Осмокласници 2025/2026

• 38 279
  • 738
  •   1
Отговори
# 330
Областен кръг по химия на втория ден от 3-дневна ваканция... Титани са в МОН...
Е, нали не е през ваканцията... Всичко е точно!

Вероятно изпускам някаква ирония тук, но баш през тази ваканция от цели 3 дни има всъщност тамън два областни кръга - философия и химия 😵‍💫
Няма ирония. С темповете на идеите, които непрекъснато бликат от МОН, като нищо можеше и да е през ваканцията. Bowtie То няма време за обмисляне, имам чувството, че се гони някакъв норматив и в него са съсредоточени. Като идеята за по-късно започване на първа смяна. Аз съм фен, хубаво е да започват по-късно, особено гимназиален етап, защото пътуват от различни краища, но някак трябва да се обмисли в детайл, как ще е най-рационално. Училището на дъщеря ми започва първа смяна в 8 ч. и това е супер, че не трябва да става в най-ранни зори, за да пътува.

# 331

Извинете, може ли да ми разясните защо има веднъж обявени свободни места от РУО след IV-ти етап на класиране и в следващия момент в деня на подаване на заявленията, обявяват различни места и кандидатстват деца приети на първо и второ класиране без да се отписват ли? Нещо загубих нишката.

# 332
  • София
Това класиране направо ме потресе. Как решиха кои от подалите заявление ще сменят профила си и кои ще останат в същия. Как се определя приоритет дали  външни (кандидатствали на 5 класиране) или вътрешни кандидати ще заемат мястото? Разписано ли е някъде като правило?

# 333
Това с по-късното започване на часовете може да стане при едносменния режим. Иначе как точно? В момента първа смяна са от 7,30, а втора приключват в 19,10 ч. Как го виждат това "късно почване"?

# 334
Това класиране направо ме потресе. Как решиха кои от подалите заявление ще сменят профила си и кои ще останат в същия. Как се определя приоритет дали  външни (кандидатствали на 5 класиране) или вътрешни кандидати ще заемат мястото? Разписано ли е някъде като правило?
Да, никак не е приятно да подадеш за един профил и да те приемат в друг, това за външните. Вътрешните сигурно си пазят старите места.

# 335
Късно започване означава късно свършване.
Също и пътуване баш в най-голямото задръстване. Досега учениците се изтичаха преди час пик, а ако почват в девет, ще удесеторят галимацията сутрин

Много ни е чевръсто министърчето, не спира да работи.

# 336

От този протокол става ясно, че даден брой деца подават документи за местата обявени от РУО и училището, НО има някащво вътрешно класиране за смяна на профилите и  фактически след него остават свободни други места в различни парарерки и чак тогава се класират за тях децата участвали на пето класиране?!? Правилно ли разчитам протоколите им?

Допаълвам се!
Това се казва своеволие на директорско ниво😀😀😀!
Да, децата сменящи профила си "вътрешните", не се отписват! Ами не е коректно това според мен. Не случайно в това училище има доста свободни места и след 15.09!

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 13:32 от loliy

# 337
  • София
В РУО са обявили само 6-те места, останали след смяната на профилите на приетите на 1-во и 2-ро класиране деца.
Къде е описано, че може да се подаде заявление за смяна на профила за вътрешни кандидати?
Не че ми пука особено, синковецът си държи на своя и не би го сменил, но за 3-те години, в които се бутам покрай кандидатствания, за първи път чувам за такова нещо!
И ако днес не ме касае, утре ще си прокарат някакво правило, което ще ме касае. Това училище ме изнервя още преди първия учебен ден.
Казвам ви, напиването ми до несвяст след 5 години ще е колосално!

# 338
Това с по-късното започване на часовете може да стане при едносменния режим. Иначе как точно? В момента първа смяна са от 7,30, а втора приключват в 19,10 ч. Как го виждат това "късно почване"?
Е, там е работата, никой не знае как го вижда, но той го предлага...
И с идеята да се въвеждат допълнителни часове, става мътна и кървава просто.

# 339
  • София

От този протокол става ясно, че даден брой деца подават документи за местата обявени от РУО и училището, НО има някащво вътрешно класиране за смяна на профилите и  фактически след него остават свободни други места в различни парарерки и чак тогава се класират за тях децата участвали на пето класиране?!? Правилно ли разчитам протоколите им?

И аз така го разбирам, да. Дават право на вече приетите да си сменят профила и за външните - каквото остане. Вярно, че всички новоприети са с по-нисък бал от тези, които си сменят профила, но ... Мисля, че и миналата година беше така в 32-ро.

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 13:52 от sanaka

# 340
Относно класирането на 32ро: ами, затвърждава ми се мнението, че си е баш директорско това пето класиране. С правила, които се дописват, изменят и всякакво творчество, проявено на местно ниво.

# 341
Е, там е работата, никой не знае как го вижда, но той го предлага...
И с идеята да се въвеждат допълнителни часове, става мътна и кървава просто.
Само за училищата на едносменен режим става въпрос, което е логично. Досега хем нямаха втора смяна, хем пак стават с първи петли цяла година. Беше направено за удобство на учители, които работят на две места.
 Тук подкрепям министъра, че и половин час сън повече си е плюс. Ако питат мен от десет да почват най-добре, а да свършват в два часа, стига толкова, но никой не ме пита
Може пък детето на министъра сега да е в такова училище, с едносменен режим и тате да взима мерки? Ако си е направил сметката, че трябва да става в шест всеки ден, заради детето, и му е просветнало.

# 342
  • София
Детето на министъра е прието в училище с двусменен режим.

# 343
Вие всичко знаете, откъде?

# 344
Ако почват в 10, трябва да приключват в 17.

Оптимално според мен е от 8,30 до 15,30 - 16 ч. с по-голяма обедна почивка, примерно 30 мин. Обаче учителите ще са против, почти съм сигурна.

Плюс това министърът вероятно не става с детето си в 6 ч. Ако изобщо някой става, сигурно е майката.

Общи условия

Активация на акаунт