На море в Гърция 2025 - III

• 35 618
  • 679
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Пътувала съм с Глобал преди четири години. Добра организация, без проблеми.

# 661
  • София
И мен това, който най-много ми хареса в Атина, наред с Акропола и другите древни останки бяха именно пясъчните плажове с палми край тях. Много малко столици в Европа имат такова съчетание, да не кажа, че може и да е уникална.

А аз имам въпрос за Солун. Не знам дали пиша в правилната тема, но се надявам да не е проблем, че ще питам тук! Simple Smile

Иска ми се да отскокнем на еднодневна организирана екскурзия до Солун с автобус, защото предния път не успяхме да влезем в църквата Св. Димитър и крепостта. Тогава на визита там беше Мицотакис и беше пълна лудница, сега искаме да отидем през октомври, но за един ден, само за да видим църквата отвътре и крепостта.

Коя агенция бихте препоръчали за еднодневно посещение?
До колкото виждам изборът ни е между Лукс Травел и Глобъл тур. Имате ли мнения и отзиви за тях? Благодаря предварително!

С Глобъл тур пътувам редовно от две години, включително и Гърция (Лефкада) този дъдлъг уикенд. Лукс Травел не са ми познати.

# 662
Здравейте, има много интересни пътувания с акцент църквата Св. Димитър, и посещение на Атон - само за мъже - Атон, организирани от свещеници.  Вероятно ползват агенция.  Не знам от коя част на България сте, не знам дали сте и православен/православна - но, ако да -  разпитайте ако имате познат православен свещеник.  Но не е за 1 ден.  Това е като поклоннически/религиозен туризъм. 
А аз имам въпрос за Солун. Не знам дали пиша в правилната тема, но се надявам да не е проблем, че ще питам тук! Simple Smile
Иска ми се да отскокнем на еднодневна организирана екскурзия до Солун с автобус, защото предния път не успяхме да влезем в църквата Св. Димитър и крепостта. Тогава на визита там беше Мицотакис и беше пълна лудница, сега искаме да отидем през октомври, но за един ден, само за да видим църквата отвътре и крепостта.

Коя агенция бихте препоръчали за еднодневно посещение?
До колкото виждам изборът ни е между Лукс Травел и Глобъл тур. Имате ли мнения и отзиви за тях? Благодаря предварително!

# 663
Добър вечер. Влизам за бърза консултация.

Имаме път до Гърция и приятелка иска да минем през Ираклица за бърза разходка и сбогуване с морето. Дали ще има отворени магазини и ресторанти ? Или всичко е затворило кепенците ?

# 664
Разбира се, целогодишно има, а и до края на септември би трябвало да са доста.

# 665
Понеже стана дума назад за гафове с навигацията, ние просто сме абонирани, мъжът ми само по някоя тежка въздишка пуска😀
Сега на Самос в старото Вати сме подминали огромен паркинг и се завряхме ето тук, личат си деругите по ъглите 😀

На Икария като взехме колата и човекът каза, не гледайте навигацията, гледайте табелките и наистина, това, което Гугъл дава винаги като алтернатива, е главният
път. Та, минавайки няколко пъти покрай една табелка Летище, решихме, че от там ще си ходим. Гугълката не го беше и сънувала този път😀, циментови серпентини по една отвесна скала, някой по-лабилен шофьор би слязъл от колата 😀

Последна редакция: сб, 27 сеп 2025, 14:17 от evhen

# 666
...някой по-лабилен шофьор би слязъл от колата 😀
То и лабилен спътник може да поиска да слезе или пък да го свалят принудително от колата Laughing

# 667
# 668
Дами, тъй като никой около мен няма кола и не шофира и личното возило е абсолютен лукс, тези истории за душман-навигации много ме забавляват. Като приказки зот хиляда и една нощ. Искрено ви завиждам за свободата да може да избираш път и място на момента. Дай Боже всекиму.

Аз закривам летния сезон с една бърза Ираклица. От недолюбваните най-близки северногръцки дестинации там може би ми харесва най-много. За мен истинската Гърция си остават островите. Цяла любов.

Изпразнено е вече доста. Магазинчето за джунджурийки, което търсех беше затворено, както и повечето ресторанти, но се намира някой ентусиаст.

Завръзнах сутринта. Един вятър брули. Яке, полар, тениска иии пак ръцете ми кочан. После към 13 най-накрая събрах смелост и по бански /за снимките де/. Не съм се къпала, защото за моите разбирания вече това е немислимо , но плувци си имаше. Ритуално намокрих краче за сбогуване с лятото и морето.

#bonus Една византийска пума :
Скрит текст:

Изключително съм благодарна за този морски сезон. Реализирах много мои планове и създадох нови за следващото лято.

Благодаря на всички, в темата тук за всеки пост, всеки съвет, всеки разказ и снимка, които са ме провокирали и вдъхновявали. За вас Афродити и Аполоновци, поздрав:

Желая ви много здраве и още много слънце и солени дни. Бъдете с любимите си хора и ценете всяка малка радост и споделени изгреви и залези. А за малките разочарования и несгоди дори забавете. Бързо да идва лятото и да е още по- благодатно Simple Smile))

# 669
Мило ми става, като ви чета:heartbeat:

Първа Гърция за нас беше от 1 до 7 Май  2007г. егати кефа, без визи в ЕС. На Вурвуру бяхме.

