"Селски" номера и пинизи (тема 4)

• 50 151
  • 741
  •   1
Отговори
# 435
Аз лично не се дразня, но разбирам хора, които биха се подразнили на такава история. Ако си взел заем 35 000 лв., ще го изплащаш няколко години, ще се лишиш от доста неща, за да го изплатиш, ще трепериш да не останеш без работа и още подобни екстри. Ако си пенсионер - това ти е пенсията за поне 3 години, в която трябва да вместиш всичките си нужди през това време. Подобна е историята, ако работиш на минимална заплата. И изведнъж се намира някой, който за ден придобива тази сума ей така, от нищото, без дори да е пуснал тото фиш и да му е излязъл късмета. Разбирам хората, които са се подразнили.

# 436
Това е един от най-мистериозните призиви за дарения, които съм виждала - дарявайте, без да ви казвам за какво ми трябват парите, ама и няма да ви (по)кажа колко пари съм получила от дарения.

За сметка на това е фрапиращо голяма и фрапиращо бързо набрана исканата сума, че и отгоре има. Като знам, че и пари за лечение на болни, на които всеки ден без съответното лечение им намалява шанса да оживеят, не се събират с такава скорост, за животни пък да не говорим - вижда се, че със седмици и месеци се събират суми от сорта на 2-3 хиляди, нужни да се изплатят задълженията за лечението на някое пострадали животно... Та определено си е впечатляващо.

# 437
Животът не е справедлив. Един инфлуенсър прави 1 000-5 000-10 000 лв. за ден-два, а хиляди други не могат да си платят здравните осигуровки.
Но не са тези начините да бъде преборено социалното неравенство.

# 438
Това не е социално неравенство.

# 439
Има вариант и да не са събрани 35 000 лева за един ден. А по-малко...а от срам тя да е писала така за да тушира недоволството.

Има вариант и да не са й трябвали 35 000, а по-малко...а да се е подсигурила с посочване на по-високата сума...

Много опции има, но само тя знае каква е истината.

# 440
Животът не е справедлив. Един инфлуенсър прави 1 000-5 000-10 000 лв. за ден-два, а хиляди други не могат да си платят здравните осигуровки.
Но не са тези начините да бъде преборено социалното неравенство.

Ами, да беше поработила тогава 5 дни и да го изкара тия пари с инфлуенсване. Айде да не се правим, че на хората им дават 2 дни срок да погасят 35 хиляди като първи срок... За каквото и да е било, включително и за незаконни дейности, хазарт и пр. Това не е сума, за която има човек 2 дни срок да се издължи. За да се в стигнало до двата дни, за които трябва да намери 35 хиляди, или многократно и от дълго време е дължима тази сума, или се послъгва, се добавя типичният елемент на спешност, който да мотивира хората да даряват.

# 441
Мда. Един от признаците на фишинг е именно елементът на спешност и неотложност! От един курс го знам....но то не е нещо тайно де, всеки що годе технически грамотен го знае това.

# 442
Други са разследващите в темата, не аз. Няма как да знам дали прави по 35 000 за два дни или не. А и не ме интересува.

Но пак казвам - това противопоставяне "тя намери как да събере 35 000, а други не намират" с нищо не е от полза за вторите, а едва ли с нещо трогва дарилите за Албена, забравих ѝ фамилията. Преди няколко дни го обсъждахме, но явно се налага да повторим - не всеки, който е дал за нея, е щял да даде тези пари на друг или друга кампания. Както писа потребителка - тя, а вероятно и повечето други далири, са позлвали тази ситуация, за да подкрепят Албена в момент на нужда, след като години наред са я следвали и са правили рецептите ѝ. Не че всички са се чудили на кого да дадат точно тези пари.

# 443
Ами, то няма логика да Прави за 2 дни 35000 и да иска дарения 35000, освен ако не ги прави именно чрез дарения. Та да предположим, че има как да знаем, че не ги прави...

Говорех за спешността, че трябват 35000 за 2 дни да се върнат, да се съберат и пр. за някакъв почти невъзможно кратък срок. Наистина обикновено е манипулативен похват, който тригърва хората на подсъзнателно ниво, затова и се използва във фишинга.

# 444
Коментирала съм ето тази реплика към мен:

Ами, да беше поработила тогава 5 дни и да го изкара тия пари с инфлуенсване.

Не знам дали има или няма логика, коментирала съм цитираното плюс няколкото вметки как тя в нужда събрала парите, а други в нужда не успяват да съберат.

# 445
Да, казах го това, защото ти каза в някаква връзка, че инфлуенсърите, каквато е и тя, правели по 1000-10000 на ден, а пък други не могат да си платят здравните. Па и даренията за някои трудно, а пък инфлуенсърите сигурно заслужават повече дарения, защото изкарват повече ли?

# 446
Ето това е връзката, в която написах поста за социалното неравенство:

Аз лично не се дразня, но разбирам хора, които биха се подразнили на такава история. Ако си взел заем 35 000 лв., ще го изплащаш няколко години, ще се лишиш от доста неща, за да го изплатиш, ще трепериш да не останеш без работа и още подобни екстри. Ако си пенсионер - това ти е пенсията за поне 3 години, в която трябва да вместиш всичките си нужди през това време. Подобна е историята, ако работиш на минимална заплата. И изведнъж се намира някой, който за ден придобива тази сума ей така, от нищото, без дори да е пуснал тото фиш и да му е излязъл късмета. Разбирам хората, които са се подразнили.

Грешката ти е, че разсъждаваш в посока кой заслужава повече - Албена, болните, животните, за които пишеш, - и т.н.
А хората, които даряват, изобщо не правят такива сравнения, те даряват на каузата, която им е най-близка. В случая - на инфлуенсърка, при това - готвачка, както натъртват противниците ѝ. Ама имало по-заслужили от готвачката според една част от обществото... добре, но онези хора са решили това за своите пари. Останалите имат възможност да постъпят по друг начин.

# 447
Явно прекалено много пари се вихрят около нас, след като хилядите инфлуенсъри (вече имам чувството, че всеки втори е инфлуенсър) получават такива суми ден през ден

# 448
Как няма. Ако хората не се интересуваха от инфлуенсъри, нямаше да правят такива пари. И темата щеше да линее.

# 449
Е да ги направи като инфлуенсър, де! Нямам против. Но да не проси, щото нейния призив е точно това. Като пирамидите от едно време, пратете 1лв в плик на 10 човека и после ще получите еди колко си пари.

Общи условия

Активация на акаунт