На море в Гърция 2025 - III

• 38 428
  • 715
  •   2
Отговори
# 435
  • София
На Ставрос плажът пясъчен ли е?

Плажът на север от пристанището е с гадни остри камъни във водата. Трябва да прегазите камъните в началото (2-3 метра), за да стигнето до пясъчно дъно.

# 436
Евентуално в Агиос Николаос в петък или събота вечер.
Нещо конкретно там или?

Сряда вечер - гръцка вечер с музика. Не съм ходила, познати ми казаха. Задължително с резервация.

# 437
Здравейте! Благодаря на всички за информацията и за споделените красиви места! Благодарение на вас си спретнах плана за почивката около Кавала.
Благодаря на *Alis*, Auroraa99, Eleonora1975, medlab - заради вашите разкази и препоръки бяхме на много хубави плажни барове - Veaki (Миродато), май Akrotiri е до него;  Liquid beach bar (Неа Перамос); Aegeo (Керамоти). Най-много ни хареса Liquid - много хубаво, чисто море (но бързо става дълбоко), фин пясък, много мераклийски направен плаж. Плажът е много чист, персоналът е добър, с хубаво отношение, чисти и поддържа постоянно. Паркингът е с тенти. До Liquid има друг бар, като между двата има голяма свободна зона, а и след Liquid е пак свободна зона. Мисля, че свободната зона е или по-голяма, или колкото плажните барове.

Един ден бяхме и в Неа Ираклица, планът беше да сме в Paradiso на плаж, но нямаше сянка, а шезлонгите са масивни. Бяхме в Thalassa beach bar, не бяхме очаровани.
Първия ден бяхме на Veaki - много ни беше хубаво, беше спокойно и персоналът беше много готин. Срещу Veaki има заведение - Gorgona. Както и плажът, така и заведението не са някакви претенциозни, но заведението беше пълно, мислим да седнем на връщане.
Като цяло на всички плажове беше спокойно - има хора, но не е претъпкано.
Кавала я разгледахме само от колата, ама друг път повече. Гледката от терасата на апартамента:

Последна редакция: пт, 05 сеп 2025, 20:10 от anmasu

# 438
На Скиатос има турове само до Лалария или Лалария с още нещо. Но не са всеки ден, и не всеки ден времето позволява да се отиде до пристанището. Затова, ако искате още същия ден проверете на пристанището какво има. Повечето тръгват към 9:30-10, така че имате време да си оставите багажа някъде, да се качите на корабче, и като се върнете към 18ч да се настаните. Ние така първия ден от самолета на Кукунарес с багажа и чак вечерта се настанихме в хотела.
Пак аз Simple Smile
Много ми хареса лудата и чудесна идея първия ден да използваме за водна екскурзия. За съжаление агенцията, която ми препоръчаха има обиколни турове до Лалария, Кастро, Цугрия и тн. в други дни.
Та, мисля да оставим багажа някъде на съхранение и да вземем ранен автобус до Кукунариес. Имате ли представа,  дали съществува водно такси, което прави курсове от Кукунариес до Лалария, Цугрия или подобни?
Скрит текст:
И съответно: Каква цена да очакваме?
Разбира се, ще се радвам на други творчески предложения за няколкочасова екскурзия "Направи си сам" до красив плаж, който не е пренаселен.
Предполагам, че това е химера за Скиятос, но си позволявам да мечтая, че около 9 часа сутринта английските туристи все още няма да са се "освестили" от среднощните партита Wink

# 439
https://www.skiathoswatertaxi.gr/
И съответно: Каква цена да очакваме?
Пишете им на вайбър или уотсап на предоставения телефон и разбирате дали биха ви свършили работа и на каква цена.

Непренаселени плажове има, но не са на автобусната линия и са от по-ветровитата страна на острова. Обаче, дори много от достъпните са големи и имат достатъчно свободна зона. Например А. Параскеви или Вромолимнос.

# 440
  • Sofia
Каквито и агенции да гледате - отидете сутринта на пристанището и ще видите какво се предлага за деня. Автобуси има веднага щом кацнете.  Слизате на пристанището и почвате да гледате. Не знам с колко багаж сте, но няма да е проблем да го качите и на кораба. Просто си подгответе в малки ранички нещата за деня. Ако няма Лалария се качвате на следващия автобус и до някой плаж. Ние бяхме първата половина на Юни и си беше ок, никъде не беше пренаселено. Сега, предполагам, пак ще е така. Набележете си един, два плажа и дали в първия, или втория ден, си ги посетете. На Агия Параскевов има страхотна таверна - Симпозиум. На Кукунарес може да ползвате и сянката на борчетата, но много се набиват иглички по кърпите. И не са за изпускане самолетите сутрин. До към 8:30-9 има поне няколко кацания. Тинейджърите ще се забавляват. После хващате автобуса, или пеша до порта, близо е. И после правите програмата в движение.

