На море в Гърция 2025 - III

• 45 165
  • 771
  •   1
Отговори
# 735
  • София
Мацки (и момци), да ви питам – за няколкодневно пътуване до Гитио кои са по-инетересните забележителности, на които трябва да се обърне внимание в околността? И кои плажове в района препоръчвате?

Ако някой се сеща и за заведения, които са "a must", би било супер. Мерси! bouquet
По принцип от там е удобно да се обикаля из Мани - Ареополи, Ватия, Геролименас, Лимени, Нео Итило, пещерите Дирос (влиза се с лодки). Там се намира и нос Тенаро, който е най-южната точка на континентална Гърция, но май не е за препоръчване. Аз останах при колата и разглеждах близкото светилище на Посейдон, но мъжът ми каза, че пътеката е ужасна - около 2 км. пек и остри камъни.
Не препоръчвам да се ходи по западния бряг на север от Ареополи. Най-много до Агиос Николаос. Към Кардамили (красиво градче е) и Ступа е неприятно туристическо. Ходихме до много красив плаж близо до Кардамили. Казва се Фонеа или Фонеас. Много ми заприлича на Калади на Китира. Обаче и през октомври беше пренаселен за моя вкус. Не мога да си представя какво е в сезон. Simple Smile

За плажовете май не мога да съм полезна, защото знам, че обичаш да се гмуркаш. На плаж Валтаки (Глифада) има руини от заседнал кораб. Може и да е интересно зад него. Иначе плажът е пясъчен. Селиница, Мавровуни и Вати също са пясъчни. Запазила съм този списък с плажове, но линкът е остарял и снимките не се отварят. За целия пръст са. Заглавната снимка е на Фонеа, за който споменах по-горе.

В записките си за Гитио имам записани 2-3 рибни ресторанта на крайбрежната, но тъй като не сме по рибата, не сме ги пробвали. За сметка на това миналата седмица бяхме в едно ресторантче с мръвки. Беше много атрактивно. Поръчахме си нещо като мешана скара- от всичко по малко. Simple Smile Бяха 3 размера. Ние си взехме малка порция за двамата за 17 евро. Средната беше 27, а голямата не помня. Донесоха ни я върху една голяма хартия. Joy

Не можахме да изядем всичко. Взехме си част от мръвките за вкъщи, въпреки, че поделихме голяма част с този сладур:

Цялата улица е с шарени чадъри:

Ето как изглежда отвън:

Иначе в записките ми препоръчаните рибни ресторанти са Saga и Η Τράτα

Ако ходите до Нео Итило, там имаме любима таверна. Хвалили са ми рибната Черния пират, но ние сядаме в съседната Karavopetra. Предишния път ядохме пълнени цветове от тиквички (макар да беше през октомври). Този път нямаше, но всичко, което опитахме беше много вкусно. И залезът е прекрасен!

Последна редакция: пн, 20 окт 2025, 23:02 от Таня67

# 736
  • Sofia
Танче, сърдечно ти благодаря за колоритното и изключително подробно описание! Two Hearts Даде ми някакви супер насоки!

По отношение на гмуркането – вече не съм най-големият му фен конкретно в Гърция. Simple Smile След като посетих Египет, сетивата ми в гръцките води някак съвсем естествено се притъпиха и понастоящем нямам интерес да шнорхелувам с часове около гръцките подводни камънаци, както преди. Макар от време да време да се сблъсквам челно с късмета да срещна някой наистина интересен екземпляр.
А и да не забравяме, че водата през октомври цялостно си е хладна и е трудно да се практикува добър шнорхелинг. Поне за мен.

Да ти кажа, преходите хич не ме плашат, та ме заинтригува с този нос. Само има риск мъжкото тяло да ми мрънка на главата през цялото време, щом маршрутът не е сред най-щадящите. Grinning Ама каквото – такова.

Вие много симпатичен гостенин сте си имали на вечеря. И ние почти винаги делим хапването си с тях – котьовците са ми голяма слабост, което мисля си личи от километри. Grinning

# 737
  • София

Да ти кажа, преходите хич не ме плашат, та ме заинтригува с този нос. Само има риск мъжкото тяло да ми мрънка на главата през цялото време, щом маршрутът не е сред най-щадящите. Grinning Ама каквото – такова.
Дано мрънка само малко. Joy Мъжът ми много обича да ходи. Разходките му обикновено са по 14-15 км. Обаче тази пътека хич не му беше харесала. Не става въпрос за денивелация или за дължина, а за гадни камънаци. Тук има клипче и снимка. На самия фар много му беше харесало.

До паркинга има таверна, която ми бяха препоръчали, но не бяхме гладни. Наблизо е и въпросното светилище на Посейдон, което ме избави от скуката, докато го чакам. Simple Smile Има и две малки каменливи плажчета.

