Забавни, смешни или куриозни случки на път в чужбина

• 3 723
  • 40
  •   1
Отговори
# 15
Аз също имам една сконфузна летищно багажна ситуация. На едно от Лондонските летища. Common travel area полет. Една от проверяващите служителки на Раянеър най-чинно си върши работата, проверявайки всяка подозрителна по размер чанта. В резулат, поне дузина биват глобени, няколко кротки британеца си отварят чантите и изхвърлят от багажа, други, си обличат по няколко пуловера и панталони, едната е спряла и реве зрелищно със сълзи. Накрая, кой глобен, глобен, кой минал под капките, минал, същата служителка започва да проверява паспортите, а всички я гледат с омраза и ненавист. Минавам и аз. А тя на чист роден български започва най-любезно нещо от рода: “а сънародничка, радвам се да се видим, приятен полет”. Умрях от срам. Беше преди 10тина години и преди Брекзит…

# 16
  • София
Аз не пътувам толкова колкото вас. Това ми беше вторият полет по спомен. И като гледам и на другите или просто имаме еднакво мислене 😆

# 17
Летим от Виена. Трябва да имаме кабинен багаж всеки по 8 кг, а сме 4 човека. Мм и синковецът са направили техните по-тежки , за да може на дамите да са по-леки. Сумарно , всичко е точно. Две служителки на Австрийските авиолинии не ни допуснаха да минем докато не направихме всяка раница под 8 кг. Правихме сигурно над десетина итерации, за да можем да комбинираме и 4-те раници под 8 кг. Беше епично, но тези дами нямаха милост. След като преминахме върнахме багажа както си беше, но това е друг въпрос. Понякога , подобна докачливост , е дразнеща. В един самолет сме все пак .

# 18
  • София
На летището сме, на връщане от Малта. Раницата ми минава през скенера и служителят ме привиква с пръстче. Сочи ми багажа и пита - Do you have a lighter? Вече съм в паника и мисля, че ме пита дали нося фенер. Grin Категорично отсичам - No! Той ми отваря раницата, маха ми джапанките и отдолу вади... 20 см запалка, и доста дебела, с надпис I Heart Malta. Joy Е, светнах се вече, запалката я бях купила за майка ми, която все не намира вкъщи, когато й трябва. Човекът ме изгледа въпросително, аз се плеснах драматично по челото и послушно му я връчих, докато се извинявах. Замина подаръкът.

В Швеция няма дамски и мъжки тоалетни, сакън да не засегнат някой трети или четвърти пол. Аз мърморя на летището по този повод. На виенското пред дамската тоалетна имаше огромна опашка. Пред мъжката - никой. Мъжът ми, сочейки опашката - Осъзнаваш ли сега предимствата на общите тоалетни? Мдааа...

Българската среща във финландското селце ме накара да изцвиля от смях! Joy

Последна редакция: сб, 16 авг 2025, 20:29 от Тонка*

# 19
  • Лавал-Пловдив
Миналото лято с ММ пътуваме от Монреал за Чикаго с автобус. Минаваме границата в Детройт. Качва се един митничар (185см, 135кг) в автобуса и пита: Има ли хора с различни от канадски паспорти? От 52 човека автобус само мъжът ми вдига ръка (той е с руски паспорт и с 10 годишна виза за Америка).
Митничарят:Взимай си паспорта и слизай!
Мъжът ми заприсъпя като осъден на смърт към гилотината, а аз смело вдигам ръка и питам може ли да го придружа, че не му е много добър английския. Махна ми с ръка и аз да отида. Другите си останаха в рейса.
Влизаме в една сграда и ни наобикалят още 3ма едни такива огромни и един още по огромен зад гишето. Ние сме дребни хора и сред тях направо се почувствах като смърф.
Почнаха се едни разпити къде отиваме, защо, къде ще спим и прочие и аз за да не задълбавам много в обяснения им казвам, че сме на ``organized trip``(все едно не го знаеха), при което единият митничар прави физиономия и казва ``You are from the organized crime``. В този момент ММ вече съвсем си беше изгубил английската граматика, та аз поех нещата.  Викам си: Айде и престъпници ни изкараха ама не му се давам и обяснявам, че не сме от крайма ами на екскурзия. Митничарят (другите само са наобиколили и гледат сеир)  май много не ми повярва и ми вика: Дай да видя твоя паспорт. Аз гордо размахвам паспорта ми, но съм забравила да го извадя от калъфа, който е шареничък в лилави мотиви и с моя снимка и име на корицата. Той го взима и вика: Какъв е тоя тефтер (другите цвилят наоколо и се събраха да го разглеждат). Аз обидено си го дърпам, изваждам паспорта и му го давам.
Накрая мирясаха и ни оставиха да се върнем в автобуса, ама още като се сетим и се смеем, че сме от организираната престъпност.

