От Варна до Кушадасъ с кола?

• 667
  • 23
  •   1
Отговори
# 15
Аз лично настоявам за нощно пътуване, за да може децата да спят през по-голямата част от пътя.
Благодаря на всички за информацията Hug

# 16
  • София
През моста Явуз Султан, който е най-северния на Босфора, изобщо не се влиза в градски условия в Истанбул.
После има малко градска магистрала в Гебзе, точно преди моста Осман Гази, където денем има трафик, и около Бурса и Измир също има трафик, но в "магистрални" условия.
Изцяло магистрала е от качването на Одрин-Истанбул до Кушадасъ ако минете по този маршрут и с двама шофьори няма нужда от нощувка. Около 2500 лири ни излезе като пътни такси.

# 17
През моста Явуз Султан, който е най-северния на Босфора, изобщо не се влиза в градски условия в Истанбул.
После има малко градска магистрала в Гебзе, точно преди моста Осман Гази, където денем има трафик, и около Бурса и Измир също има трафик, но в "магистрални" условия.
Изцяло магистрала е от качването на Одрин-Истанбул до Кушадасъ ако минете по този маршрут и с двама шофьори няма нужда от нощувка. Около 2500 лири ни излезе като пътни такси.

Таксите къде се заплащат с точност? Знам, че май има на границата и на различни бензиностанции, но при нощно пътуване се притесняваме, че може да не работи Rolling Eyes или поне това намирам според информацията из нета

Последна редакция: чт, 14 авг 2025, 15:10 от Little Miss Ratatouille

# 18
Има 15 дни срок за плащане, т.е. можете да ги платите и по-късно, когато имате възможност. Но на някои места има гишета при влизането в определена зона, където може да се плати с карта.

# 19
Има някакви приказки, че не могат да се сменят шофьорите в Турция. Който е записан на граница като шофьор остава шофьор и било проблем ако ви спре полиция и кара другият. Не съм го видяла черно на бяло написано някъде, но ние за всеки случай спазвахме правилото.

# 20
Това важеше едно време за автобусите, но за да се избегнат проблеми, имаше опция за вписване и на втори шофьор. Срещу някаква такса беше. То така или иначе - поне при автобусите беше забранено такива маршрути да се изпълняват само от един шофьор, задължително искаха на границата да са двама.
За леки коли нямам идея, но е хубаво това да се провери, съответно да се заяви, че и двамата ще карате.

# 21
Ако искате бързо и спокойно пътуване, през северния мост на Истанбул и магистралата към Измир. Скъпо е като такси, но е най-бързия и спокоен маршрут. Юни Кушадасъ-Слънчев бряг го взехме за 10 часа.
Чанаккале и нощувка не си заслужава според мен, на отиване минахме моста и Бига, Бандърма и докато се качим на магистралата си беше тъпо - хубав път, но навсякъде 90-70-50, села, градове, няма как да се поддържа темпо.
Поне за нашето семейство на толкова дълъг път е най-добре и спокойно да сме максимално дълго на магистрала или възможно най-главен път, по-малко уморително е.
А колко Ви бяха пътните такси, които платихте за всеки маршрут поотделно?

# 22
  • София
Приложението на ХГС нещо не зарежда, та нямам точни числа. През Дарданели около 1700 лири +-100, през Истанбул 2500 +- 100.
Но, огромно Но за мен, на нормалния път има постоянно ограничения и ако ни бяха снимали в нарушение (не ми е известно, и не сме джигити, но все пак не винаги намалявахме до 50 признавам), може да се окаже и по-скъп. Постоянно има места за обратен завой с 90-70-50.
На магистралата беше 140, на съвсем малко места 120 и мегдана за глоби е много по-малък ако човек шофира що-годе нормално.

# 23
Има някакви приказки, че не могат да се сменят шофьорите в Турция. Който е записан на граница като шофьор остава шофьор и било проблем ако ви спре полиция и кара другият. Не съм го видяла черно на бяло написано някъде, но ние за всеки случай спазвахме правилото.
Скоро питах полицай в Турция и той ми отговори, че няма такова изискване от тяхна страна. Освен това те нямат единна база с границата и не знаят кой в бил шофьор при влизане в страната. Май гранична полиция или митниците изискват който е карал на влизане, той да изкара колата от страната. Но разбрах, че няма ограничение да се сменят двама шофьори по път.
Нашата кола е на мое име. Нелогично е, ако шофира на влизане в Турция мъжът ми, аз да не мога да карам след това.

Общи условия

Активация на акаунт