На море в Гърция 2025 - III

• 46 616
  • 771
  •   1
Отговори
# 180
  • Sofia
Луканико от Аргаласти не стана работата /затворено/, но купихме от друго село телешко и агнешко и беше супер. Днес денят започна с мед от черен чесън. След пелионския зехтин закупихме черен чесън starter pack, така че програмата е изпълнена.

Какво точно има в този стартер пак и на какво има вкус и откъде го купихте?

# 181
Запис Blue Heart Нямам търпение за есенното ни гръцко приключение. Ще бъде септември. Надявам се на циганско лято и добър завършек на сезона Animal Cat

Дано имате късмет. Някога обичахме да ходим след 15.09, когато учениците са на училище и няма навалица, но в последните години рискът от ранно "обръщане" на времето стана много голям и вече не рискуваме да ходим след 01.09.

# 182
  • Пловдив
...
Какво точно има в този стартер пак и на какво има вкус и откъде го купихте?
Аз си го нарекох starter pack, не се продава така. Просто взехме няколко продукта за проба на тръгване от Волос, защото нямам идея какъв е вкусът. Не сме ги и отваряли още, така че съм само с дегустация на меда /ползва се за сирена/.
https://blackgarlic.gr/
За протокола - за пръв път случихме абсолютно безветрие на източния бряг на Пелион, че и безвълние.
И луканикото-

# 183
Някой има ли представа дали посетители, не гости на Mount athos resort в Йерисос могат да посещават плажа им?

# 184
Видяхме костенурки, видяхме!

1. Възрастни - на пристанището на Айос Состис, откъм островчето Камео. Самото островче също беше приятно за шнорхелинг, но входът от 10 евро ми се видя в повече, ако и да включва фото ключодържателче в цената. Инстаграмъбъл е за тийн контингента и младежите, нелоши коктейли забъркваха, та  ако това е вашето нещо, ще ви хареса.

2. Бебета - Паралия Каламаки е мястото. В последните 2-3 години на Дафни и Маратониси има по-малко гнезда за сметка на източен Лаганас и Каламаки, които бележат ръст (ни разказаха от Архелон). Отивате сутрин в 7 (по-рано е забранено) и е много вероятно да видите. Тази сутрин имаше две излюпващи се гнезда, вчера - 4. Утре пак сме тук, мъничките са като буболечки, много сладки и е много емоционална гледка как се щурат и оставят малките си следички по плажа и как се забързват, като усетят влагата на морето под крачетата си.

Гледате отдалеч, не вдигате шум, стоите на едно място, шумът от стъпки ги объркват. Една тумба румънци се бяха скупчили над едно от гнездата тая сутрин и малкото се беше ошашавило и обикаляше в кръг. Много е важно сами да намерят пътя до морето и да стигнат на собствен ход, това развива мускулатурата им и без това, колкото и да е странно, женските не биха намерили пътя си до плажа да си снесат яйцата след 20 години. Та тези две лутащи се костенурчета момичетата от Архелон, като видяха, че са объркани, ги върнаха обратно в гнездото най-безцеремонно и ги заровиха. Аз бях в шок, но те обясниха, че вече са загубили много телесна топлина и са объркани, под пясъка ще се стоплят и ще излязат довечера по залез, по-добре било така за тях.

И тази сутрин броиха излюпени гнезда, това до шезлонга ни имаше 146 яйца, повече от половината успешно излюпени!

3. Nefis - разходка с лодка с представители на Archelon, не сме преследвали костенурките, цивилизовано отдалече ги гледахме и момичетата разказваха интересни неща за тях. Посещава се Маратониси и Кери с две спирки за плуване. По-скъпи от другите турове от пристанището, но си струва и част от парите отиват за Архелон.

# 185
  • Троян
Здравейте. Следя темата цяло лято с интерес, очаквайки своята почивка от другата седмица. Ще сме аз, мъжът ми и детето и ще посетим Неа Перамос. За първи път ще посещаваме Гърция. Видях, че има 3 маршрута от нашето населено място до там, като на отиване съм се спряла на преминаване през Троянския проход и съответно през Маказа, а на връщане през ГКПП Илинден.
Какво мислите вие, дали е подходящо по този начин откъм пътища, трафик и т.н.? Виждам, че през Маказа няма пътни такси, а на Илинден има - как точно става плащането, като ще преминаваме от там на връщане? Има ли и някакви тънкости по принцип за пътуване и шофиране из Гърция (освен спазване на ограниченията)? Също така искам да попитам и с какви налични пари кеш е хубаво да разполага човек? Обмених известна сума, а като цяло смятам да плащаме с карта, но се чудя да не се окаже сумата ни малко Rolling Eyes

# 186
  • Пловдив
Пътни такси през Маказа има-на магистралата до Кавала са поне на 2 места.
Ние всичко плащаме с карта, но все пак имаме и някакви пари в брой, основно ако в заведенията някой от компанията плати сметката и се наложи да му дадем кеш.
На плажа също плащаме кеш, разни дребни покупки като сладолед-също. Обикновено нося 500 евро и последния път върнах 120 Simple Smile