# 20
Ох такова унижение..  не мога да се разсмея. Но проблемът е техен не ваш...

# 21
Летя за Копенхаген с прекачване през Полша. На скенера в България нямах проблем, в Полша обаче скенера се разпищя и ми казват "това ни е специалния скенер с който откриваме живи същества скрити в багажа, отворете куфара за проверка". Помислих че е влязла някаква буболечка, отварям, ровят, нищо не намират и почват да вадят неща едно по едно и да пускат куфара все по-празен, да видят какво пищи. Оказа се че пищи късметлийското ми тесте таро, което си нося с мен като пътувам. Извадиха картите, почнаха да ги разглеждат една по една, почнах да се притеснявам че ще ги конфискуват. Питаха какво е това, казах им че са карти за гледане на бъдещето и (с целия си акъл) предложих да им гледам. И това отключи много странна реакция - много бързо ги прибраха обратно в кутийката, набутаха ми нещата обратно и казаха да си продължавам по пътя. Сигурно съм изглеждала като откачалка отстрани, а защо пищял скенера така и не разбрахме, може някое багрило да го е активирало.

Последна редакция: вт, 19 авг 2025, 16:22 от Little Queen

# 22
  • София
Ох скенери...
Понеже ми писна на командировки да ходя като сдъвкана и изплюта, реших и си купих сгъваема ютия с пара. И с мен в ръчния багаж. С мен още двама колеги и те носят такива ютии.
На излизане от БГ - всичко точно. На връщане 3 куфара отделени - моят и на двамата колеги.
Почва вадене и показване на ютията. Показаха ни снимката на рентгена - изглежда като револвер Grinning

На следващата командировка - оставих моята. Двамата ми колеги - носят. Единият го спряха, другият - не. Grinning
А куриозът е, че и двамата имат абсолютно еднакви ютии, една и съща марка и модел, даже един цвят.

Та имайте едно наум ако носите Grinning

# 23
  • Майничка
ММ си донесе от Йерусалим някаква книга с позлатени илюстрации. Беше си я изстрадал дълбоко - преди полета от Израел му преглеждали багажа парче по парче, добре че вече беше трениран да реди бързо и лицеприятно куфари.
Аз съм си тръгвала по чорапки след проверка във Франкфурт. Имах прекачване там, после в Мюнхен, опашката на проверката беше огромна, уж минах с багаж и металодетектор и изведнъж една кака ме спря и ме накара да си събуя ботите. Взе ги и ги замъкна някъде. Чакам, оглеждам се, никаква я няма, а полетът ми е след двайсетина минути. Накрая си взех каретката и тръгнах по чорапи. След 5-6 минути един младеж с количка ме настигна и ми ги връчи без коментари.

# 24
  • Sofia
В този ред на мисли, поредната случка със скенери. ММ е педант, при всяко пътуване куфарът му задължително се фолира, а всичко вътре е в специални травел торбички. Отиваме на семейна почивка, полетът е чартърен, режимът за багаж - значително облекчен. Принципният ми мъж носи само неговите си неща, всичко общо - шампоани, душ гелове, слънцезащита и т.н - в моя куфар. Багажът му е приготвен от рано вечерта, моят се спретва в последната минута. Съответно всичко забравено влиза при мен, докато не изпищя, или отива в ръчния куфар. В последния момент Милото решава, че трябва да вземе всички налични евро монети (1 и 2€), хем ще има за бакшиши, хем ще се отърве от тях.  Слага монетите в две дълги и тънки плътни флакончета с капачета, и къде, къде - в ръчния куфар. Отиваме на летището, чекираме багажа, минаваме скенерите с ръчния. ММ влачи куфара, аз съм пред него, моя милост минава без проблем. По едно време настава суматоха, ръчният куфар влиза и излиза няколко пъти, броят на служителите се увеличава. Връщам се леко назад, ММ стърчи до скенера. Двама мъже се приближават с нашия куфар и много учтиво ни молят да го отворим, показват ни в коя част е притеснителното "нещо". Отварям и започвам да ровя, накрая намирам прословутите флакончета. Вадим монетите, част от "бакшиша" се търкаля по пода. ММ видимо е смутен. Любезният господин, казва, че е бил почти сигурен, какво е това, което прилича на 2 бр. метални полицейски палки, но бил длъжен да провери. Simple Smile Убивам с поглед съпружеското тяло, което е проверено щателно, включително и с натривки за експлозиви. 😂 На връщане, взимам нещата в свои ръце, каквото е останало от "бакшиша", влиза в малък несесер, и в ръчния багаж. Няма два пъти да "отвличаме" самолета. 😂

# 25
  • Майничка
За натривките за експлозиви, имам чувството, че в Белгия имат моя снимка и ме чакат като манна небесна. А аз дори крем за ръце не ползвам!
По-миналата година ми докараха и куче, едно много нахилено немско овчарче. Някак неусетно от устата ми изскочи едно умилено: "У-тю-тю-тю, на леля сладурчето!" (на български), след което си озаптих алчните ръчички и казах на водача на френски: "Извинете, господине!". Ама явно съм гледала кучето, защото полицаят ме поправи: "Тя е дама!".

