Термин Ноември 2025 - Тема 4

• 16 797
  • 536
  •   3
Отговори
# 30
Здравейте
Сега си направих тест обременяване с глюкоза.
Взе ми кръв после ми даде да пия течността за 1минута и 30секунди.

Чета в интертет че за 5минути се пие.

Тези които са правили теста ,това ок ли е ?
Да не покаже фалшиф положителен тест?

# 31
Hellokitty, няма чак такова значение дали си я изпила за минута и половина или 5 минути, принципно колкото по-бързо е по-добре, 5 минути вероятно е горната граница. Няма да покаже фалшив резултат. Стискам ти палци да  е отрицателен! Flowers Four Leaf Clover

# 32
Привет и от мен и благодаря за новата тема! Скоро не бях писала, но ви следя редовно 🙂 Мина и при мен обременяването с глюкоза миналата седмица и всичко е наред, направо празнувах. Не очаквах предвид предишната ми история с инс.рез-т, а и понеже пак ми се стовари доста стрес тези дни покрай семейство и работа, та голяма радост беше. Аз пък имам проблем с хемороид преди седмица и звънях на АГ за препоръка за крем, като засега май се закрепи положението, но усещам, че се появява при стресови ситуации. Досега съм имала само веднъж подобен проблем и то след много дълъг полет (явно от налягането ) и носене на тежка раница след това, но не се беше появявало с години. Мисля, че ще се наложи да съжителствам с него до края на бременността, че и след нея.. Вие имате ли подобни оплаквания и как се справяте? Кремът, който ми изписаха, е Долопрокт. Преди това опитах с етерични масла, но не се получи въобще.

Относно имената, ние държахме да звучи добре на български и да се съчетава езиково с нормата на именуване за презиме и фамилия на нашия си език. Отявлен противник съм на всякакви съкращения на ов/ова от презимето, за да пасват със собствено име по западен модел, когато детето не е родено в България. Има достатъчно варианти, които хем да звучат международно, хем да пасват. Лично мнение и много дълга тема за мен, но поне и двамата с таткото бяхме единодушни. Освен това искахме да го кръстим на баба/дядо и първоначално бяхме избрали мъжко име. Впоследствие след дълги дебати и разглеждане на варианти, открихме такова и за момиче, което хем да съчетае имената и на двамата, хем ние да го усетим. Вече от няколко месеца ѝ говорим по име. Съветът ми е да обсъдите всичките си изисквания, желания и варианти с партньора, да видите списъци, ако трябва, и да решите заедно.

# 33
Але, и аз имам проблем с хемороид. Никога преди не съм имала, направо бях в стрес първите дни. Седмица и няколко дни по късно вече не го усещам, не съм убедена дали изчезна или просто се смали, нямам идея, но като цяло важното е да няма проблем с изхождането. При мен се получи от увеличаването на дозата на желязото.
Не съм мазала с нищо. Дано не се появява повече, изключително неприятно е.

# 34
ale12345 Супер новини за обременяването.

Моите след обременяването са, че са ми гранични стойностите и трябва да мина през ендокринолог, но сега 1 седмица бяхме на море, съответно гледах да не ям много сладолед и тази седмица трябва да отида някъде, но още не съм запазила, че никога не съм ходила на такъв специалист и не знам какво да очаквам като цяло.

Прикачвам си резултатите, ако някой може да сподели мнение.
Скрит текст:

За момента съм предприела намаляване на сладкото, доколкото е възможно, че понякога много се дояжда и даже и днес ядох сладолед + спиране на картофи, ориз и бяло брашно. Още не съм се и мерила след морето, та не знам и какви са последствията, дано утре сутрин събера кураж и да действам.

Утре съм на последна фетална морфология да видим и там какво ще кажат, да си призная, очаквам да ми се скарат, с миналата бременост пак ми се скараха на последната, че съм яла много въглехидрати и крачетата на детето са назад, после моя доктор ме успокои, че то не може всички да са манекенки, та така ще видим.

# 35
Оф, да ви кажа и аз май започнах да качвам много. А и въглехидрати бая ям. Основно това ям. 23 г.с. съм + 7 кг вече. Другата седмица съм на ендокринолог и ще видим какво ще каже за обременяването.

# 36
Flower90, и аз имам някакви съмнения, че прахчетата с желязо играят роля, но не съм изцяло сигурна. При мен май бяха основно стресът, натежалият корем и стоенето на стола май. Ще търпя и ще мажа с коремчето, ако стане пак нетърпимо и дано не се активира често.