ММ седна в нас на компа и на гугъл ърт - въртя кълбото 3 дни и накрая вика, ела да видиш тук ще ходим.

Така натоварихме децата в колата купихме си от Лукойла една хартиена карта и газ. Никакви навигации не сме имали.

Уникална Ситония обиколихме я на длъж и на шир,  всичко ни беше за сефте - първо беше празно Май месец, водата беше чай, храната уникална. Любов от пръв поглед. та до днес.

..и така забравихме за нашето море.

от снощи

# 670
  • СОФИЯ
В Корфу днес е идеално за плаж.

# 671
Здравейте, влизам за попитам някой знае ли как действа здравната система в Гърция?   В момента сме в Гърция, взехме си заместители на здравната карта - едни сертификати, в случай че бързаш и не можеш да изкараш пластика.   Пролемът е треска, която мина но кашлица и да не се влиши не знам дали трябва антибиотик или какво лечение.  Тези сертификати покриват ли преглед при простудно заболяване/вирус или трябва застраховка. В държавна болница мога ли да отида с тия листчета?

# 672
  • софия
Цитат
Когато се нуждаете от медицинска помощ, докато сте в друга страна от ЕС, ако представите вашата Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК), можете да улесните плащането и възстановяването на разходи.
С ЕЗОК можете да ползвате здравни услуги и да поискате възстановяване на направените от вас разходи при същите условия като гражданите на страната, в която се намирате. Ако лечението, от което се нуждаете, е безплатно за гражданите на тази страна, вие също не трябва да плащате за него. Ако се налага да заплатите за лечението си, можете да поискате сумата да ви бъде възстановена от националната институция в съответната страна или от вашата здравноосигурителна институция, когато се приберете във вашата страна.
Разходите ви се възстановяват според правилата и ставките в страната, в която сте получили медицинска помощ. Това означава, че пълните разходи за лечението ще ви бъдат възстановени или ще трябва да заплатите потребителска такса според правилата на страната, в която сте получили медицинска помощ. Вашата здравноосигурителна институция може да реши да ви възстанови пълните разходи в зависимост от собствените си правила.
Във всяка страна от ЕС има поне едно национално звено за контакт, което може да ви помогне, ако имате въпроси относно възстановяването на разходи.
https://www.nhif.bg/bg/abroad/repayment
Грубо казано трябва да отидете в болница/при лекар, който има сключен договор с тяхната здравна каса, за да може да ползвате ЕЗОК. Пазите всички бележки и рецепти. При връщане в България се попълва заявление и се прилагат, за да бъдат възстановени разходите.
https://www.nhif.bg/bg/abroad/repayment/ec_24_2011

# 673
Благодаря, Звънче!   И рецепти ли осребрява здравната каса?   А това, че нямам пластика на здравната карта, а заместителен сертификат на лист хартия не би трябвало да е проблем, нали?

# 674
  • софия
Нямам личен опит, но имам спомен, че възстановяват и суми от рецепти. Вероятно има някакви изисквания.
Сертификатът замества ЕЗОК и не би трябвало да е проблем.
Бързо оздравяване!

Цитат
Необходимите документи, които трябва да се подават за разглеждане от НЗОК са:
1. Декларация в свободен текст за съгласие за предоставяне на лични данни на лицето, на което е оказана медицинска помощ, и на заявителя, в случаите когато заявлението е подадено от упълномощен представител на лицето, на което е оказана медицинска помощ;
2. Оригинали на разходооправдателни документи, доказващи оказаната медицинска/дентална помощ или закупени лекарствени продукти (фактури, сметки и др.) с официален превод на български език;
3. Оригинали на платежни документи (разписка, квитанция, касов бон, извлечение от банкова сметка и др.) с официален превод на български език, удостоверяващи извършено плащане по представените разходооправдателни документи за получената медицинска/дентална помощ или закупени лекарствени продукти;
4. Копие на медицинска документация с официален превод на български език, удостоверяваща получената медицинска/дентална помощ или закупени лекарствени медикаменти и периода на извършването й;
5. Оригинал на документ, издаден от съответната банка, в потвърждение на данните за личния IBAN номер на банкова сметка в български лева на лицето;
6. Заверено копие от документ, удостоверяващ качеството на настойник (за напълно недееспособните лица), попечител, родител;
7. Заверено копие от Акт за раждане и задграничен паспорт (лична карта) на дете (при подаване на заявлението от родител).
8. Нотариално заверено пълномощно – оригинал или нотариално заверено копие (при подаване на заявлението от пълномощник), в което изрично е посочено, че пълномощникът се упълномощава да подаде в НЗОК заявление и нужни документи за възстановяване на разходи за получено трансгранично здравно обслужване, както и на каква база да бъде извършено възстановяването, както и да получи по своя сметка определената сума за възстановяване по съответното заявление (в случай, че това е желанието на заявителя);
9. В случаите, когато е заявено възстановяване на разходите за високоспециализирани и/или болнични трансгранични здравни услуги /по приложен списък/, към документите се прилагат заверено копие на издадено предварително разрешение от НЗОК за възстановяване на разходите за същото трансгранично здравно обслужване.

Общи условия

Активация на акаунт