# 26
  • Sofia
И пак с летищните скенери, виновник за пореден път е съпружеското тяло! Този път проблемът е 4 ветроустойчиви запалки, които "незнайно" как са се  озовали в дамската ми чанта. Действието се развива на летището в Анталия, прибираме се от почивка. За да влезеш вътре минаваш скенери, вторите са след паспортната проверка. Минаваме първите без проблем, отиваме на вторите, с ръчния куфар няма проблем, идва ред на дамската чанта. Влиза и излиза няколко пъти,  молят ме да извадя съдържанието. Излиза първата запалка, служителят се хили доволно и вика има още, вадя втората (винаги нося резервна). Още, още вика човекът, отговарям, че няма, това е! Да, ама не, излизат още 4, които ММ невъзмутимо е пуснал в чантата ми, малко по-рано. С цялата си наглост започва да се пазари да не му ги конфискуват - били сувенири, със сантиментална стойност. Как му се размина, не знам! След този случай, предупреждавам от рано - всички твои запалки, далеч от мен.

# 27
  • на брега на морето
Края на февруари, 2020, прибираме се със самолет от Майорка за Норвегия, аз, мм и 2 те ни малки деца. С няколко куфара и ръчни багажи. Стоим на вратите и по едно време мм ми казва" къде е куфарът " х"? Аз" ъъъ, не знам". Той тръгва назад и вижда въпросният куфар на средата на свободно пространство на летището, но вече около него районът е отцепен и стоят полицаи( всичко се развива за броени минути). ММ им казва" това е моят куфар!" Те" Ти сигурен ли си, че е твоят?" Все пак успява да ги убеди и след малко се връща при нас със злополучния куфар и нататък продължаваме нормално. Sweat Smile

# 28
Последното ми напомни за 2002 пътуване с Малев през Будапеща. Синът ми беше още на по малко от година. На Будапеща - транзитен полет, има някакво закъснение. Не излитаме поне половин час, говоря си със съседката по седалка за закъснението. Протаква се още повече, пристигат някакви бронирани коли, излизат военни облечени в наподобаващи скафандри униформи, с някакви метални пръчки изследват площадката. Свършиха след доста обстойно обхождане с пръчките. Таман решихме, че са приключили, появява се някакъв с микрофон (все още в скафандъра) и съобщава тази и тази да слезе. Аз докато се усетя, ….те мен викат….Слизам, скафандрираните ми сочат чантата от чекирания ми багаж. Да съм я била отворила. Отварям, ….а там, едно сухо бебешко мляко - Милупа (още се сещам) се отворило и разсипало отвън и около чантата. За контекст, тогава имаше няколко последователни случая на антракс след терористичните атаки 9/11, та авиацията беше нащрек. Като се успокоиха, че е сухо мляко (най-вероятно), взеха ми отпечатъци, адреси и всякакви подобни. Казаха, че щели да се свържат отново ако било необходимо.

Представям си коментарите на спътниците ми, докато се развихряше цялата случка….

# 29
Мен са ме пребърквали за пари. Трябваше да взема някаква по-голяма сума, ама ми дадоха дребни банкноти и не ми се разправяше, натъпках ги в раницата и тръгнах.
А като съм сам и ми предстои 16-18 часа път минавам в един автоматичен режим и не забелязвам нищо. А тоя ден точно Путин беше идвал на гости и нещо беше затегнато. Минавам на рентгена, говорят ми нещо на английски, отговарям на английски, пускам си раницата и като я взех ме извикаха в една стаичка.
Айде отворете раницата, отварям, вътре пачки. Къде ги носите, откъде са, защо не ги декларирахте. Ми защото са под 5000, няма нужда да се декларират. Та ги броиха, и накрая ми се караха, че съм говорил на английски. Ми викам, като ме заговарят на английски аз отговарям на английски, аз въобще не съм и се замислил. После се сетих, че точно тогава имаше някакъв сърбин с български паспорт хванат от Интерпол, та все за някакъв такъв бандит са ме взели...
Следващия път взех банкноти от 500 евро, да не се виждат, и доста трудно ги продадох, че по бюрата не ги искаха.

Общи условия

Активация на акаунт