Kinira, изглеждат леко гранични, втората май трябва да е под 10, което е ок явно при теб, но не съм сигурна за третата. Най-добре ще ти обясни ендокринолог, ще ти зададе сигурно и въпроси за тегло, предишна анамнеза, семейна история с подобни заболявания и т.н. Не се притеснявай излишно, според мен не са чак толкова високи и плашещи стойностите, а и звучи като да си почнала подходяща диета. Според мен хранене, движение и спокойствие са трите важни неща тук. Аз напоследък не чувствам, че спазвам добре последните две, но се надявам да нормализирам с времето.

Violetka91, успех с теста! Стискам палци да са добри резултати!

Относно третата фетална, покрай драмите наоколо направо забравих да запазя час и понеже се и чудихме доста дали е необходима, сега се колебая. Вие какво мислите?

# 37
Кинира, леко са ти завишени последните две стойности, но поне на гладно глюкозата ти е добре, така че би трябвало да можеш да се справиш само с ограничения в храненето. Правилно си се ориентирала кои групи трябва да ограничиш, консултацията с ендокринолог още повече ще ти помогне, за да уточните правилните количества и пропорции на храните. Наблягай на повече зеленчуци, гледай във всяко ядене да включваш някакъв протеин (мляко, яйца, месо или бобови култури) и си набавяй захарта от плодовете (но и тях с мярка).

# 38
ale12345, според моя проследяващ АГ, последната не е необходимо да се прави. Втората фетална морфология е най-важната, защото тогава плодът е достатъчно развит, за да се огледат в детайли органите, структурата и растежа му. След този срок вероятността да се открият нови структурни аномалии е много ниска тъй като повечето значими вродени малформации вече са видими. След 28г.с. бебето вече е по-голямо, количеството околоплодни води намалява, а това затруднява огледът на някои органи. С две думи, не е вредно да се направи, но в рутинна, нискорискова бременност тя често не е необходима. Аз с предната бременност я пропуснах, сега също няма да я правя.

# 39
По темата с обременяването с глюкоза - предполагам, че през цялото време се стои в лабораторията и се чака на място да настъпи съответния час за вземане на кръв?

# 40
По темата с обременяването с глюкоза - предполагам, че през цялото време се стои в лабораторията и се чака на място да настъпи съответния час за вземане на кръв?

Да през цялото време си там, като съветват да не се разхождаш, защото това помага на тялото да усвои захарта,а идеята е да се проследи какво се случва без допълнителна намеса. Аз това не го знаех и си мислех как ще ходя да си върша нещо докато чакам да мине времето, но реално след като изпих глюкозата първия час си седях на един стол и нямах някакви сили да ставам и да ходя на някъде.

# 41
Питам, защото утре и аз ще ходя да пускам изследването и искам да съм подготвена.😁😊
Благодаря за информацията!

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 15:00 от *Панда*

# 42
Аз това със стоенето на едно място не го знаех, не са ми казвали и нищо. Понеже лабораторията е на 5 мин от вкъщи и го правих в работен ден, излизах три пъти и се връщах, но пък самите стойности бяха доста ниски, така че дано не съм “помогнала” на захарта. Аз имах проблем със самото приемане на глюкозата за 5 мин, защото тръгвам да повръщам на третата глътка.

Иначе идвам да кажа, че в Айко имат 20% на детски колички и мисля, че някои легълца. Често пускат страшна оферта за Балиоса - знам, че доста момичета го избират, така че можете да хвърлите по едно око.

# 43
Здравейте и от нас! Утре влизам в 29седмица, бебето жестоко рита като легна да си почивам, но съм доволна, че успявам да се наслаждавам на ваканцията (още една седмица имаме почивка). Големият ми син е влюбен в корема ми 😅, но не му харесва да усеща движенията (и го разбирам). Умерени разходки, плуване всеки ден и хубава храна… явно му се харесват на господина в корема 😎

Мисля, че в последните дни и име фаворит се прояви 🥳

Качването на кг започна май за всички 🤓 няма как…

# 44
Мойте резултати са ок от ОГТН и не е нужно да правя нищо но ще огранича сладките.На мен ми казаха буквално да не се разхождам и в коридора на клиниката седях на стол 2 часа но най -гадното  беше пиенето на тая гадост толкона сладко ми стана че горчеше и не ми беше ок половината ден но сега отшумя.

Пуснах си и желязо и добре че го направих че се оказа в нормите и няма нужда дя пия железни добавки както искаше гинеколожката.като видя резултата си промени мнението.Така че си правете тест преди да започвате мой съвет че на мен доста не ми понася желязо.Единственото което ям за желязо е 20 бадема на ден хем са вкусни хем дават желязо.

Общи условия

Активация на акаунт