От Варна до Кушадасъ с кола?

• 666
  • 23
  •   1
Отговори
Момичета, привет!

Предстои ни пътуване от Варна до Кушадасъ в края на септември с автомобил и се чудим от къде да минем, през кое КПП (предпочитаме през Малко Търново сякаш, тъй като ни е най-близо), кой път и съответно къде какво такси трябва да платим и къде/как?
Пътуваме с две малки деца и за нас е важно пътуването да бъде по-кратко, но с възможности за спиране за WC и глътка въздух за децата.
Благодаря!

# 1
Това са 960 км и над 12 часа. Със спирането ще откарате 16 часа. Няма как да е кратко.
А ако има и задръствания или забавяне на границата...

# 2
Трябва да сте поне двама шофьори. Ако един човек шофира, от където и да минете е убийствено просто. Реално са 1000 километра. И то не по особени добри пътища на места.
Както са ви написали по-горе поне 12 часа е пътя.
С почивките , ами ако на границата ви забавят, случва се да се чака по 2 часа, че и повече. Може пътят ви да стане 16-18, че и 20 часа. Един човек е трудно да издържи да е в кондиция да шофира.
Нямате ли самолет от Варна - със самолет е 42 минути и сте там.

# 3
Защо не направите една междинна нощувка някъде? Иначе с две малки деца ще ви се стори не път, а ад.
Аз лично не бих си го причинила дори и пари да ми дават. Многократно съм пътувала от София до Кушадасъ, че и до Мармарис, вярно, преди да направят моста на Дарданелите и да пооправят пътя, ама си е много далече.
Иначе маршрутът ви наистина е през Малко Търново.
За да се избегне ферибот (което е още чакане, че са на определени часове и ако изпуснете някой - следващият е след часа два), ето какъв маршрут предлагам:

Разбира се, тези 12 часа няма да са 12, наистина ще са 16 ч. и то, ако няма забавяне на границата.
Спирки в европейската част на Турция няма бол, но все пак ще има. От Чанаккале на юг има достатъчно.
Аз бих направила междинна нощувка именно в Чанаккале или околностите.
Но като цяло - ако имате опция самолет - изберете нея.

# 4
За съжаление самолет не е опция, защото билетите за тогава са 2000+ лв, което е абсурд... На връщане ще спим при приятели в Поморие, но на отиване ще е чудо Tired Face

Двама шофьори сме, не е проблем това да се сменяме.

# 5
Добре, а какъв е проблемът на отиване да си направите междинна нощувка? Няма да ви оскъпи чааак толкова почивката.

# 6
Това обмисляме, дали да не направим една нощувка в Чанаккале

# 7
Е, както писах, минавала съм го този маршрут поне 20 пъти и затова го препоръчвам спането около Чанаккале.
Ако сте само двамата - ОК, за ден се търпи, ама с две деца, то е наказание и за вас и за децата. Нали идеята е да отидете на почивка, а не да се убиете от път още в началото…

# 8
Да, именно... Ако сме двамата не ни е никакъв проблем. Каката също би изтърпяла, но малкият е "чудо в торба стои ли" и до Чанаккале ще е зор, камо ли цялото Joy
Ще търся нощувка там,  ясно...
А може ли повече информация за таксите- до колкото знам на бензиностанциите си купуваш стикер тип винетка, който си зареждаш за магистралите? Около 600-700 лири в посока, нещо такова?

# 9
Пътувахме с кола до Кушадасъ от Русе. Реално е по-бързо и по-добре през Истанбул, въпреки че излиза по-скъпо, защото се плаща магистралата. Но една година минахме през Чанаккале и там имаше ужасно задръстване, пътищата бяха претъпкани и движението беше бавно. Иначе и аз препоръчвам да се пренощува някъде по пътя

# 10
  • Варна
Пътя през Истанбул е по дълъг , но може да се направи кръгово пътуване. И по двата маршрута е през Малко Търново. През Дарданелите вече има мост и може да не ползвате/чакате нито един от трите възможни ферибоота , а и пътищата са доста осъвременени и ако имате късмет може да нямате никакви задръствания и на границата и по нататък. Таксите са незначителни , дори и моста или ферито в сравнение с парите за гориво и евентуална междинна почивка/хотел които са поне 400Е. Е разбира се зависи колко харчи колата и * на хотела .

# 11
  • София
Ако искате бързо и спокойно пътуване, през северния мост на Истанбул и магистралата към Измир. Скъпо е като такси, но е най-бързия и спокоен маршрут. Юни Кушадасъ-Слънчев бряг го взехме за 10 часа.
Чанаккале и нощувка не си заслужава според мен, на отиване минахме моста и Бига, Бандърма и докато се качим на магистралата си беше тъпо - хубав път, но навсякъде 90-70-50, села, градове, няма как да се поддържа темпо.
Поне за нашето семейство на толкова дълъг път е най-добре и спокойно да сме максимално дълго на магистрала или възможно най-главен път, по-малко уморително е.

# 12
Да, но ако се попадне в час пик или има някакъв форсмажор в Истамбул става особено страшно. Задръстванията са брутални. А не е като да не се случват такива неща.

# 13
Ако искате бързо и спокойно пътуване, през северния мост на Истанбул и магистралата към Измир. Скъпо е като такси, но е най-бързия и спокоен маршрут. Юни Кушадасъ-Слънчев бряг го взехме за 10 часа.
Чанаккале и нощувка не си заслужава според мен, на отиване минахме моста и Бига, Бандърма и докато се качим на магистралата си беше тъпо - хубав път, но навсякъде 90-70-50, села, градове, няма как да се поддържа темпо.
Поне за нашето семейство на толкова дълъг път е най-добре и спокойно да сме максимално дълго на магистрала или възможно най-главен път, по-малко уморително е.

Ние искаме през магистрали максимално много, т.като гоним по-кратък като времетраене път, а не живописен път Simple Smile
Аз бях набелязала първоначално пътя през Истанбул към Измир с евентуална нощувка в Истанбул, може ли повече информация като магистрали, такси?
Всъщност по кой от двата маршрута в крайна сметка е с повече магистрали и по-късно времетраене ?
Някак ми се нрави да спим по-скоро в Истанбул, отколкото в Чанаккале

# 14
През Чанаккале излиза по-евтино, но ако се попадне на този път през деня, по отсечката край морето движението е много натоварено. През Истанбул също има шанс за задръствания, но за да се избегнат, трябва да се минава нощем.

Цените по магистралата се променят всеки път, но миналата година платихме около 200 лв общо - отиване и връщане.

Накратко - през Истанбул-Измир разстоянието е по-дълго, но понеже се минава основно по магистрала, пътуването става по-бързо.

Общи условия

Активация на акаунт