фурната и две ледчета в тавичката и настроих таймера на 8мин. Ледът се беше стопил, намалих на 220градуса и пекох така 22мин.  за общо 30, след това още толкова на 190 градуса.  Проверих готовността с термометъра, до 97-98 градуса температура на хляба . Оставих  да се охлажда и съзема от 16ч. вчера до тази сутрин в 8.00ч.  

Общи условия

Активация на акаунт