# 187
Здравейте! Ние пътуваме от София и предпочитаме през Маказа. Излизала съм и през Гоце Делчев за Кавала, и през Кулата за Керамоти. Не ми харесват пътят и пунктовете от там, но не сме излизали, откакто са новите условия в Шенген. Пътят през Маказа е много хубав. До средата на септември може да е малко натоварено, така че е добре това да се съобрази, но пак казвам, че тази година още не сме минавали. За около седмица, 3-ма възрастни обменяме 300 евро, но където можем, ползваме карта (Revolut). Като цяло не сядаме всяка вечер на заведение, в общи линии, почиваме бюджетно. Имаме близки от Кърджали, които предпочитат, когато ходят в Петрич, да минават през Маказа и Гърция и да си плащат таксите, мисля че не са големи.
Скрит текст:
Здравейте. Следя темата цяло лято с интерес, очаквайки своята почивка от другата седмица. Ще сме аз, мъжът ми и детето и ще посетим Неа Перамос. За първи път ще посещаваме Гърция. Видях, че има 3 маршрута от нашето населено място до там, като на отиване съм се спряла на преминаване през Троянския проход и съответно през Маказа, а на връщане през ГКПП Илинден.
Какво мислите вие, дали е подходящо по този начин откъм пътища, трафик и т.н.? Виждам, че през Маказа няма пътни такси, а на Илинден има - как точно става плащането, като ще преминаваме от там на връщане? Има ли и някакви тънкости по принцип за пътуване и шофиране из Гърция (освен спазване на ограниченията)? Също така искам да попитам и с какви налични пари кеш е хубаво да разполага човек? Обмених известна сума, а като цяло смятам да плащаме с карта, но се чудя да не се окаже сумата ни малко Rolling Eyes

Последна редакция: сб, 23 авг 2025, 19:41 от anmasu

# 188
  • Троян
Благодаря за отговорите Simple Smile

Пътни такси през Маказа има-на магистралата до Кавала са поне на 2 места.
Ние всичко плащаме с карта, но все пак имаме и някакви пари в брой, основно ако в заведенията някой от компанията плати сметката и се наложи да му дадем кеш.
На плажа също плащаме кеш, разни дребни покупки като сладолед-също. Обикновено нося 500 евро и последния път върнах 120 Simple Smile

А за плащането на тези такси как се процедира? Смисъл, предполагам, че са нещо като пуктове с бариери и като стигнеш до такава, плащаш и продължаваш. Или нещо бъркам?

# 189
Да, точно така е. Няма опасност да ги пропуснете или да минете, без да платите. Минавате на гише и плащате с карта или с дребен кеш. Има и автоматични бариери, но те са за хората с транспондери.

# 190
  • Троян
Да, точно така е. Няма опасност да ги пропуснете или да минете, без да платите. Минавате на гише и плащате с карта или с дребен кеш. Има и автоматични бариери, но те са за хората с транспондери.

Супер, благодаря много Blush

# 191
  • софия
И минавате през рамка, над която има човече, а не кола.

Тънкостите при каране в Гърция, освен да се спазват ограниченията, е да се спазват всички правила: колани за всички (глобява се и шофьора и този, който е без колан), без остри предмети в купето с острие по-дълго от 10 см, не се шофира с джапанки, ако в колата има малки деца е забранено пушенето, столчетата за деца са ясни.

Последна редакция: сб, 23 авг 2025, 20:22 от zvаnchе

# 192
  • София
По повод на транспондерите. Дъщеря ми си поръча, но за 2 седмици така и не дойде. Дадохме нашия, защото бях чувала, че и чужд може да се използва. Там, където има видимо по-нови камери, бариерите не са се вдигали, а се е чул звуковият сигнал от устройството. Явно с новата техника сравняват номерата на колите. Simple Smile Върнали се и минали през съседното гише. Там е нямало проблем, но камерата е била от старите.

# 193
  • Троян
И минавате през рамка, над която има човече, а не кола.

Тънкостите при каране в Гърция, освен да се спазват ограниченията, е да се спазват всички правила: колани за всички (глобява се и шофьора и този, който е без колан), без остри предмети в купето с острие по-дълго от 10 см, не се шофира с джапанки, ако в колата има малки деца е забранено пушенето, столчетата за деца са ясни.

Детето е на 8 и половина, и вече е само в седалка с колан. Предполагам, че не е проблем

# 194
  • Пловдив
Може ли да ми кажете има ли изисквания за пътуване с куче в Гърция? За пръв път ще водим нашето-има си паспорт и нужните ваксини. Трябва ли в такъв случай да минаваме на преглед при ветеринар преди пътуването, или никой не проверява?

Общи условия

Активация на акаунт