# 441
Ако някой щъка по Евия още - една мацка, която живее в Крит, ми препоръча това като "една от най-добрите рибни таверни в Гърция". Гледам, че и други гърци в отзивите това казват.
https://maps.app.goo.gl/3yFUetysHatgD9AD8
Има и таралеж, и онази странна оранжева мида, която одеве показа Сирос.
Странното е, че съм ходила в кафенето за сладолед до нея и въобще не съм я забелязала. Но беше преди обед и може просто да не е работила. Или кой знае.

# 442
Е, язък. Много ще ми е далеч.

Параход, не било мида. Какво е? Нещо си било 🙂
Да не е спам

# 443
Привет от не туристическата част на Крит и по-точно Сития.
Вече седмица сме тук и всеки ден обикаляме различен плаж, търсим по-диви плажове и успяваме да намерим. Доволни сме 🙂

Едно питане имам за цените на лекарствата, има ли надценка някаква заради това че ги купувам от остров? Купих левотироксин, който не за първи път купувам, но ми го продават с 1 евро отгоре от цената, която е на опаковката. Не успях да питам аптекарката защо е така. Може би в някои аптеки продават с надценка, не съм наясно.

# 444
Е, язък. Много ще ми е далеч.

Параход, не било мида. Какво е? Нещо си било 🙂
Sea squirt е името на английски, потърсих го, но то е таксономична единица с безчет видове, далеч не само в Егейско море. На гръцки е както го каза, фуска. Нещо като нищо на света Simple Smile

# 445
  • Стара Загора
Благодаря, Параход. Ние на връщане ако има време може да минем през това ресторантче. Още не съм решила къде ще ни е спирката като слезем на Евия. Мислех си Халки, но пък следващия ден ще имаме повече път, ще решим като тръгнем с ферибота.
Днес ни е последен ден на Скирос утре в 13ч ни тръгва ферибота на обратно. От два дни е облачно и ветровито при нас. Втората екскурзия, за която ви споменах се оказа, че е водно такси и кара само до плаж Агалипа. Но заради времето я пропуснахме и вчера отидохме с колата до плажа. Реално вървенето пеш е около 3-5 минути от последното място , където може кола да спре.  Черен е пътя , но не е лош имаше и ниски коли .

# 446
  • Пловдив
Покрай таверната минахме няколко пъти за 2 лета, хвана ми окото от колата, но може би работи само вечер?
Цялата редичка сигурно се пълни и вероятно е много приятно.
Сирос, тая твар нито съм я виждала, нито я откривам. Сурово ли се яде?

# 447
С лимон и зехтин само.

# 448
emakara, на Скиатос има много опции за еднодневни и няколкочасови круизи. Наистина, обиколете пристанището сутринта, онлайн се предлага само незначителна част от тях, пък и от вятъра и времето си зависи кога-какво ще пътува. Минете и през стария порт, там са по-големите круизни компании, двете пристанища са на няма и 5 минути разстояние пеш, един лек завой ги дели. Предлагат се екскурзии до Лалария или Лалария и Цугрия по залез, тръгват следобед в 15:00 или 18:00 часа, в зависимост от броя спирки. Можете да направите и плаж на Скиатос, и да мръднете с корабче до някъде другаде следобеда, в рамките на същия ден. Тесният диапазон на круизните цени е 25-60 Е и нагоре по мои наблюдения.
От плажовете на Скиатос, достъпни с автобус харесах Агиа Елени и Крифи Амос. Те са последните по линията, но изискват и ходене пеш, ако ще се ползва автобус. Агиа Елени е по-удобният в случая. На мен генерално тези два плажа ми харесаха най-много от тази страна, не знам дали заради човешкия фактор, че окото ми се  уплаши от народ и ибрекурорте на този остров. Най-спокойно ми беше на Мегали Амос, в по-непопулярния му край, но пък този плаж е и най-смотаният. Слагам за цвят няколко снимки на споменатите, които имам на телефона.
Агиа Елени

Крифи Амос

Мегали Амос

Последна редакция: сб, 06 сеп 2025, 15:33 от молец

# 449
Крифи Амос и аз много харесвам, не знаех, че може с автобуса.

Едно време любим ни беше Банана (преди А. Елени на страната на залеза Simple Smile), знам, че след построяването на комплекса е съвсем различно, но все пак ако някой е ходил, може да пусне снимки.

Общи условия

Активация на акаунт