На море в Гърция 2025 - III

• 37 942
  • 712
  •   1
Отговори
# 495
  • Варна
И мен тази година комарите ме направиха на нищо. Има ли някакво гръцко мазило, с което бързо да минават. Мажа се с фенистил, но не помага при мен. Миналата година ползвах гривничката на Parakito и комарите ме пропуснаха.  Но аромата е много силен и не посмях заради бебето да я сложа.

Любимец съм на гадинките , винаги са ми проблем и за щастие Фенистил ми помага , а също и УРГОДЕРМИЛ - ТЕЧЕН ПЛАСТИР СЛЕД УХАПВАНЕ ОТ НАСЕКОМИ , както и гръцките стикчета с които се намазва нахапаното място. Щом гривничката помага не виждаМ  що да не я ползвате , те бебетата не за чак толкова крехки и чупливи. Иначе съм твърдо убеден , че за такива като мене които са  любими за гадинките нищо от десетките препоръчани средства не помага и си ме хапят.

# 496
Аз тази година ползвах стик на Uriage от наша аптека за след ухапване. Доста ми облекчи сърбежите.

# 497
  • София
Моята дъщеря получи тежка токсо-алергична реакция след ухапване от насекомо в София, когато беше на 5 години и я лекуваха в Пирогов. Не се разбра какво е насекомото, но допускаха, че е от комар. Предписаха й Локоид Липокрем (кортикостероид) при силна реакция след ухапване, за да се избегнат последващи проблеми. И до ден днешен (повече от 10 години) го нося с мен на почивки - незабавно облекчава сърбежа и пъпките минават по-бързо. Но все пак си е тежка артилерия - маже се тънко и не се прекалява.

Параход, и от мен пожелания за бързо изчезване на неприятните симптоми и без нови срещи отблизо с лилавата гад. Дай, моля, малко повече подробности - ти видя ли медузата, преди да те жилне и много ли бяха. Уж трябваше популацията им да намалее след цъфтежа през 2021 г., но май ще трябва ние да свикваме с присъствието им в любимото Средиземно море Thinking и да слагаме по едно пакетче сода за хляб в плажната чанта. Казват, че е заради общото затопляне на водата.

Последна редакция: ср, 10 сеп 2025, 11:35 от миленка_д

# 498
  • Пловдив
Като сте се заговорили за гадини и насекоми, да се включа и аз - бяхме в Керамоти през почивните дни и зет ми го убоде нещо в морето по ходилото. Първоначално мислихме, че е настъпил мида - има едни бели, много остри, като игла, но после видяхме, че отдолу на ходилото има още няколко по-малки дупки, което ме навява на мисълта, че може да е щипки на рак. Страшно много го боля в продължение на 2 часа - едва излезе от водата, и после едва се прибра в хотела, който е на 5мин от плажа. Казва, че все едно 100 оси го жилят непрекъснато.
Имахме медицинско лице в нашата компания, намаза се с Алергозан, изпи един Аулин и чак след 3-4 часа спря да го боли. Нямаше подуване, само леко зачервяване в първия половин час, заради травмираното място.
Така и не разбрахме какво беше това. Не е влизал навътре в морето - водата беше до колене. Там няма и морски таралежи.
Някой има ли идея какво може да е?

# 499
  • София
Може да е настъпил риба Морски дракон. Сигурно не е лошо да посети лекар.

# 500
  • Стара Загора
Ако има някой , който предпочита натуралните средства. Може да си носи и Ледум ( хомеопатичен продукт) , помага при ухапвания/ ужилвания , при които мястото е зачервено ,има отток и усещане за парене, сърбеж. Подобрява се от студени компреси.

# 501
По темата с жилещи и отровни гадинки. Ние тази година видяхме на три места риби дракон, като две от тях бяха greater weever, една lesser weaver. На пясъчни плажове, на под метър дълбочина. Мъничката беше скрита в пясъка, големите стояха отгоре, не се плашеха от човешкия трафик. Ние винаги влизаме с аква обувки и мъжът ми опита да разрита едната да отиде на по-дълбоко, защото босоноги деца играеха наоколо. Ами два пъти я ритна, докато се премести… разбрах как стават ужилванията.