Котьовците винаги са с предимство в снимките ми. Simple Smile Тази година бях впечатлена от котките на Китира. Бяха масово кастрирани, гледани, охранени. Пуснах много снимки в котешката тема - както в този пост, така и в заглавните постове по-горе. Animal Cat

Забравих да ти покажа магазинчето за зехтин. 6 евро за литър и 2 евро за тенекията. Залепено е за тази гумаджийница. Хвалят и маслините им.

Ето как наливат зехтина ми Joy:

Последна редакция: пн, 20 окт 2025, 22:37 от Таня67

# 738
  • някъде ... тук ...
На нас ни хареса до Тенаро и обратно, а и самият нос. Два пъти сме ходили, все в края на май. Мащерката покрай пътеката и по склона е в изобилие и си ухае прекрасно.

# 739
Здравейте, пътуваме за Пелопонес. Искаме да спрем на място откъдето може да се види Коринтския канал. Може ли някой да ми посочи място или координати, които да посоча в гугъл мапс.

# 740
  • софия
Здравейте, пътуваме за Пелопонес. Искаме да спрем на място откъдето може да се види Коринтския канал. Може ли някой да ми посочи място или координати, които да посоча в гугъл мапс.
Тук. Има и паркинг.

# 741
Тук. Има и паркинг.
Много благодаря!

# 742
  • София
И аз потвърждавам, че пътят до Тенаро не е изобщо труден. Каменистата част е много малко и само в края, но и тя не е нищо особено. Проблем е единствено, че е по-дълго и голо и може да е много горещо. Но гледката е разкошна и според мен не е за изпускане, а сега едва ли ще е голяма жега.

# 743

До потъващия мост, вижда се целия канал https://maps.app.goo.gl/x9gPSyEB2dAJRYyp8

Ето как наливат зехтина ми Joy:

На една от снимките им в Гугъл има буркани с маслини. Едните са от много дребен сорт, много ароматни. Такива за пръв път ядох именно в таверната на Тенаро при бабата преди доста, доста години. Питахме я тогава как се казват, но не ни разбра. Купих си буркан тогава от Кардамили.  Едва тази година на Крит установих какво им е името. Tsounates/ΤΣΟΥΝΆΤΕΣ. Горещо препоръчвам да се пробват. Много дребни, 1/2, че и 1/3 от нормалните маслини.

Последна редакция: вт, 21 окт 2025, 17:28 от Аncy

# 744
Поради предстоящите Коледни празници ми се върти идея за посещение на Коледния базар в Трикала, дали се заслужава, моля за мнения, както и места за настаняване по това време

# 745
  • София
Ние каква простотия сътворихме на потъващия мост на Коринт - минахме с колата през него, поогледахме се, не ни хареса гледката и с децата се върнахме пеша, ММ се забля нещо и докато се върне на моста, пуснаха бариерите и мостът взе да потъва. 40 минути се чакахме от двете страни на канала, докато минат няколко яхти и атракционни корабчета. 😂
На устието на канала има много странно село, Истмия, изглеждащо пусто, но всъщност толкова пенсионери накуп не бях виждала, целият тротоар покрай тесния плаж беше пълен с баби и дядовци и пристигаха още, всеки понесъл свой стол.

# 746
Имам малко работа на 1ия ръкав около Калитеа и си търся помещение, дали в Калитеа има все още работещи тавернички да хапне и пийне вечер човек ?

# 747
Приключи и моята отдавна планирана почивна на остров Крит. Имах само 4 пълни дни, но успях да видя по-интересните места. Бях направила план предварително и дори го преизпълних. Неочаквано за мен времето беше идеално - около 25 градуса през деня. Температурата на водата беше различна на различните плажове. Най-топла беше на Превели. Ходихме на Балос и Елафониси, плажът на Ставрос, нощувахме всеки ден на различни места. Много ми харесаха градчетата Ретимно и Плакиас, както и Агиос Николаос.
Определено препоръчвам посещение на Крит през октомври. Обмислям посещение на Родос, отново през месец октомври.

# 748
Планирам Крит за догодина юни месец. Моля кажете ми става ли за плаж, водата достатъчно ли е топла? Ако някой е бил по това време, ще съм благодарна да сподели.

# 749
  • София
Ние сме били 2019 г. от 04.06. до 11.06. На някои места (Елафониси) беше студена водата - сигурно 18-19 градуса. На други беше 20+, което за нас беше ОК, но не за всички е така. Специфичното беше, че точно тази година времето беше нестабилно до късно и водата не се стопли навреме. Иначе при нас времето беше хубаво и горещо (но не прекалено), като изключим обичайните северни ветрове, които са доста неприятни.

Общи условия

Активация на акаунт