Също видяхме лъвска риба в Закинтос. Също толкова безстрашна, оставя те да се приближиш и не се помръдва.

# 502
  • Sofia
Също видяхме лъвска риба в Закинтос. Също толкова безстрашна, оставя те да се приближиш и не се помръдва.

Да, защото в естествения им хабитат те нямат никакви врагове, съответно – един вид, безстрашни са. Simple Smile И аз обичам да ги фотографирам отблизо, много са красиви!
Иначе, вече се забелязват във все по-северни води. Последно видях такава рибка на Корфу, в дълбоката част на плажа. Което не е добре за местните видове, разбира се.

# 503
Благодаря за загрижеността, момичета. Два дни по-късно вече почти няма следа от пипалата на хищника Simple Smile

Иначе и на мен това от разказа на Лили 78 ми звучи като риба дракон. Но за всички по-сериозни морски гадини това е протоколът - първо противоалергично (през устата е по-ефективно, отколкото мазане с нещо, и категорично не алергозан, има си съвременни молекули) и нестероидно противовъзпалително (нурофен, аулин), и ако няма усложнения, това обикновено е достатъчно.

Приятни последни ваканционни дни на всички!

# 504
Параход,при мен 8 дни след ужилването от лилава медуза,настъпи късна алергична реакция,в пъти по силна от първоначалната ,така че имай едно наум.Пих антихистамин плюс кортико,но ефект нямаше.Помогна ми мазане с Локоид липокрем,по препоръка от дерматолог.Първоначално беше както си описала.Белег имам,2 месеца след
инцидента.

# 505
  • Варна
Някой има ли идея какво може да е?

ДРАКОН
Със стотици ги ловим и тук в Черно море барабар със сафрида. Много са вкусни като им се отрежат отровните шипове на гръбната перка. Реакцията е точно такава - много силна болка и схващане на цялата ръка за 2-4 часа( на ръката щото нас рибарите ни жилят като не ги забележим сред сафрида - имам случай да напълня чепарето и половината да са дракони - плуват заедно със сафрида:). Не е трагично страшно освен ако не настъпи някаква алергична реакция ама аз поне не съм чувал Simple Smile

# 506
  • Пловдив
Благодаря за загрижеността, момичета. Два дни по-късно вече почти няма следа от пипалата на хищника Simple Smile

Иначе и на мен това от разказа на Лили 78 ми звучи като риба дракон. Но за всички по-сериозни морски гадини това е протоколът - първо противоалергично (през устата е по-ефективно, отколкото мазане с нещо, и категорично не алергозан, има си съвременни молекули) и нестероидно противовъзпалително (нурофен, аулин), и ако няма усложнения, това обикновено е достатъчно.

Приятни последни ваканционни дни на всички!
Той зет ми изпи и един Ериус, но и локално имахме само Алергозан (оказа се, че сме забравили Фенистила и само това имахме под ръка).
Не знаех, че ги има тези риби в гръцкото море, а и не бях чувала за тях, но още тогава попитахме в хотела и те казаха, че вероятно е това.

# 507
За ухапване от комари мажа мен  и децата с гел на Бебо, заредила съм се в началото на лятото. Охлажда и успокоява.
https://bebo-bg.com/gel-sled-uhapvane-ot-nasekomi-20-ml/

# 508
Я казвайте пак процедурата и да вървя в аптека, Аулин, сода, онуй кремче дали го дават без рецепта, какво друго?
В Солун ще потърся и крема за медузи, че както в момента съм на АБ от една оса и ако ме срещне другарката Пелагия, не знам, не знам, може да се не върна 😀

# 509
  • Пловдив
Содата за какво помага? Може да е коментирано, но съм изпуснала.

Общи условия

Активация на акаунт